Traveling

Jurnal de călătorie: insula Mauritius

E greu să scrii despre cât de frumos a fost în vacanța din Mauritius, când în țara alăturată există un conflict care se soldează cu pierderea vieților omenești. Cu toate acestea, aleg să scriu, poate tocmai ca să păstrez în minte lucruri frumoase și să mă bucur că la noi în țară, cel puțin, încă există liniște.

Prima dată când am luat în calcul să vizitez această insulă a fost în urma unei discuții cu doi prieteni buni, care au fost în vacanță de aproximativ cinci ori acolo în doar câțiva ani. Le-a plăcut atât de mult încât au luat în calcul să se mute pe această insulă.

Mauritius este o țară insulară situată în Oceanul Indian, la est de Madagascar. Clima este tropicală, modificată doar de vânturile de S-E. Sunt două sezoane, cel ploios, cu precipitații dese din noiembrie până în mai și sezonul uscat, din iunie în septembrie.

După cum puteți bănui, cel mai bine este să vizitați insula în timpul iernii lor, când temperaturile sunt suportabile iar precipitațiile rare spre inexistente.

Ce m-a făcut pe mine să merg în vacanță în sezonul nu tocmai potrivit? Faptul că mi-am dorit să îmi petrec ziua de naștere într-un loc exotic, la soare, cu o nucă de cocos în mână și Mauritius mi-a sunat cel mai bine dintre variantele existente la momentul respectiv.

plaja Mauritius
Sursa foto: Unsplash

Când am citit însă despre ciclonul Batsirai care a închis aeroporturile cu două săptămâni înainte de plecare, m-am panicat puțin. Brusc mi-au revenit în minte peripețiile prin care am trecut când am plecat spre Boracay și a lovit taifunul Kammuri(puteți citi aici despre cum a fost până la urmă vacanța din Filipine). Totul a decurs bine însă, până când am ajuns noi deja trecuse ciclonul.

Numită și ”steaua Oceanului Indian”, insula Mauritius este cunoscută pentru plajele sale frumoase și lungi(din 330 km de coastă, 170 sunt reprezentați de plaje),pentru verdele luxuriant, pentru fauna sa, pentru diversitatea culturală și religioasă prezentă și multe altele.

Harta atractii turistice Mauritius
Sursa foto: seekpng

Fiecare parte a insulei este ofertantă: nordul este cel mai dezvoltat, în Grand Baie găsindu-se cele mai multe restaurante. Este de asemenea, un loc bun pentru scufundări.

Sudul insulei este o zonă potrivită pentru cei ce vor să facă windsurfing, deoarece este o zonă ce nu este protejată de recif, așadar, valurile sunt mari.

Estul este ceva mai liniștit, însă se laudă cu o frumoasă plajă – Belle Mare. Este, din nou, o zonă bună pentru windsurfing, dar și pentru a naviga sau pentru a juca golf.

În zona de vest este situată capitala – Port Louis. Tot aici se află cele mai lungi plaje de pe insulă.

Noi ne-am cazat în N-V, în regiunea Pamplemousses, la un resort de pe plaja Trou aux biches. Am avut parte de apă cristalină, nisip fin și apusuri absolut superbe.

Ce e de făcut în Mauritius?

Dacă nu mergeți acolo doar să lânceziți la plaja resort-ului(ceea ce nu sună deloc rău, mai ales în aceste timpuri nebune), aflați că sunt destule activități care vă pot ocupa timpul. Cam asta s-a întâmplat și în cazul meu, deși, ce-i drept, am stat cam puțin. Din cele 7 zile petrecute acolo, am stat la plajă doar o oră și jumătate. Suficient însă pentru a căpăta un bronz frumos(cu spf 50, să ne înțelegem).

Pentru a explora insula, există 2 variante: închiriere mașină sau cumpărat excursii de la agenții. Prețul pentru a închiria o mașină este destul de mic, în jur de 25 euro/zi. Este mai mult decât rentabil în cazul în care sunteți un grup, plus că îți oferă libertatea de a merge oriunde dorești și de a te opri oriunde. Trebuie să ții cont însă de faptul că se conduce pe partea dreaptă(destul de haotic) și că drumurile nu sunt iluminate, ceea ce însamnă că dacă intenționezi să conduci după apusul soarelui, trebuie prudență maximă.

Noi am optat pentru varianta de a cumpăra excursii de la o agenție. Aici, însă, trebuie să aveți puțină grijă, prețurile diferă enorm de la o agenție la alta. Noi am avut noroc și am avut contactul unui domn foarte onest, care ne-a oferit cu adevărat cele mai bune prețuri pentru excursii. Agenția se numește Flambeau Travel, găsiți AICI site-ul lor.

Nu este vreun parteneriat, pur și simplu doresc să împart acest pont cu voi, după ce am comparat prețurile cu cele ale altor agenții. Mai jos găsiți câteva idei de activități de care vă puteți bucura în Mauritius. Orele de plecare sunt pentru zona Trou aux biches, unde am fost cazată eu. S-ar putea să difere dacă sunteți cazați în altă zonă.

Ce excursii puteți face?

1.Vizitarea Sud-Vestului insulei: Plecare la ora 8 dimineața, întoarcere la ora 18:00, cu minibus – aproximativ 15 euro/ persoană.

Puteți vedea: Vulcanul stins Trou aux Cerfs(un crater imens, în care s-a format un lac natural), orășelul Curepipe, fabrica de confecționat vaporașe din lemn, Grand Bassin(loc sacru pentru pelerinajele hinduse anuale, unde veți găsi un lac vulcanic pitoresc, templul și două statui imense, reprezentându-i pe Durga și Shiva), parcul național Black River Gorges, Cascada Alexandra, Pământul în 7 culori, fabrica de rom.

2.Casela Park & plaja Flic and Flac: plecare la ora 8:00, întoarcerea la ora 17:00 – aproximativ 13 euro/persoană, se plătește separat biletul de acces la Casela Park.

Parcul Casela este una din atracțiile principale ale insulei Mauritius. Întinzându-se pe o suprafață de 350 de ha, poți petrece o zi întreagă aici fără să te plictisești. Poți vedea țestoase uriașe, maimute, hipopotami, poți hrăni girafele, face o plimbare cu leii, merge în safari.

Plaja Flic and Flac este cea mai lungă plajă de pe insulă, al cărui nume se crede că vine de la expresia olandeză Fried Landt Flaak (Free and Flat Land).

3. The Tea Route (Drumul ceaiului) – plecare la ora 8:00, întoarcerea la ora 18:00, aproximativ 13 euro/persoană, se plătește separat accesul în parc, cina nu este inclusă.

Puteți vedea aici: fabrica de ceai Bois Chéri(cea mai veche plantație de ceai din Mauritius, ce datează din 1892), La Vallee Des Couleurs(parc în care puteți vedea pământul în 23 de culori), Vanilla Reserve of Mascareignes(parc zoo unde puteți vedea țestoase imense, crocodili, insecte etc), plaja Gris Gris(nu se poate înota, sunt curenți foarte puternici).

4.Ile aux Cerfs – există două variante, una cu speed boat, cealaltă cu catamaranul, dintre care recomand să o alegeți pe cea cu catamaranul. Plecarea se face în jurul orei 7:45, cu întoarcere la ora 17:00. Prețul este de aproximativ 35 euro în ambele cazuri.

Ile aux cerfs - Mauritius
Sursa foto: Unsplash

Se pleacă cu minibus până la Grand Baie, de unde se ia catamaranul/speedboat. Urmează vizitarea Ile aux Cerfs, una dintre cele mai frumoase insule nelocuite(cea mai frumoasă, aș spune eu). Puteți sta la plajă, face snorkeling, parasailing. Masa, ce constă în gratar cu pui și pește, orez, salată plus băuturile(apă, sprite/cola, rom local) sunt incluse în prețul excursiei. Puteți vedea, de asemenea, cascada South East River, unde se ajunge cu speedboat.

5. Ile plat(Flat Island) & Ile Gabriel (Gabriel Island) – excursie cu catamaranul. Plecare la 8:15 cu minibus până la Grand Baie, iar de acolo cu catamaranul. Masa și băuturile sunt incluse, întoarcere la ora 17:00. Preț – aproximativ 35 euro/persoană.

Primul lucru pe care aș vrea să îl menționez aici este că nu aș recomanda această excursie celor ce au rau de mare. Sau, dacă totuși doriți să o faceți, aveți grijă sa puneți în geantă medicamente antivomitive. Drumul până la insule(doar dus) este contra curentului, așa că valurile sunt destul de puternice. Tocmai de aceea echipajul nu va servi băuturi alcoolice până ce nu ajungeți pe insulă.

Unele persoane spun că Gabriel Island este chiar mai frumoasă decât Ile aux Cerfs. Personal, nu aș fi de acord. Apa este frumoasă, într-adevăr, însă Flat Island si Gabriel Island sunt două insule complet neamenajate(și nu în sensul bun, ci în cel în care par neîngrijite și murdare). Vă recomand să aveți slapi/ papuci de plajă, altfel o să pășiți cu foarte mare grijă. Valurile sunt mai puternice aici, așadar nu vă avântați prea mult. Un lucru pentru care merită vizitate cele 2 insule – aici am zărit White-tailed trophic birds, niște păsări albe cu o coadă lungă, ce zboară grațios deasupra insulei. Divin!

6. Benitiere Island + Swim with the dolphins – și aici există două variante, speedboat sau catamaran. Plecarea se face devreme, la 6:30, iar întoarcerea este la ora 17:00. Preț: aproximativ 65 euro/persoană cu speedboat și 55 euro/persoană cu catamaranul.

Veți avea ocazia să vedeți și să înotați cu delfinii, să faceți snorkeling, plajă. Masa și băuturile sunt incluse.

Una din excursiile pe care nu am reușit să o fac din cauza timpului limitat, însă mi-aș fi dorit este la Le Morne Brabant – un simbol al libertății, ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Puțină istorie…

Insula Mauritius are în partea de sud o peninsulă ce se numește Le Morne. Tot acolo se găsește ”muntele” cu același nume. Am pus ghilimelele de rigoare deoarece acesta măsoară doar 556 m altitudine.

Din punct de vedere istoric, acest munte are o simbolistică aparte. În 1639, în Mauritius au fost aduși primii sclavi, pentru a munci pe plantațiile de trestie de zahăr și tutun. Au urmat mulți în care aceștia au fost supuși la muncă silnică, iar unii dintre aceștia, sătui, au fugit și se ascundeau stăpânii lor pe acest munte. În secolele 18 și 19 cei ce se adăposteau aici erau destul de mulți și căpătaseră chiar un nume – ”Maroons”.

În 1835, sub noile legi britanice, sclavia a fost abolită. La mulți dintre sclavii ce se ascundeau la momentul respectiv acolo însă, vestea nu ajunsese, iar când ofițerii au venit să îi anunțe că sunt liberi, aceștia au crezut de fapt că au fost prinși și urmează să fie pedepsiți, așa că au sărit de pe acest munte, luându-și viața.

Astfel, pe lângă faptul că de pe muntele Le Morne ai parte de o priveliște impresionantă asupra coastei de vest și est a insulei, acesta este considerat un simbol al idealurilor universale de libertate individuală și rezistență la opresiune.

Dacă te hotărăști să îl urci, află că este un hike de 7 km(3-4 ore), cu porțiuni stâncoase. Este recomandat să fii echipat corespunzător(pantofi pentru hike), să ai capul acoperit și lichide suficiente la tine. Din ce am înțeles, recomandat este să mergi dimineața, devreme. Astfel, temperaturile vor fi prietenoase și ai șanse să prinzi și un răsărit pe cinste.

Atașez mai jos câteva fotografii găsite pe internet care să te motiveze.

Cam acestea au fost experiențele de care m-am bucurat în Mauritius. Ar mai fi multe de adăugat, însă nu aș vrea să vă plictisesc cu un articol interminabil. Îmi voi păstra cuvintele însă pentru următorul articol, cel în care, așa cum v-am obișnuit, vom vorbi despre ce preparate culinare trebuie încercate în Mauritius.

Până atunci, să ne auzim și să ne citim cu bine, în vremuri mai bune!