Eating

5 feluri în care să folosești avocado – Rețetele mele preferate

Oricine mă cunoaşte, fie şi doar de pe site-urile de socializare, ştie că trăiesc o frumoasă poveste de iubire cu avocado. De-a lungul timpului ne-am certat, ne-am împăcat, iar de atunci nu îmi văd viaţa fără el. Astăzi am decis să împărtășesc rețetele mele preferate cu avocado.

Schimbând registrul, pot să vă spun cu siguranţă că în momentele în care nu am avocado în casă, mă simt de parcă nu aş avea apă. După ce am învăţat cum să aleg fructul perfect copt (lucru pe care îl poţi învăţa şi tu, citind articolul pe care l-am scris), acesta a devenit un ingredient care stă la baza multor preparate din meniul meu zilnic.

Iar pentru că adesea primesc întrebarea: “Bine, bine, dar cum îl mănânci, efectiv?”, am decis să scriu acest articol în care vă dezvălui reţetele mele de suflet.

Sunt variante foarte simple, ce necesită doar câteva ingrediente şi un blender. Îmi place să îmi prepar mese cât mai sănătoase şi rapide, iar avocado, cu versatilitatea lui, mă ajută enorm.

Guacamole

Bineînţeles că dintre reţetele mele preferate, prima menţionată este cea mai cunoscută şi apreciată la nivel mondial. Guacamole sau sosul mexican are foarte multe variante, însă eu o prefer pe cea clasică, prezentată mai jos.

Sursă foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 2 buc. avocado
  • o roşie
  • jumătate de ceapă
  • jumătate de ardei iute
  • 2-3 căţei de usturoi
  • o lingură suc de lămâie sau lime
  • sare si piper dupa gust

Trebuie menţionat că roşiei i se scot întăi de toate seminţele, după care se toacă mărunt. La fel se procedează şi cu ardeiul iute, ceapa şi usturoiul, lăsând avocado la final, deoarece acesta oxidează foarte repede. În functie de textura pe care vreţi să o obţineţi, puteţi să tocaţi avocado cubuleţe, să îl pisaţi cu fruculiţa sau să îl puneţi în blender. Eu prefer să îl zdrobesc cu furculiţa(puteţi folosi şi instrumentul pentru piure dacă aveţi o cantitate mai mare de fruct).

Se amestecă toate ingredientele, adăugând lămâia sau lime-ul, sarea şi piperul. Se poate servi ca atare, simplu sau pe crackers sau, dacă aţi optat pentru varianta cremoasă, ca dip-sauce pentru tortillas.

Eu una prefer să îl mănânc exact aşa.

Salată de creveţi cu avocado

Este una din rețetele acelea rapide şi delicioase, lucru pe care îl putem anticipa doar citind ingredientele de bază.

Sursă foto: Pinterest

Aveţi nevoie de:

  • o mână de spanac(puteţi înlocui şi cu rucola)
  • 1 avocado mare sau 2 buc mai mici
  • 150 g creveţi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • jumătate de lămâie
  • un vârf de linguriţă de ardei iute
  • un praf de sare

Se spală spanacul şi se lasă la uscat. Între timp, creveţii se pun în tigaie împreună cu 2 linguri de ulei de măsline, sarea şi praful de ardei iute şi se ţin la foc mediu până când capătă o culoare frumoasă.

Se rup frunzele de salată(nu se taie, pentru că oxidează şi îşi pierd din vitamine), avocado se taie şi el cubuleţe, se adaugă creveţii, lămâia, un praf de sare şi… gata! Aveţi o salată delicioasă.

Hummus cu avocado

Dacă vă plac rețetele săţioase, iată că aţi găsit una. Varianta “verde” a hummus-ului clasic este foarte uşor de pregătit, după cum veţi vedea.

Sursă foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 200 g năut
  • 2 avocado
  • o ceapă mică
  • un morcov
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura tahini
  • o lime
  • 1 caţel de usturoi
  • un praf de chimion
  • sare si piper

Dacă sunteţi pe fugă, puteţi alege şi varianta de năut la conservă. Altfel, este bine să puneţi năutul la înmuiat de seara. A doua zi acesta se pune la fiert impreună cu ceapa şi morcovul până când se înmoaie bobele.

Se lasă să se răcească, se scurg de apă(apa se păstrează) şi se pun în blender. Pe măsură ce se mărunţesc, se adaugă puţin câte putin din apa în care au fiert ingredientele până când se obţine o textură cremoasă. Se adaugă apoi avocado, tahini, usturoiul, zeama de lime şi condimentele.

Se poate servi alături de lipie sau, dacă preferaţi varianta mai slab calorică, pe felii de ardei sau castravete.

Paste cu avocado

Ei bine, nici pastele nu puteau lipsi din meniu, nu e aşa?

Sursă foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 200 g paste(spaghete sau pene)
  • 1 avocado
  • o lingură de pesto
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 căţel de usturoi
  • sare şi piper

Se fierb pastele conform indicaţiilor de pe pungă. Eu aleg de obicei paste ecologice, fără gluten. Spre deosebire de pastele făcute industrial, care sunt uscate la 130 grade, cele eco sunt uscate la maxim 42 grade, păstrând astfel calitatea ingredientelor. Puteţi găsi foarte multe astfel de paste, din tot soiul de ingrediente(grâu dur, linte, fasole, soia etc) la Biocorner.

Să revenim la reţetă însă. După ce aţi fiert şi scurs pastele, trecem la prepararea sosului. Se amestecă în paharul de blender avocado, pesto, uleiul de măsline, usturoiul, sarea şi piperul şi se mixează.

Se adaugă peste paste şi Voila! Aceasta este una din rețetele basic. O poate găti oricine 🙂

Îngheţată din avocado

Şi pentru că avocado este un fruct foarte versatil, iată că putem face şi îngheţată cu el! Nu putea lipsi din caietul de

Sursă foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 2 avocado
  • 2 limete
  • 100 g îndulcitor
  • 125 ml smântână

Se taie avocado, se pune în blender şi se mixează până obţineţi o textură cremoasă. Urmează adăugarea îndulcitorului, a sucul de lime şi a smântânii şi se mai mixează puţin. Se pune compoziţia într-o caserolă şi se lasă la congelator 5-6 ore.

Dacă vreţi să faceţi din acest desert unul sănătos, puteţi înlocui cu succes clasicul zahăr cu un îndulcitor natural, precum stevie, eritrol sau xilitol. Acestea au un conţinut mic de calorii şi prezintă şi alte beneficii(de exemplu, stevia poate scădea o tensiune arterială mare).

De asemenea, dacă sunteţi vegetarieni sau ţineţi post, smântâna poate fi înlocuită cu una vegetală.

Iată doar câteva dintre rețetele mele preferate care se pot pregăti folosind acest miraculos fruct, cunoscut pentru beneficiile sale.

Sper să vă fie de folos 🙂