Wine-ing

Lucrurile de bază pe care trebuie să le știi dacă ești pasionat de vin

A trecut ceva timp de când am promis că voi veni cu mai multe articole pe tema vinului. Nu aș ști să spun de ce s-a întâmplat asta: fie pentru că aveam nevoie să mă conving eu că este o pasiune a mea ce va rămâne(nu îmi place să scriu despre ceva ce nu mă atrage cu adevărat), fie pentru că sunt de părere că nu cunosc totul despre vin. Recunosc că sunt o perfecționistă și nu îmi place să vorbesc despre subiecte pe care nu le cunosc foarte bine.

Tocmai de aceea o să încep prin a spune că nu sunt somelier certificat și că nu cunosc dedesubturile acestui domeniu în totalitate. În schimb, am făcut un curs de inițiere în tainele vinului acum un an de zile(despre care am povestit aici) iar de atunci ”setea” mea pentru această licoare a rămas prezentă. Atât la nivel teoretic cât și practic. De curând am mai urmat un alt curs online cu Jancis Robinson, un nume sonor în această industrie. Și simt că drumul nu se va termina aici. 🙂

Articolele ce urmează nu o să te transforme într-un expert, însă te vor face să înțelegi lucrurile de bază despre vin și te vor salva în multe situații sociale în care discuțiile se învârt în jurul acestei băuturi. Sunt exact acele lucruri pe care mi-aș fi dorit să mi le spună cineva când nu știam mare lucru despre vin.

Acestea fiind spuse…să începem cu începutul.

Sursa foto: Unsplash

Ce este vinul?

Cea mai scurtă definiție este următoarea: vinul este o băutură alcoolică obținută din suc de struguri fermentat. Strugurii folosiți sunt fructe produse de Vitis Vinifera, o specie de plantă domesticită, adaptată în special pentru producția de vin.

Puțină istorie

Primele dovezi ale vinului datează din anii 7000 î.Hr. și au fost descoperite pe actualul teritoriu al Georgiei. Surprinși, nu e așa? Eu recunosc că mă așteptam să fie Franța. Ei bine, are și ea suficientă istorie – Franța domină lumea vinului încă din Evul Mediu.

Întâmplarea a făcut să aflu această informație chiar de la sursă, întrucât acum doi ani am fost în vacanță în Kutaisi, al doilea oraș ca mărime din Georgia.

Din zonă nu sunt doar primele vinuri, ci și tehnici speciale de vinificație, în niște vase imense de lut numite qvervri, ce se folosesc și astăzi.

Sursa foto: blog.lescaves.co.uk

Prima sticlă de vin a fost descoperită în în Germania în 1867 într-un mormânt roman al unui cuplu, îngropați cu 16 vase. Datează din 350 d.Hr. 

Și pe teritoriul românesc dovezile existenței aceste băuturi datează din cele mai vechi timpuri, mai exact, de acum 3000 de ani.

De câte tipuri este vinul?

Clasificarea se face ținând cont de diverse aspecte. O să le enumăr pe cele mai importante.

1.După tipul vinului: liniștite, efervescente, spumante

2.După culoare: albe, roșii, roze

3.După conținutul de zahăr: seci(pana la 4g zaharuri/l), demiseci(între 4 și 12g zaharuri/l), demidulci(12 si 50 g zaharuri/l), dulci(peste 50 g zaharuri/l).

  • Trebuie să menționez că dacă vorbim de vin spumant sau de şampanie, sec se referă între 17 şi 35g zaharuri/l. Acest tip de vin are un regim special, datorat specificului său de fabricaţie.

4.După locul din care provine: DOC – denumire de origine controlată(calitate superioară, minim 11% alcool), IG(indicație geografică, minim 10,5% alcool), fără DOC sau IG(vin de masă, minim 8,5% alcool).

Care sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri?

Clasamentul la nivel mondial ar arăta cam așa: Cabernet Sauvignon, Merlot, Airen, Tempranillo, Chardonnay, Shiraz (Syrah), Garnacha Tinta, Sauvignon Blanc, Trebbiano Toscano, Pinot Noir.

Sursa foto: Unsplash

Ce soiuri de struguri românești cresc la noi?

Soiuri albe: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Galbenă de Odobești, Grasă de Cotnari, Frâncușă, Șarbă etc. 

Soiuri roșii: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani etc.

Soiuri rose: cel mai cunoscut este Busuioaca de Bohotin.

Ce este terroir-ul?

Terroir-ul este un termen preluat din limba franceză ce nu are corespondent în limba română. El se referă la toate caracteristicile ce diferențiază o podgorie de alta: solul, clima sau microclima, felul în care cade soarele etc. Ca idee, deși nu ați crede, cele mai bune vinuri sunt obținute din soiurile care cresc pe cele mai uscate soluri.

Sursa foto: Unsplash

De unde provine gustul vinului?

Factorii care determină gustul sunt următorii: terroir-ul de care vorbeam mai devreme, tipul de struguri folosiți, vinificația. Foarte importante sunt drojdiile folosite și procesul de maturare – dacă vorbim de o maturare în butoaie de stejar de exemplu, vom avea un gust pregnant de vanilie.

Ce sunt taninurile?

Taninurile se găsesc în tot universul vegetal, întâlnindu-se de regulă în stratul exterior (scoarta, coaja). Aceștia acţionează ca un conservant care măreşte durata de viaţă a vinurilor. Taninurile se găsesc în cantitate mai mare în strugurii roșii decât în cei albi și sunt cei care adaugă echilibru vinului. În plus, aceștia sunt puternici antioxidanți, fiind motivul pentru care se recomandă consumarea unui pahar de vin roșu zilnic.

Sursa foto: Unsplash

Ce sunt sulfiții?

Sulfiţii sunt compuşi chimici derivaţi din sulf. Cel mai des utilizat în procesul de vinificaţie este dioxidul de sulf (SO2). Un lucru pe care trebuie să îl știm este că nu există vin fără sulfiți – prin procesul natural de fermentaţie a strugurilor se pot degaja până la 10 mg/l dioxid de sulf. De cele mai multe ori mai este adăugat în procesul de vinificare convențional pentru o mai bună conservare, fără a depăși însă limitele impuse de Uniunea Europeană.

Mai multe despre fiecare tip de vin în parte, regulile de servire precum și degustarea vinului în articolele ce vor urma 🙂