Traveling

Jurnal de călătorie: Bari, Alberobello, Matera, Polignano a mare

Trecuse ceva timp de când nu mai pusesem piciorul într-un avion și simțeam o nevoie disperată de a mă deconecta și de a face și altceva în afară de a munci. Așa că o călătorie scurtă până în Puglia, Italia a fost mai mult decât oportună.

Îmi amintesc cu dor de momentele în care înainte de a alege o destinație nu era cazul să verific condiții de călătorie, numărul de cazuri Covid, restricții și lucruri de genul acesta. Ei bine, nu avem altceva de făcut decât să ne adaptăm și să alegem destinații prietenoase din punctul acesta de vedere, ceea ce am și făcut. În Italia momentan se poate călători cu dovada de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau test antigen(rapid). La întoarcere nu este nevoie de testare sau carantină momentan. Condițiile trebuie însă verificate constant, deoarece se pot modifica foarte rapid.

Puglia, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei

După cum bine știm, Italia este împărțită în 20 de regiuni, care se divizează la rândul lor în provincii, iar acestea din urmă în comune.

Sursă foto: Wikipedia

Apulia sau Puglia este o regiune situată în sudul Italiei ce cuprinde “tocul” și “pintenul” cizmei, așa cum este adesea numită Italia datorită formei pe care aceasta o are pe hartă.

Capitala acestei provincii este Bari, locul de unde a început a noastră frumoasă călătorie.

călătorie în Bari

De altfel, acesta este locul ideal de unde poți porni în descoperirea Pugliei, întrucât aici găsești aeroportul  Karol Wojtyła, precum și gara centrală Bari, de unde poți lua trenul către aproape orice alt orașel.

Printre obiectivele turistice ce merită vizitate aici se numără Bazilica San Nicola, construita pentru a adăposti moaștele Sfântului Nicolae.

Farmecul orașului însă îl vei descoperi în Bari Vecchia, centrul vechi al orașului, pe străduțele căruia merită sa te pierzi.

Tot aici, pe strada Arco Basso poți vedea desfășurându-se sub ochii tăi una dintre cele mai vechi tradiții din această zonă: femeile barese care modelează orecchiette(paste specifice zonei în formă de ureche).

Dacă îți dorești să te bronzezi, găsești în Bari câteva plaje drăguțe: Pane e Pomodoro, Mola Di Bari, Lido San Francesco.

Alberobello

Un oraș fermecător, pe care nu îl poți rata este Alberobello. Cu ale sale căsuțe truli, ce fac parte din Patrimoniul UNESCO încă din 1996, acest orășel pitoresc te face să te simți ca într-un basm.

călătorie în Alberobello

Unicitatea acestor case constă în forma conică a acoperișurilor și în faptul că sunt construite fără mortar, încă din secolul al XVI-lea, pentru a evita taxele ce trebuiau plătite la acea vreme. Astfel, acestea nu erau considerate locuințe, ci doar niște colibe, motiv pentru care până în anul 1797, Alberobello nu a fost considerat oraș.

Un alt lucru care atrage atenția sunt desenele albe ce se regăsesc pe acoperișuri. Aceste simboluri au semnificații diferite, unele fiind creștine(o cruce simplă, o cruce pe o inimă străpunsă de o săgeată reprezentând-o pe Santa Maria Addolorata, un soare, un cerc împărțit în patru sferturi cu literele S, C, S, D în ele – pentru Sanctus Christus și Sanctus Dominus etc.).

În momentul de față, trulli sunt folosite de cele mai multe ori ca magazine și restaurante, însă mai sunt câteva care sunt încă locuite. Pentru o experiență unică, te poți caza într-o astfel de căsuță – o parte din ele sunt listate pe airbnb. Astfel, ai ocazia de a te trezi cu adevărat într-un loc de poveste.

Sursa foto: airbnb.com

Matera

Dacă mai devreme povesteam despre truli din Alberobello, acum este cazul să povestim despre sassi di Matera, aceste locuințe săpate în rocă calcaroasă.

călătorie în Matera

Listat și el ca patrimoniu UNESCO din 1993, despre orașul Matera se spune că ar fi prima așezare umană din Italia. Situat în regiunea Basilicata(între Campania și Puglia), acesta a fost la un moment dat rușinea Italiei, din pricina sărăciei oamenilor care trăiau în cavernele săpate în piatră.

Priveliștea este într-adevăr una spectaculoasă, nu degeaba a inspirat mulți regizori de film, printre care și pe Mel Gibson, care a filmat aici secvențe din Patimile lui Cristos(The Passion).

În plus, deși a concurat cu orașe mult mai cunoscute din zonă, Matera a câștigat în 2019 titlul de capitală culturală europeană.

călătorie în Matera

Prin urmare, merită să faceți o călătorie în acest orășel și să vă pierdeți printre străduțe, imaginându-vă cum trăiau strămoșii preistorici ai italienilor.

P.S.: Dacă ajungeți în Matera, vă sfătuiesc să încercați pâinea de Altamura, denumită așa după un orășel din apropiere. Vă spun doar că este preparată în continuare după o rețetă veche și că a câștigat titlul de D.O.P.(denumire de origine protejată). Mai multe, într-un articol viitor despre preparate ce trebuie încercate în Puglia.

Polignano a mare

Ca de obicei, saving the best for last, doamnelor și domnilor, Polignano a mare – desemnat orașul meu preferat dintre cele vizitate în Puglia.

Construit pe o stâncă de 20 de metri deasupra mării, despre Polignano se spune că ar fi cel mai frumos oraș din Puglia.

Cu siguranță recunoașteți din fotografii plaja Cala Porto, cunoscută și sub numele de Lama Monachile, ce se poate admira de pe podul cu același nume. Aceasta a câștigat în 2015 Bandiera Blue, un titlu ce garantează că standardele de calitate sunt înalte. Acordat de regulă plajelor cu nisip fin, de această dată se pare că acest criteriu a fost puțin important și că a contat mai degrabă view-ul incredibil și culoarea de un albastru cristalin al Mării Adriatice.

călătorie în Polignano a Mare

Nu sunt șezlonguri aici, prin urmare dacă vrei să te așezi ia în calcul să ai la tine un prosop. Atmosfera este relaxantă, dar dacă îți dorești un strop de adenalină, este suficient să îi privești pe cei ce sar de pe stâncile de jur-împrejur.

Aici s-a organizat în 2018 concursul Red Bull Cliff Diving, la care săriturile s-au efectuat de pe o platformă de 27 de metri înalțime. Constantin Popovici a fost primul român ce ne-a reprezentat la acest concurs.

Sursa foto: airdolomiti.com

În Polignano a Mare, ceea ce trebuie să faci de fapt pentru a te bucura de oraș este să te pierzi printre străduțele centrului Vechi. Intrarea se face pe impunătoarea poartă Marchesale, iar de acolo nu îți mai trebuie niciun itinerariu. Terasele, magazinele, restaurantele, toate te vor îmbia să le vizitezi. Tot aici ai trei balcoane de unde poți admira Marea Adriatică și view-ul ce se desfășoară în fața ochilor tăi.

Nu pot să nu menționez și restaurantul cu terasă creat intr-o peșteră naturală, Grotta Palazzese, care a reușit cu siguranță să pună acest oraș pe hartă. Este un loc exclusivist, frecventat încă din secolul 18 de nobilimea locală. Se spune că ar fi cel mai romantic loc din lume.

Este, cu siguranță, un restaurant unic prin prisma locației, așadar poți lua în considerare să rezervi o masă acolo. Trebuie să ții însă cont că este necesară o rezervare în prealabil(înainte de pandemie trebuia făcută cu minim câteva săptămâni înainte, acum găsești și cu o zi înainte), iar prețurile sunt prestabilite: 190€/210€ meniu per persoană, plus un avans de 150€ pentru rezervare, sumă ce îți va fi restituită.

Fără să vreau să influențez în vreun fel, vă recomand însă să parcurgeți și review-urile de pe Trip Advisor înainte, pentru a vă face o părere despre calitatea mâncării și a serviciilor.

În acest oraș de poveste s-a născut și Domenico Modugno, autorul piesei Volare(Nel Blu Dipinto Di Blu), ce răsună și acum în toată Italia, și nu numai. Dacă vă veți plimba de-a lungul falezei, veți întâlni statuia dedicată acestui cântăreț celebru.

Ca o altă formă de celebrare a lui Domenico Modugno, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe Via Roma au fost instalate lumini cu versurile din faimosul cântec. Acestea sunt încă aprinse și dau un farmec aparte orașului seara.

Chiar dacă a fost o călătorie scurtă în Puglia, am ajuns în Polignano a mare de două ori. Asta ca să vă dați seama cam cât de mult mi-a plăcut :). Un alt orășel pe care mi-ar fi plăcut să îl vizitez însă nu am reușit din pricina timpului limitat este Lecce, despre care am auzit doar lucururi bune. Prin urmare, dacă ajungeți acolo, aștept impresii.

Până data viitoare, atât despre Puglia. Urmează, după cum bine știți, și un articol despre preparatele culinare pe care trebuie să le încerci dacă ajungi în această regiune.

Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE: ISTANBUL, ÎN VREMEA PANDEMIEI COVID

Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE: STOCKHOLM – CU RUCSACUL ÎN SPATE

Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE: BORACAY, DUPĂ REDESCHIDERE- PARTEA I

Citește și: JURNAL DE CĂLĂTORIE: MONACO, VILLEFRANCHE-SUR-MER