Daily

De ce e important să scăpăm de plictiseală pe perioada izolării

Odată cu declararea stării de urgență de către Președinte, multe persoane au început să ia și mai în serios izolarea. Majoritatea companiilor au decis să își suspende activitatea sau să își lase angajații să lucreze de acasă pentru a limita cât mai mult contactul fizic și răspândirea noului virus. Prin urmare, avem mai mult timp liber la dispoziție.

Da da, timpul acela pe care ni-l doream cu toții. Într-o lume în care afirmația ”nu am timp” ne ieșea pe gură zilnic, iată că fix asta am primit… TIMP.

Mai mult timp liber, timp de petrecut cu noi și cei dragi, timp pentru toate activitățile care erau de mult pe listă, timp pentru a citi, a găti, a face sport.

Nu o să fac mă apuc acum să enumăr toate activitățile pe care le putem întreprinde deoarece sunt de părere că fiind diferiți, avem și preferințe diferite. Fiecare dintre noi știe mai bine cum dorește să își petreacă timpul și sunt sigură că profită de el cum știe mai bine.

Cu toate acestea, nu a durat mult până să aud în jurul meu din ce în ce mai multe persoane care după câteva zile petrecute în casă se plâng de… PLICTISEALĂ.

Oricât de puțin important și ușor de judecat ar putea părea, apariția în mod repetat a stării de plictiseală poate avea efecte grave. Aceasta poate culmina cu stări de anxietate, iritabilitate, depresie. În plus, persoanele la care această condiție se cronicizează au un risc mai mare de a ajunge la adicția de alcool, droguri sau jocuri de noroc.

Sursa foto: www.medicalnewstoday.com

Hai să vedem întâi de toate cum definim plictiseala. DEX ne dă următoarea definiție:

PLICTISEÁLĂ – Stare sufletească apăsătoare, ușoară depresie morală provocată de singurătate, de lipsa de ocupație sau de o ocupație neatrăgătoare, de monotonie etc.; gol sufletesc, urât, plictis.

Dintr-o dată parcă nu mai pare o alintătură, ceva de neconceput, nu e așa? Recunosc că fiind o persoană foarte activă obișnuiam să judec persoanele care îmi spuneau că se plictisesc. Eu am în continuare o mulțime de activități pe listă, din fericire multe dintre ele care se pot realiza și în spațiul locuinței mele, dar să reținem că acestea nu sunt infinite. Prin urmare, este foarte posibil să apară rutina, mediul propice pentru dezvoltarea stării de plictis pe care vrem să o evităm cu toții.

Pe cine afectează starea de plictiseală?

Sursa foto: Unsplash

Această stare poate afecta pe oricine, dar cu precădere pe adolescenți. Pe locul doi se situază bărbații – da, se pare că aceștia se plictisesc mult mai repede decât femeile.

Un studiu publicat în revista Science in 2014 arată că între a sta singuri, fără să facă nimic timp de 15 minute într-o încăpere și mici șocuri electrice, mai mulți bărbați au optat pentru cea de-a doua variantă. Uimitor, nu e așa?

Făcând o trecere în revistă a postărilor de pe social media am găsit și explicația pentru care femeile sunt cele care se plictisesc cel mai puțin. Majoritatea dintre ele s-au angrenat în activități casnice: curățenie generală, călcat, organizarea hainelor din dulap, gătit etc. Activități în care bărbații, de regulă, nu se implică. Sau nu la fel de mult.

De ce apare starea de plictiseală?

Sursa foto:www.rawpixel.com

Specialiștii identifică mai multe cauze, printre care:

Monotonia – orice activitate predictibilă și repetitivă duce ușor la instalarea stării de plictis.

Program de alimentație și odihnă inadecvate – din nou, totul se leagă de asta. Lipsa resurselor fizice duce la imposibilitatea de a ne concentra și vorbim de asta la următorul punct.

Lipsa abilității de focusare – plictiseala este în strânsă legătură cu probleme de atenție. E normal să te plictisești dacă nu te poți concentra deloc pe acel lucru. Persoanele cu probleme cronice de atenție sunt supuse unui risc mai mare de a se confrunta cu această stare.

Percepția slabă asupra timpului – Fiecare din noi are o proprie percepție asupra timpului care este formată cu ajutorul culturii noastre native, a vârstei și ocupației noastre, a tehnologiilor pe care le folosim și mai presus de toate a proceselor din creierul nostru. Dacă ne confruntăm cu o percepție slabă a timpului, plictiseala poate apărea mult mai rapid. Ai aici câteva sfaturi care te pot ajuta să îmbunătațești felul în care percepi timpul.

Task-uri prea ușoare – pot general și ele o stare de plictiseală. Pe de altă parte, cele prea dificile pot genera stări de anxietate. Trebuie găsite acelea pe care le putem realiza, dar care ne motivează să ne depășim limitele.

Lipsa conștientizării de sine – persoanele care nu știu cine sunt și ce își doresc, cu probleme în a-și descrie sentimentele pot ajunge mult mai ușor la o plictiseală existențială profundă.

Cum scăpăm de plictiseală?

După cum am spus, nu o să vin cu o serie de activități, ci cu câteva sugestii care vă pot ajuta să ieșiți din această stare.

Perioada de izolare(atenție, să nu confundăm cu carantina – este un lucru cu totul diferit) poate deveni una dificilă iar pe lângă sănătatea fizică, este foarte important să o păstrăm și pe cea mentală.Plictiseala este adeseori un indicator al depresiei, dar poate fi și motivul care o determină. Iată ce ce e important să o ținem sub control.

Ce putem face efectiv pentru a ieși din această stare:

1.Încearcă să nu dormi până târziu. Chiar dacă acum este posibil să lenevești mai mult dimineața, pune alarma să sune în fiecare zi la aproximativ aceeiași oră. Este important să rămânem ancorați în timp.

2. Fă task-urile din rutina zilnică să pară mai interesante adăugând un nou element zilnic – poți cronometra, de exemplu, cât timp îți ia să faci o activitate. Crede-mă, după ce ne întoarcem la viața noastră de zi cu zi vei fi recunoscător! Poți citi despre cum am învățat eu să fac asta aici.

3. Gândește-te la ce ai vrea să faci, de fapt. Plictiseala apare de obicei atunci când tu ai vrea să faci ceva anume, dar e un lucru care te oprește. Află despre ce este vorba.

4. Renunță la lucrurile care îți distrag atenția. De multe ori facem lucruri neproductive, cum ar fi să dăm scroll pe instagram toată ziua sau să tot schimbăm canalele la TV. Îți pierzi interesul foarte ușor în felul acesta. Găsește o activitate care chiar să aducă plus valoare vieții tale.

5. Socializează. Poate că stăm noi în casă, dar asta nu înseamnă că nu putem ține legătura cu toți acei oameni pe care nu reușeam niciodată să îi sunăm. Skype, Facetime, Zoom – avem atâtea variante prin care să ne vedem și să ne auzim cu cei dragi.

6. Ține un jurnal zilele acestea. Poate părea demodat și plictisitor, însă e de foarte mare ajutor. Îți poți da seama cum îți petreci de obicei ziua, care sunt activitățile care se repetă, ce alte activități ai putea adăuga… și nu în ultimul rând, poți păstra asta ca amintire. ”Jurnal din perioada izolării”. Asta da poveste pentru nepoți.

7. Fii propriul tău suport moral. În astfel de perioade, mintea nostră are tendința de a ne sabota. Reamintește-ți constant care sunt calitățile, punctele tale forte, lucrurile frumoase din viața ta și încearcă să elimini stările negative.

8. Meditează. Nici nu ai idee cât de folositor poate fi. Sigur că este o sarcină dificilă, mai ales când nu știi despre ce este vorba. Însă sunt atâtea meditații ghidate pe youtube – trebuie doar să alegi una și să te lași purtat de muzica și vocea facilitatorului.

9. Stabilește-ți direcția. Toată această perioadă ne debusolează complet. Ne scoate din rutina cu care eram obișnuiți și ne putem pierde motivația zilnică. Gândește-te la dorințele și pasiunile tale. Iar mai departe…

10. Ia în considerare schimbarea domeniului de activitate, dacă nu ești fericit unde ești. Poate că nu te așteptai la acest sfat, însă este o idee bună ca în această perioadă să îți reevaluezi jobul. Este el ce ți-ai dorit? Se pare că peste 70% din persoanele care demisionează o fac după ce s-au întors din concediu. Nu e cazul aici de concediu, but you know what I mean. O scurtă deconectare poate duce la acel declick. Iar dacă decizi să faci asta, ei bine – tocmai ai găsit ceva care să alunge complet plictiseala. Gândește-te spre ce ai dori să te orientezi și începe să înveți. Sunt o mulțime de cursuri care s-au mutat în online în perioada aceasta – e suficient doar să dai un search pe Google și poți pune primul pilon al unei noi vieți.

Să ne citim cu bine!

Surse articol:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201706/eight-reasons-why-we-get-bored

https://www.healthline.com/health/boredom#causes

https://www.scientificamerican.com/article/why-boredom-is-anything-but-boring/

https://zapier.com/blog/fix-time-perception/

2 Comments