Eating

5 rețete de porridge(terci de ovăz) de care te vei îndrăgosti

Eu sunt o mare fană a micului dejun. Cel mai adesea aleg să îmi pregătesc un terci de ovăz, deoarece se prepară foarte rapid și se poate personaliza într-o mulțime de feluri.

Terciul este privit de multe persoane ca fiind plictisitor și fără gust. Ei bine, țin să le contrazic! Totul depinde de ingredientele folosite și de imaginația fiecăruia în bucătărie. Mie îmi place la nebunie porridge-ul deoarece constituie atât un mic dejun sănătos, cât și un desert. De beneficiile ovăzului nici nu mai vorbesc – conține fibre, antioxidanți, magneziu care contribuie la o imunitate mai bună, reducerea apetitului, a tensiunii arteriale, a stresului oxidativ și multe altele.

Dacă ai rămas în pană de idei, îți las aici câteva rețete ce conțin aceeiași bază – fulgi de ovăz. Cu toate acestea, gustul este complet diferit. Nu te vei mai plictisi de porridge de acum încolo!

Faptul că ovăzul nu conține gluten în mod natural îl transformă într-o variantă sănătoasă, chiar și pentru cei care nu suferă de boala celiacă. Cu toate acestea, dacă aveți intoleranță la gluten ar fi bine să căutați o variantă pe care să fie clar specificat ”gluten free”. Asta pentru că se poate să fie totuși contaminat de către grâu, prelucrându-se în aceeiași fabrică.

Eu cumpăr fulgi de ovăz fără gluten fie de la Republica Bio(îi găsești aici sau la magazinele Biocorner), fie din magazinul DM.

Pentru toate rețetele am folosit lapte de cocos homemade. Tocmai de aceea am ales ca recipient tot un bol obținut acasă din jumatate de nucă de cocos 😀

Dar hai să lăsăm vorba de o parte și să trecem la rețete.

Terci de ovăz cu afine

terci de ovăz cu afine

Ingrediente:

Pentru terci:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 cană lapte vegetal
  • 2 linguri de afine – pentru compoziție poți folosi și afine congelate
  • 1 praf de scorțișoară Ceylon
  • 1 lingură de unt cocos

Pentru decor:

  • câteva afine proaspete
  • cateva nuci braziliene
  • fulgi cocos

Modalitate de preparare:

Se pune laptele la fiert, împreună cu fulgii de ovăz. Se amestecă încontinuu pentru a evita să se lipească. Se adaugă afinele, fie ele proaspete sau congelate. Adăugăm și untul de cocos, iar la final scorțișoara. În total ținem pe foc cam 10 minute.

Punem în bol și ornăm cu afine, nuci și fulgi de cocos.

Terci de ovăz cu ciocolată și physalis

terci de ovăz cu ciocolată

Ingrediente:

Pentru terci:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 cană lapte vegetal
  • 3 bucățele de ciocolată cu 85% cacao
  • 1 vârf linguriță de nucșoară
  • 1 lingură de unt ghee(se poate cumpăra din magazine naturiste sau îl poți face acasă – rețeta AICI)

Pentru decor:

  • câteva fructe psysalis
  • 1 linguriță semințe de chia
  • 2-3 migdale mărunțite
  • semințe de floarea soarelui crude

Modalitate de preparare:

Punem laptele și fulgii de ovăz pe foc și amestecăm încontinuu. Adăugăm untul ghee și ciocolata. Când acestea s-au topit iar terciul a căpătat o consistență cremoasă punem praful de nucșoară.

Așezăm în bol și adăugăm semințele de chia. Decorăm cu physalis, migdale și semințe de floarea soarelui.

Terci de ovăz cu ananas pe grill, măr și zmeură

terci de ovăz cu ananas la grill

Ingrediente:

Pentru terci:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 cană lapte vegetal
  • 1/2 măr răzuit
  • 1 vârf linguriță de scorțișoară Ceylon
  • 1 lingură de unt cocos

Pentru decor:

  • 1 felie de ananas crud
  • cuburi de măr
  • zmeură
  • 1-2 nuci braziliene mărunțite
  • semințe de dovleac crude
  • fulgi de cocos

Modalitate de preparare:

Punem felia de ananas crud pe grill. Facem asta atât pentru un o aromă deosebită, cât și pentru a ”scăpa” de senzația înțepătoare datorată bromelainei, o enzimă ce se găsește în ananas. Lăsăm pe grill până când se rumenește ușor pe o parte și pe cealaltă(cam 2-3 minute).

Între timp punem laptele și fulgii de ovăz pe foc și amestecăm încontinuu. Adăugăm mărul răzuit și untul de cocos. Fierbem 5-10 minute iar la final adăugăm scorțișoara.

Punem terciul în bol, felia de ananas într-o parte și ornăm cu zmeura, cuburile de măr, nuca, semințele și fulgii de cocos.

Terci de ovăz cu turmeric, banană și miere

Ingrediente:

Pentru terci:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 cană lapte vegetal
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 praf de piper
  • 1 vârf linguriță de scorțișoară Ceylon
  • 1 lingură de unt ghee

Pentru decor:

  • jumătate de banană
  • goji hidratat
  • câteva nuci
  • 1 lingură miere

Modalitate de preparare:

Punem laptele și fulgii de ovăz pe foc și amestecăm încontinuu. Fierbem 5-10 minute, după care dăm oala de pe foc adăugăm untul ghee, turmericul, praful de piper și scorțișoara.

De ce piper într-o rețetă de porridge dulce? Pentru că fără piperină, substanță ce se găsește în piper, curcumina din turmeric, atât de benefică, nu se absoarbe. În schimb doar puțin pier crește absorbția cu până la 2000%!

Punem terciul în bol, adăugam banana, goji(eu am avut uscat și l-am hidratat înainte), câteva nuci și o linguriță de miere.

Genul meu de comfort food <3

Terci de ovăz cu… avocado!

terci de ovăz cu avocado

Last but not least. Știu că e o variantă de terci mai neobișnuită, însă doar nu credeați că scapă avocado fără să îl integrez eu și într-o rețetă de terci, nu e așa? Pentru cei care nu știu povestea mea cu acest fruct, aveți AICI link în care vă povestesc cum am trecut de la ură la iubire.

Ingrediente:

Pentru terci:

  • 1/2 cană fulgi de ovăz
  • 1/2 cană lapte vegetal
  • 1/2 avocado
  • 1 lingură de unt ghee

Pentru decor:

  • 1/2 avocado
  • 1 lingură semințe chia
  • 1 lingură de unt de arahide
  • semințe de pin

Modalitate de preparare:

Pasăm jumătate de avocado – eu fac de regulă asta cu furculița. Dacă doriți o textură și mai cremoasă, puteți folosi blenderul.

Între timp punem laptele și fulgii de ovăz pe foc și amestecăm încontinuu. Adăugăm untul ghee. Fierbem 5-10 minute. Dăm la o parte de pe foc și după ce s-a răcit adăugăm avocado.

Punem terciul în bol, semințele de chia, cealată jumătate de avocado tăiată felii, o lingură de unt de arahide și semințele de pin and… Enjoy your avo-porridge! <3

Sper că v-am inspirat cu aceste rețete și că le veți încerca cât de curând. Scrieți-mi în comentarii care vă încântă cel mai tare!