Eating

Rețetă: Tort de înghețată raw-vegan, fără zahăr

Pentru că de câteva zile poftesc la înghețată, însă ori de câte ori iau o cutie de pe rafturile frigiderelor din magazine mă sperii de ingrediente și o pun la loc, m-am hotărât să îmi fac propria înghețată. Și pentru că astfel pot alege exact ce vreau să pun în ea, am ales o variantă foarte sănătoasă, fără zahăr.

Se prepară foarte rapid, aveți nevoie doar de un blender. Pentru aspect și un gust aparte, eu am ales să fac una în trei culori, folosind căpșuni, banană și afine. Simțiți-vă liberi să alegeți orice fructe v-ar face cu ochiul.

Ca recipient am folosit o caserolă foarte mică, de doar 11 cm lungime, 8 lățime și 6 înălțime. Am obținut astfel 2 porții. Întotdeauna îmi prepar porții mici, pentru că nu vreau să mănânc mai mult decât trebuie. Dacă doriți să obțineți o cantitate mai mare, ajustați ingredientele.

Pentru a prepara tortul de înghețată, ai nevoie de:

  • 100 ml cremă de cocos(eu am folosit-o pe aceasta)
  • 4 căpșuni tăiate cubulețe, congelate
  • 1/2 banană congelată
  • 50 g afine congelate
  • 2 curmale
  • 1 bucățică de ciocolată neagră

Eu am pregătit fructele dinainte cu câteva ore. Am ales să le congelez înainte pentru ca în momentul în care să torn strat peste strat, fiecare dintre ele să înghețe mai repede.

Am început cu înghețata de căpșuni. Am pus 3 căpșuni împreună cu 1/3 crema de cocos și le-am pasat cu ajutorul unui blender vertical. Am păstrat o căpșună tăiată în cubulețe mici-mici pentru a o adăuga la final în compoziție, pentru un plus de textură. Am turnat rezultatul în formă, am nivelat și am pus la congelator deja.

Jumătatea de banană cu a doua treime din cele 100 ml cremă de cocos au fost și ele mixate cu ajutorul blender-ului. La final am adăugat bucățica de ciocolată tăiată mărunt. Am pus într-un pahar și am pus la frigider.

Același lucru s-a întâmplat și cu afinele, ele fiind blenduite împreună cu ultima treime de cremă de cocos, dar și cu cele 2 curmale. Am considerat că afinele au nevoie de puțin îndulcitor natural. Am pus ce a rezultat în frigider.

După ce primul strat s-a întărit parțial(aproximativ 1h), l-am adăugat pe cel de banană cu ciocolată. După ce s-a întărit și acesta, l-am adăugat pe cel cu afine. La final am observat însă că nu l-am așezat în proporții egale, dar nu e problemă pentru mine. Arată destul de bine și așa.

Dacă mai rămâne puțină compoziție din fiecare, puteți să faceți un mix și să puneți la congelator. S-ar putea să vă surprindă gustul.

Se lasă la frigider câteva ore sau peste noapte. Se scoate cu minim 20 min înainte de a o servi. Eu am lăsat-o cam jumătate de oră, până când a început să se desprindă ușor de pe pereții caserolei, și apoi am porționat-o pe diagonală. Am adăugat o căpșună tăiată în 2, câteva afine congelate și puțină ciocolată mărunțită. A rezultat asta:

A fost divină. Dacă doriți totuși să fie mai dulce, puteți adăuga puțină miere. Iar dacă vorbim de combinații…The sky is the limit!

Enjoy!