Daily

Culorile anului 2021 Pantone – cum le integrezi în garderoba ta

Încă din anul 2000, faimosul institut Pantone alege la fiecare final de an una sau două culori reprezentative pentru anul ce vine.

Compania a devenit cunoscută întâi de toate pentru Pantone Matching System (PMS) ce conține o multitudine de culori patentate utilizate într-o varietate de industrii.

De peste douăzeci de ani, ”Culoarea anului” aleasă de Pantone influențează tendințele și deciziile de cumpărare în multiple industrii, de la modă și moblier până la design grafic.

Prin prognozele tendințelor sezoniere, psihologia culorii și consultanța culorilor, Pantone Color Institute colaborează cu mărci globale pentru a valorifica în mod eficient puterea, psihologia și emoția culorii în strategia lor de proiectare.

Iată care au fost culorile anului din 2000 până în 2020:

Pantone culorile anulilor precendenti
Sursă foto: faceless.marketing

Dacă mă întrebați pe mine, adevăratul boom(cel puțin în România) a fost în 2015, când a fost aleasă culoarea Marsala. Până atunci prea puține persoane țineau cont de culoarea aleasă de Pantone. Din acel an însă, interesul pentru ”culoarea anului” a crescut și din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de decizia institutului Pantone, autoritatea mondială în domeniul sistemelor de culori.

Culorile anului 2021

Ei bine, pentru a doua oară în ultimii douăzeci de ani institutul a ales nu una, ci două culori pentru anul 2021(prima dată a fost în 2016, când am avut Rose Quartz și Serenity).

Culorile anului 2021 Pantone
Sursă foto: pantone.com

Ultimate grey și Illuminating sunt două nuanțe ce se completează perfect și au o simbolistică aparte: melanjul armonios al celor două culori vine ca o alinare pentru anul 2020, ce ne-a adus multă durere și incertitudini.

Sursă foto: pantone.com

Scopul alegerii unei culori în fiecare an este acela de a marca momentul în care ne aflăm, de a reflecta cultura lui. După distanțarea socială impusă de pandemie, pierderea joburilor, a multor vieți omenești, dar și a protestelor Black Lives Matter -pe scurt- o perioadă gri, galbenul vibrant vine să vindece și să ne inspire să fim mai pozitivi.

Trebuie să recunosc că eu am iubit dintotdeauna griul și l-am ales alesea când mi-am construit ținutele zilnice, iar galbenul începuse să îmi stârnească interesul de curând, la finalul anului ce tocmai a trecut achiziționându-mi primele astfel de piese vestimentare.

Pe mine așadar mă bucură alegerea acestor două culori de către Pantone și abia aștept să le port cât mai des. În acest sens, am răscolit puțin Pinterest-ul și am făcut o selecție care sper să vă inspire și pe voi.