Storytelling

INTERVIU: Florin Ștefan – de la fotografie la magie

Unul dintre cele mai citite articole de pe blog a fost acesta, în care am povestit despre un eveniment foarte frumos – acela al nunții surorii mele. În urma acestui post, am primit foarte multe aprecieri pentru fotografiile prezentate în el, realizate de un fotograf tare priceput, pe nume Florin Ștefan.

Vă spuneam că am fost pasionată de fotografie întotdeauna, la un moment dat luând în considerare să urmez un astfel de curs. Fiind însă angrenată în foarte multe proiecte, am decis să mai amân puțin, până când voi simți cu adevărat acea chemare care pe mine mă îndemnă instant la acțiune și îmi mobilizează toate resursele în acest sens.

În momentul de față, această pasiune se transpune într-o apreciere foarte mare pe care o am pe cei care practică această frumoasă meserie, și o am mai ales pentru acele persoane care reușesc să realizeze nu doar un cadru frumos, ci un cadru autentic, în care este surprinsă emoția acelui moment.

Tocmai pentru că Florin reușește de minune să facă acest lucru în oricare din fotografiile sale, am vrut să realizez acest interviu rapid cu el pentru a afla câteva dintre secretele lui, dar și alte lucruri, pe care le veți descoperi și voi imediat.

Florin Ștefan - de la fotografie la magie

Florance Daily: De unde a pornit pasiunea ta pentru fotografie?

Florin Ștefan: Am inceput fotografia printr-o conjunctură fericită și norocoasă, pot spune. Prin 2009 puneam bazele unui proiect de nunți, o firma de florartists pentru evenimente. Și cum pe vremea respectivă nu existau telefoane care să facă miracole fotografice și nici fotografi înțelegători care sa îți dea și ție cateva fotografii, am fost nevoit să învăț singur. Asta nu inseamnă că am început să fac fotografie, fotografia de eveniment a devenit parte din viața mea abia in 2013-2014, mai întai la prieteni și apoi destul de repede ca business. Pot spune ca sunt printre puținii fotografi care a început fotografia ca business și apoi a devenit cu adevarat o plăcere și pasiune.

Florance Daily: Cum/ de ce ai ales sa te specializezi pe fotografia de eveniment?

Florin Ștefan: Pentru că sunt pasionat de oameni și de interacțiunile dintre ei, îmi place să îmi dau seama ce simt, ce cred, cum gândesc și cum acționează.

Florin Ștefan - de la fotografie la magie

Florance Daily: Toata lumea crede că să fii fotograf este ușor. Mergi la evenimente, te distrezi și ești și plătit pentru asta. Însa uită de partea de selectare și editare a fotografiilor, care este foarte importantă. Cât de mult timp îți mănâncă acest proces? Este acesta motivul principal pentru care dureaza până când fotografiile ajung în posesia mirilor?

Florin Ștefan: Lucrurile nu stau chiar așa. Nu poți merge ca fotograf la un eveniment și să te comporți ca un invitat. Da, poate că mai sunt momente de respiro în care poți lua o scurtă pauză pentru a te încărca cu vibe-ul bun al oamenilor prezenți, însă în rest, ești la job.

Nu știu cât durează partea aceasta de selectare și editare la alți fotografi, eu am livrat nunta și în două zile de la eveniment și într-o luna jumatate. Ce crezi că mi-a lipsit în cea de-a doua situație? Exact. TIMPUL. Nu poți lucra pozele, daca nu ești fizic lângă computer, nu? Una este sa predai o nuntă din aprilie și alta este sa fie nunta în septembrie.

Dacă să intrați rapid în posesia fotografiilor este o prioritate, un sfat bun ar fi să programați evenimentul la început de sezon.

Florin Ștefan - de la fotografie la magie

Florance Daily: Cum reusesti sa iti menții pasiunea si creativitatea la niveluri cat mai ridicate? Simti vreodata ca fotografia este doar un job?

Florin Ștefan: Atunci când muncești foarte mult, în orice domeniu, oricât de mult ți-ar plăcea, ajungi la saturație. Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, iau pauze cât de des pot și mă simt bine făcând și altceva, în special sport.

Florance Daily: Cât de mult contează aparatul foto și cât contează fotograful?

Florin Ștefan: Aparatul foto contează în măsura în care nu poți poza cu telefonul, creația fotografului este cea care conteaza. Multe persoane îmi spun: ”Acum cu telefoanele, nu o sa mai fie nevoie de tine.” Greșit! O sa fie nevoie de mine sa pozez cu telefonul. Daca acesta este viitorul, so be it!

Florance Daily: La ce ar trebui sa fie atente persoanele care își caută un fotograf pentru eveniment?

Florin Ștefan: Cred ca cel mai important aspect de care ar trebui să se țină cont este să existe o viziune comună.

Florance Daily: Lucrul care te diferențiază de mulți fotografi este că reușești să surprinzi emoția, bucuria oamenilor. Este acesta un lucru care se învață la un curs de fotografie sau este o abilitate pe care ți-ai dezvoltat-o de-a lungul timpului?

Florin Ștefan: Nu cred ca acest lucru se învață, maxim cred ca se poate dezvolta. Sunt de părere că este o abilitate cu care te naști. Surprind emoția pentru că o simt, o urmăresc si o iubesc. Iubesc oamenii, in general, și încerc să găsesc ce este mai bun în fiecare persoană.

Florance Daily: Care este cel mai îndepărtat loc în care ai fost pentru a fotografia?

Florin Ștefan: Asia ca proiect personal, Tenerife ca wedding destination.

Florance Daily: Ai avut un proiect foarte frumos în care te-ai aventurat pe Camino de Santiago. Care a fost scopul, ce te-a determinat să parcurgi acest traseu, cum s-a desfășurat și mai ales, ce revelații personale ai avut?

Florin Ștefan: Proiectul Camino de Santiago a început inițial din dorința de a schimba ceva la mine și crede-mă, te schimba un astfel de drum. Sa parcurgi 1000 de km pe jos nu e tocmai ușor și dacă fizic eram pregatit, provocarea o reprezintă de fapt psihicul.

Florin Ștefan - de la fotografie la magie

Ulterior m-am gândit să îl transform în ceva mai mult decât un proiect personal și astfel acest traseu a devenit proiectul caritabil ”2 pentru viitor”, pe care l-am conceput împreună cu prietenul meu Claudiu Negrea și a avut ca scop ajutarea renovării secției de boli infecțioase pentru copii din Arad. A fost magnific și nu a fost singurul astfel de proiect, în vara aceluiași an, am plecat pe Camino portughez, aproape 300 de km, iar pentru anul viitor plănuiesc un Camino del Norte, prin țara bascilor. Mă aștept să fie spectaculos, dar greu și în principiu vreau sa îl fac singur.

Florance Daily: Ești o persoană cu o energie foarte faină, cu care este foarte ușor să relaționezi. Se întampla totuși să fotografiezi și persoane care nu se pot relaxa în fața camerei? Cum gestionezi astfel de situații?

Florin Ștefan: Chiar dacă există și persoane care se află poate pentru prima dată în fața camerei foto și sunt puțin stresate din acest motiv, majoritatea se relaxează mai devreme sau mai târziu. Cu cât o perosoană se simte mai în elementul ei, cu atât cadrele sunt mai reușite.

florin stefan fotograf - fotografie

Florance Daily: Ne spui, te rog, unde te pot gasi persoanele interesate de munca ta?

Florin Ștefan: Peste tot! 🙂 Pe facebook sunt Florin Stefan fotograf, pe instagram florinstefanfotograf sau pe site-ul personal, florinstefan.ro

Fotografii: Florin Ștefan