Eating,  Traveling

Ce preparate culinare trebuie încercate în Mauritius

Insula Mauritius are o identitate culinară unică. Fiind pe rând colonie olandeză, franceză și britanică, toate aceste influențe și-au pus amprenta asupra bucătăriei mauritiene(adesea numită și creolă), creând preparate culinare unice.

1.Dholl Puri

Preparate Mauritius - mâncare Dholl Puri
Sursă foto: restaurants.mu

Mi se pare o idee bună să începem cu street food-ul atât de apreciat pe insulă, iar dholl puri este primul preparat culinar pe care aș vrea să îl menționez. Deși poate să nu pară așa atractiv, aromele sale te vor surprinde cu siguranță. Dacă ar fi să descriu acest fel de mâncare, aș spune că este un fel de lipie prajita umpluta cu mazare, curry de fasole, atchar(legume murate) si chutney.

2.Gateaux Piment sau chilli cakes

Sursă foto: Unsplash

Rămânând tot la categoria street food, la tarabe cu siguranță vei remarca ceva ce seamănă cu niște chiftele. Acestea sunt versiunea mauritiană a falafelulul. Se prepară fie din făină de năut, fie din pastă de fasole la care se adaugă condimente – ceapă verde tocată, turmeric, ardei iute, chimen și coriandru. Acest aluat se modelează în formă de bile ce se prăjesc și se servesc fie ca atare, fie se adaugă într-un sandviș ce conține pâine locală, aceste chili cakes și mult sos, purtând denumirea de pain maison.

3.Boulet (Boulettes)

Preparate Mauritius - mâncare Boulettes
Sursă foto: restaurants.mu

Inspirate probabil din bucătăria chinezească, boulettes sunt dumplings-uri ce pot avea diverse umpluturi: pui, creveți, pește sau legume și se servesc alături de un sos de tomate în care se adaugă ceapă verde și chili. Un preparat culinar specific bucătăriei mauritiene este Boulet Chou Chou, ce conține o legumă ce se cultivă doar aici, ce seamănă cu dovlecelul.

4.Mauritian curry

Comunitatea indiană fiind predominantă in Mauritius, nu ne miră că poate cel mai des întâlnit preparat este curry-ul. Rețeta a fost însă puțin adaptată, observând pe lângă condimentele clasice unui curry indian(ghimbir, usturoi, turmeric, frunze proapete de curry) și altele, cum ar fi semințele de muștar. De asemenea, în varianta creolă a curry-ului, nu se adaugă lapte de cocos.

Preparate Mauritius - mâncare curry
Sursă foto: Unsplash

Cel mai des veți întâlni în meniurile restaurantelor Cari poule (Chicken curry). Acesta vine servit împreună cu orez, faratha(un fel de lipie/chips), linte, uneori noodles, murături sau chutney.

5.Salad Palmiste sau Millionaire Salad

Preparate Mauritius - mâncare Salad Palmiste
Sursă foto: Unsplash

Preparatul meu preferat din bucătăria creolă cu siguranță, ingredientul principal fiind palm tree heart( inima de palmier). Miezul cilindric al anumitor specii de trunchi de palmier nu sunt doar comestibile, ci chiar delicioase. Acesta este cel mai adesea folosit crud, în salate, dar poate fi și gătit și adăugat în anumite preparate.

Gustul și textura inimii de palmier ar putea fi comparat cu cel al sparanghelului alb, a inimii de anghinare sau al andivelor. Acest ingredient conține cantități mari de proteine, fibre, antioxidanți și minerale.

6.Briani / Briyani

Preparate Mauritius - mâncare Bryiani
Sursă foto: Unsplash

Fiind un preparat ce se servește adesea la ocazii speciale deoarece pregătirea lui necesită mult timp, briyani are la bază cartofi și orez condimentat cu șofran, chimen, mentă, scorțișoară cuișoare și multe altele. Cel mai adesea se servește alături de pui.

7.Fish Vindaye

În apa caldă a Oceanului Indian se găsesc anumite specii unice de pești: bombay duck(local, i se mai spune bombil), butterfish, seer fish(macrou spaniol) și multe altele. Aproape în fiecare zi vedeam pe plajă pescari aducând diferite tipuri de pești, de diverse culori și mărimi.

Genul acesta de pești sunt ideali pentru curry-uri și sosuri, deoarece textura lor îi ajută să nu se fărămițeze când sunt gătiți.

Preparate Mauritius - mâncare Fish Vindaye
Sursă foto: Unsplash

Fish Vindaye este un curry de pește tradițional creol, care este popular pe întreaga insulă datorită aromelor sale picante și a abundenței de muștar.

Cam acestea sunt, în mare, mâncărurile tradiționale mauritiene. La categoria desert aș menționa Flan, care se aseamănă foarte mult cu crema de zahăr ars pe care o cunoaștem noi, și Tarte Tatin, varianta cu ananas. Acestea sunt principalele două deserturi pe care le-am găsit în meniul restaurantelor.

Băuturi ce trebuie încercate în Mauritius:

Ceai de vanilie

Recomand o vizită la Vanilla House, situată în St. Aubin, unde poți vedea cum este crescută vanilia. În Mauritius crește specia Vanilla planifolia, din care se obține bine cunoscuta vanilie bourbon, cu un parfum intens și o aromă dulce. Doar vanilia care a fost recoltată pe insulele de vanilie Bourbon din Madagascar, Comore, La Réunion, Seychelles și Mauritius are voie să fie denumite vanilie Bourbon.

Fiind o mare producătoare, pe această insulă găsești multe produse în care se folosește vanilia. Ceaiul lor negru cu vanilie este foarte cunoscut și apreciat. Trebuie neapărat încercat și ai toate șansele, deoarece îl găsești de regulă peste tot: la hoteluri, restaurante, în supermarket, în magazinele cu suveniruri. Și mi se pare, într-adevăr, o idee bună să le duci celor dragi de acasă fie păstai de vanilie, fie ceai cu vanilie ca suvenir. Dacă nu ajungi să le cumperi direct de la Vanilla House, să știi că se găsesc și în aeroport, la duty free, la prețuri bune.

Rom

Aproximativ 90% din terenul cultivat în Mauritius este folosit pentru a planta trestie de zahăr. Nu ne miră, deci, ca această insula, pe lânga una din cele mai mari producătoare de zahăr, exportă și o mare cantitate de rom. Recomand o vizita la Rhumerie Des Mascareignes sau Rhumerie de Chamarel, ultima menționată fiind mai populară și mai accesibilă.

Sursă foto: Unsplash

Aici aveți posibilitatea să degustați mai multe tipuri de rom, și cu siguranță vă veți îndrăgosti de acelea în care au fost infuzate tot felul de fructe sau plante aromatice – vanilie, boabe cafea, lychee, passion fruit, ananas etc.

Suc de trestie de zahăr

L-am încercat la Chamarel 7 Coloured Earth, mai mult de curiozitate, recunosc. Gustul e diferit față de ce mă așteptam, nu are nici pe departe dulceața insuportabilă pe care mi-o imaginasem. Cu siguranță nu mă voi trezi vreodată poftind le el, însă merită încercat, dacă ajungeți acolo.

Sursă foto: Unsplash

Foarte interesant este procesul de extracție, care se desfășoară chiar sub ochii tăi: bețele de trestie de zahăr se zdrobesc cu ajutorul unui aparat special tradițional, storcând sucul, care ajunge în paharul tău. Se servește cu multă gheață.

Alouda

Sursa foto: tasteatlas.com

Este o băutură dulce, preparată din lapte și bile de tapioca, la care se adaugă sirop și uneori chiar și înghețată. Ingredientul care nu trebuie însă să lipsească din această băutură sunt semințele de busuioc. Neașteptat, nu e așa?

Aveți cele mai mari șanse să o găsiți în Piața din St Louis.

Apa de cocos

Sursă foto: Unsplash

Sigur că nu puteți să nu încercați apa de cocos, băută direct din nucă. Căutați-o la tarabele cu fructe de lângă plajă. După ce beți apa de cocos, puteți ruga vânzătorul să vă taie nuca în două, astfel încât să mâncați și pulpa, care este delicioasă.

Berea locală

Sursă foto: restaurants.mu

Phoenix este numele berii locale, iar denumirea se datorează orașului în care aceasta se produce. Este o bere foarte apreciată, ce a câștigat multe concursuri.

Deși nu sunt o băutoare de bere, chiar și eu m-am bucurat de un Phoenix rece, în zilele cu temperaturi ridicate.

Acestea sunt din punctul meu de vedere mâncărurile și băuturile pe care trebuie neapărat să le încerci în Mauritius. Dacă ești un fan al mâncării indiene, o călătorie pe această insulă te va bucura, cu siguranță.

Citește aici despre atracțiile turistice și excursiile pe care le poți face în Mauritius: JURNAL DE CĂLĂTORIE: INSULA MAURITIUS.