Eating,  Traveling

15 preparate culinare pe care trebuie să le încerci pe Coasta de Azur

Reading Time: 7 minutes

Ori de câte ori plec în vreo vacanță, gastronomia țării respective este printre primele lucruri care mă interesează. Asta, împreună cu obiceiurile și tradițiile, stilul de viață și mentalitatea fiecărui popor în parte.

Cu toții știm că la capitolul mâncare, Franța stă extraordinar. Așadar, cu tot stilul meu de viață sănătos, mi-am propus să gust din fiecare preparat ce a consacrat zona de sud a Franței. Și nu doar zona de sud, căci printre preparatele enumerate mai jos vei găsi recomandări și pentru alte feluri de mâncare franțuzești, ce se întâlnesc des în meniurile restaurantelor de pe coastă.

Iată ce nu ar trebui să ratezi dacă ajungi pe French Riviera:

1.Tapenade

Sursă foto: Pinterest

Cu siguranță știi despre ce este vorba, însă merită încercat la mama lui. Tapenade este un aperitiv-piure preparat din măsline, capere și ulei de măsline. Numele lui provine de la denumirea în franceză a caperelor, tapenas.

2.Salata Niçoise

Sursă foto: Pinterest

Așa cum indică și numele, această rețetă provine din Nisa. Conține legume atât proaspete cât și gatite, ouă fierte, ton si anșoa. Se servește alături de sos vinaigrette. O găsești peste tot pe Coasta de Azur.

3.Ratatouille

Sursă foto: Pinterest

Tot în Nisa își are originea și acest preparat bazat pe o combinație de legume și ierburi aromatice. În trecut, era considerată o mâncare destinată soldaților locali. Se servește fierbinte, fie ca fel principal, fie ca fel complementar alături de omletă, de exemplu.

4.Soupe au pistou

Sursă foto: Pinterest

Această supă provençală se prepară de regulă cu trei tipuri de fasole: albă, roșie și verde. Conține multe legume și bineînțeles, pistou – un sos realizat din busuioc, ulei de măsline și usturoi. Deși multe persoane confundă pesto cu pistou, diferența dintre ele este că cel de-al doilea nu coține brânză sau muguri de pin. Am găsit soupe au pistou în Nisa, în zona pieței Massena.

5. Soupe de poisson

Sursă foto: Pinterest

Nu vă gândiți la ciorba noastră de pește – nu are nicio legătură. Supa de pește la ei este o cremă ce conține și oasele peștelui – pe care însă nu le vei simți, totul fiind bine blenduit. Inițial această supă era pregătită de către pescarii săraci din peștele care nu fusese vândut în ziua respectivă. Acum este un fel de mâncare reprezentativ pentru riviera franceză, mai ales pentru zona Maresille, de unde provine. O sursă extraordinară de colagen 😀 am gasit atât în Antibes, cât și în Cannes și Nisa.

6.Socca

Sursă foto: Pinterest

Un preparat specific Nisei, deloc rafinat însă foarte popular îl reprezintă socca, care nu este altceva decât o clătită din făină de năut, ulei de măsline și apă. Italienii o numesc farinata sau cecina, iar argentinienii o cunosc drept faina. Se servește cu mult piper deasupra. Am găsit cu greu în Cannes, în piața Fortville, dar se poate găsi cu ușurință, după cum vă puteați închipui, în Nisa – de unde își trage originile.

7. Quiche Lorraine

Sursă foto: Pinterest

Sunt foarte multe variante de quiche-uri, însă cumva, quiche Lorraine este cel ce se remarcă ca fiind tradițional franțuzesc. O tartă sărată cu smântână, ouă și bacon. Ceva de vis! O găsiți și în restaurante, dar mai ales în boulangerie.

8.Moule Niçoise 

Sursă foto: Pinterest

Probabil cele mai bune scoici pe care le-am mâncat vreodată. Fructele de mare sunt la ele acasă pe riviera franceză, așadar nu aveau cum să nu fie gustoase și proaspete, iar sosul nicoise – un sos roșu, ce conține anșoa, ardei gras roșu și tarhon le completează de minune. În Franța, scoicile sunt servite întotdeauna alături de carofi prăjiți – cu ocazia asta gustați și clasicii french fries. Cele mai bune astfel de scoici le-am mâncat în Villefranche-sur-Mer. Dacă ajungeți acolo, dați neapărat o fugă la restaurantul Lou Bantry.

9. Huitres

Sursă foto: Pinterest

Ce loc mai bun pentru a mânca stridii dacă nu aici? În general este destul de greu să le găsești la noi și să ai și încredere să le mănânci, întrucât dacă nu sunt proaspete, poți ajunge ușor la spital. În zona de sud a Franței le găsești peste tot – le poți încerca chiar și în piețe, pentru 2 euro/bucata.

10.Escargots à la bourguignonne

Sursă foto: Pinterest

Dacă aveți astfel de curiozități sau dimpotrivă, vă plac melcii în general, aici este un loc bun în care să îi mâncați. Sunt preparați în sos de pătrunjel, unt și usturoi. Vin însoțiti de pâine prăjită de obicei. Îi găsiți peste tot pe coastă.

11.Salade Chèvre Chaud

Sursă foto: Pinterest

Poate una dintre salatele mele preferate din cele încercate pe coastă, aceasta conține salată verde, brânză de capră prăjită pe felii de pâine, sos vinaigrette și muștar Dijon. Se mai adaugă uneori roșii, nuci sau avocado.

Pe coastă găsiți destul de multe preparate pe bază de brânză de capră. Vă recomand să le încercați cu încredere, întrucât această brânză este specifică zonei Provence și este delicioasă.

12.Tourte de blettes

Este o specialitate culinară niçoise pe bază de mangold. De specificat că se găsește în 2 variante – atât sărată cât și dulce. Prin urmare poate fi servită fie ca fel de mâncare, fie ca desert. Dacă varianta sărată, ce conține mangold, orez și brânză mi s-a părut delicioasă, cea sucrée, ce conține mangold și muguri de pin mi s-a părut doar interesantă, fără însă să îmi doresc să o încerc a doua oară. Găsiți mai ales la boulangerie.

13.Tarte tropezziene

Sursă foto: Pinterest

Nu știu ce îmi place mai mult – tarta în sine sau povestea ei.

Această prăjitură a fost inventata de Alexandre Mika, un patiser de origine poloneză ce avea un punct de deschidere în St Tropez. În 1955, Brigitte Bardot a ajuns în oraș pentru a filma And God created women, ocazie cu a gustat această tartă. I s-a părut delicioasă și l-a întrebat pe Mika cum se numește. La momentul respectiv, aceasta nu avea încă un nume propriu, așadar Brigitte i-a propus să o numească Tarte tropezienne.


Prăjitură este formată dintr-o brioşă pufoasă, cu aromă de portocală, umplută cu crème pâtissière. Suprafaţa brioşei este acoperită de granule de zahăr.

Vă recomand să o încercați în patiseriile cu același nume – La tarte topezienne – pe care le găsiți peste tot, căci pe Coastă sunt în jur de 28 de astfel de boutique-uri(inclusiv în aeroportul din Nisa).

14.Tarte Tatin

Sursă foto: Pinterest

Pff…Pot să spun că această tartă a fost highlight-ul călătoriei? Așa de tare mi-a plăcut încât am mâncat de două ori în două zile. Este practic o plăcintă ce se servește fierbinte, cu mere întregi coapte la suprafață și un foietaj subțire în partea de jos. Vine acompaniată de înghețată de vanilie și frișca. Imaginați-vă doar combinația de măr fierbinte cu îngețata rece, ce se topește deasupra. Nu vă mai povestesc că îmi vine să dau iarași o fugă până acolo.

Deși ea își are originile Valea Loirei, o găsiți peste tot pe Coasta de Azur. Cea mai bună Tarte Tatin am mâncat-o la restaurantul Lou Bantry din Villefranche, de care v-am mai povestit mai sus.

15. Glace à la violette

Sursă foto: Pinterest

Cine nu a auzit de violetele de Toulouse? Francezii se folosesc foarte mult de brandul național când vine vorba de promovarea aceste flori, încercând cumva să sugereze că violetele adevărate sunt doar cele din această zonă.

Violeta, cu fragranţa ei specială este foarte folosită în fabricarea parfumurilor, ceaiurilor, cremelor şi pastelor din cofetărie și, de ce nu, a înghețatei.

Vă recomand să o încercați – am găsit în Nisa, în zona pieței Massena.

La capitolul băuturi, am două recomandări:

Rosé de Provence

Sursă foto: Pinterest

Rosé-urile sunt cele mai des întâlnite când vine vorba de vinul de Provence,  cea mai importantă apelațiune fiind Côtes de Provence AOC.

Provence este așa cum puteam bănui, lider în producție de vinuri rosé, dar și în consum. Aromele de bază ale acestor vinuri sunt cele fructate, florale sau de citrice şi pepene verde. Acestea diferă, bineînțeles, în funcție de soiul de strugure.

Unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosé este cel de la Chateau Miraval, proprietate deținută de Brad Pitt și Angelina Jolie.

Pastis

Sursă foto: Pinterest

Un lichior pe bază de semințe de anason, inventat în Marseille prin anii 1930. De obicei acesta se diluează cu apă, moment în care își schimbă culoarea în alb lăptos. Se găsește în majoritatea barurilor din zonă.

Eu una nu sunt fan al anasonului, dar dacă vă place, vă îndemn să încercați această băutură aperitiv.

Acestea sunt recomandările mele. Aștept să îmi povestiți dacă ați încercat ceva dintre cele menționate, sau, de ce nu, chiar și alte preparate ce v-au plăcut foarte tare pe Coasta de Azur.