Eating

Avocado: De la aversiune la pasiune

Ştii acele videoclipuri cu bebeluşii care gustă lămâia pentru prima oară? Reacţia lor este de nepreţuit şi este aceeiaşi cu cea pe care o aveam eu când vedeam sau auzeam de avocado. Asta în urma unei experienţe nefericite.

Totul a început acum mulţi, mulţi ani, când am gustat acest fruct (da, se pare că se încadrează la fruct, nu la legumă) pentru prima dată. Ştiam de beneficiile lui şi când l-am remarcat într-un supermarket, mi-am cumpărat cam 3-4 avocado. Am ajuns acasă, am luat unul dintre ei la întâmplare, l-am spălat, curăţat, tăiat cubuleţe şi mâncat. Nu mi s-a părut oribil, însă nici gustos. Câteva ore mai târziu însă, senzaţia de greaţă pe care am avut-o mi s-a întipărit în minte şi mulţi ani de zile nu am vrut să mai aud de el.

Cu timpul însă, ori de câte ori ieşeam în oraş să mănânc, salatele pe care le alegeam se întâmpla să aibă şi avocado. Uneori remarcam asta în lista de ingrediente din meniu, alteori nu, cert e că întotdeauna mă trezeam cu mici feliuţe sau bucăţele de avocado in farfurie. La început le alegeam cu grijă şi le lăsam deoparte. Însă apoi, pentru că îmi place să îmi reevaluez gândurile şi atitudinile din când în când, am decis să îi mai dau o şansă. Şi nu a fost deloc rău.

Moment în care am descoperit că plăcerea de a mânca avocado pentru gustul său depinde foarte mult de cum îl alegi şi cum îl mănânci. Trebuie să fie copt, iar dacă bănuieşti că ar putea să îţi pice greu, nu uita să îi adaugi puţină lămâie. Exact lucrurile de care nu am ţinut eu cont prima dată când l-am consumat.

Hai să vedem. Cum îl alegi? Între timp am devenit expertă în alesul fructului potrivit, prin urmare îţi împărtaşesc şi ţie aceste mici secrete. Trebuie să te uiţi întai de toate la codiţă – dacă este copt, aceasta se va desprinde usor, însă spaţiul rămas sub codită nu trebuie să fie închis la culoare. În continuare, trebuie să te gândeşti când ai vrea să îl consumi – dacă vrei să îl pregateşti în aceeiaşi zi, poţi alege varianta ready to eat– o găseşti în aproape orice Megaimage. Dacă vrei să îţi faci provizii pentru zilele viitoare, poţi coace avocado la tine acasă.


Dacă nu îl pui în frigider, procesul de coacere durează câteva zile, iar dacă vrei să îl grabeşti puţin, poţi depozita fructul într-o pungă de hârtie care să nu fie complet închisă, împreuna cu mere sau banane. Acestea eliberează etilenă, care ajută la procesul de coacere. Îţi dai seama când este tocmai bun de mâncat atunci când poţi apăsa în coajă, dar fără a ramâne urma degetelor în ea. Şi culoarea este în general un bun indicator, însă diferă în funcţie de specie. Cel mai adesea, în România vei găsi avocado care să semene cu cei din poza de mai jos.

Sursă foto: hostthetoast.com

Eu ma aprovizionez serios cu avocado când ajung la cumpărături, prin urmare optez atât pentru varianta ready to eat pentru consumul urmatoarelor două zile, cât şi pentru cea standard, urmând să ma ocup eu de coacerea lor.

Mai departe. Cum îl mănânci? Ohoo, sunt atâtea variante. Este un ingredient care poate fi uşor integrat în smoothie, salată, supă, omletă, sandviş, paste, chiar şi pizza… practic, în orice. Să nu uităm de binecunoscutul guacamole, preferatul meu. Aceasta este varianta în care eu consum avocado cel mai des. Este foarte uşor şi rapid de preparat, are nevoie doar de câteva ingrediente şi înlocuieşte o gustare sau masă cu succes.

Iată cum pregătesc salata guacamole: spăl avocado (nu săriţi nicodată peste acest pas, pentru a nu duce agenţii patogeni pe pulpa fructului), îl tai pe mijloc, scot sâmburele şi apoi scot pulpa cu o lingură. Îl tai bucaţele, împreună cu o roşie şi puţin ardei iute. Eu mai adaug şi seminte crude de floarea soarelui. Din cauza primelor amintiri cu avocado, îl mănânc în general asezonat cu multă lămâie. La final, pun un strop de ulei de avocado – îi dă un gust aparte, uşor afumat. Îl servesc adesea cu crackers sau o felie de pâine integrală cu seminţe. Deşi nu este neapărat recomandat ca şi combinaţie alimentară de către nutriţionişti, mai pun uneori alături un ou poşat, somon sau puţină telemea de bivoliţă – şi iată cum poţi obţine un mic dejun delicios.

De când am descoperit aceste mici secrete, pot spune că am dezvoltat o obsesie pentru avocado. L-aş mânca oricum, oricând. Rar se întamplă acum să nu mănânc avocado zilnic.

Însă nu v-am povestit şi despre beneficiile lui. Ceea ce îl ridică la rangul de super-aliment este, aşa cu probabil ştiţi deja, cantitatea mare de grasimi mono-saturate, sau “grăsimi bune“, aşa cum mai sunt numite.


Fructele de avocado conţin, de asemenea, aproximativ 20 de nutrienţi esenţiali, precum fibre, potasiu (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B şi acid folic.
Consumul constant ajută la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor boli degenerative, contribuie la sănătatea oaselor, îmbunătăţeşte memoria, protejează ochii, protejează sistemul imunitar, cognitiv și nervos.

În plus, ceea ce mai face din avocado un aliment cu adevărat special este că te poate ajuta atât să slabeşti targetat – acizii graşi monosaturaşi sunt absorbiţi şi utilizaţi rapid ca şi combustibil şi îţi dau o senzaţie de saţietate de lungă durată. Studiile au arătat că jumătate de avocado pe zi, consumat dimineaţa sau la prânz te ajută sa scapi de grăsimea în exces, mai ales în zona abdomenului.


Ce îţi poţi dori mai mult decât un fruct hrănitor, gustos şi atât de versatil când vine vorba de combinaţii alimentare, care te ajută să ai talia de viespe pe care ţi-o doreşti?

Unul dintre motivele pentru care am scris acest articol, povestind experienţa avută cu avocado şi felul în care mi s-a schimbat viziunea asupra lui este că ştiu cu certitudine că printre cititorii mei se numără şi persoane care îl evită, indiferent dacă l-au gustat sau nu, deoarece cred că nu este gustos. Sper să vă fi motivat măcar să îl încercaţi, merită toată atenţia voastră.

Ce spui? Tu eşti gata să îi dai o şansă?

Dacă deja îl iubeşti, aşa cum o fac eu, aştept să îmi spui care este reţeta ta preferată în comentarii, îmi place să îmi reactualizez meniul constant 🙂

Până atunci, găsești 5 dintre rețetele mele preferate cu avocado aici.

Welcome to the Avocado Lovers Team!

6 Comments

  • Daniela Cânjău

    Bună,Flory,
    Felicitări pentru articol, îmi place foarte mult, pentru că si eu ador avocado 😁
    Îl adaug în diverse preparate dar cel mai des la salate (salată verde,ceapă verde, ridichii,porumb,avocado,nuca, brânză telemea sau de care preferi,sos vinegreta)

    Zi frumoasă!

  • Stefan

    In mod normal.nu as fi citit nimic despre avocado ca s super alergic daaaar am citit pt ca am promis ca “te” citesc pe blog. Eu stiu ca ajuta la curele de ingrasare. Daca mananci 5 sau 6 pe zi, ingrasa ca cica are colesterol bun. Nu ma pricep dar cand eram la facultate umbla legenda ca asa se ingrasa actorii profi, cica Marlon Brando a mancat 30 de zile numai asta si s a ingrasat pt rolul din Nasul. Cat o fi legenda, cat adevar.. No lo so:)))
    Pupat!

    • floranced

      Ce frumos, îți mulțumesc pentru fidelitate 😀 Într-adevăr, consumat zilnic în cantități mari îngrașă. Jumatate de avocado zilnic în schimb, te ajută să slabești. Mi se pare fascinant caracterul lui dual 😀
      P.S.: Alergic în sensul propriu sau metaforic, în sensul în care nu te atrage?

    • floranced

      Îmi pare rău să aud asta 😕 în cazul acesta, stay away from it 😀 Există și alte super-alimente 😀