Inspiring,  Storytelling

INTERVIU: Aida Lorena – pe drumul modei

“What you wear is how you present yourself to the world, especially today, when human contacts are so quick. Fashion is instant language.” —Miuccia Prada

Dacă nu îi cunoașteți creațiile Aidei de la târgurile de mirese, din aparițiile în presă sau din mediul online, cu siguranță ați remarcat rochia de mireasă pe care a purtat-o sora mea la nunta ei. Și spun cu siguranță pentru că în urma articolului în care am povestit despre acest eveniment, am primit foarte multe mesaje în care am fost întrebată cine este designerul care a creat acea minunăție. Ei bine, i-am luat un mic interviu în care ne împărtășește câteva lucruri despre acest frumos domeniu, cel al modei.

1.Bună, Aida. Aș vrea să ne povestești puțin despre începuturile tale în lumea modei, mai ales despre domeniul bridal, deoarece ai o poveste foarte frumoasă pe care aș vrea să o împărtășești și cititorilor noștri. Cum a luat nastere pasiunea ta pentru modă? Ai știut de mică că acesta e domeniul în care îți dorești să lucrezi?

Bună, draga mea prietenă! Copilaria mea a fost foarte fericită pentru că am avut parinți tineri anteprenori care mi-au insuflat acest lucru și m-au educat în mediul de afaceri. Datorită lor am avut curajul să-mi dezvolt propriul business de producție de rochii de mireasă și aș vrea să le mulțumesc pe această cale.

Pasiunea pentru acest domeniu a apărut din necesitate. Urmând să mă căsătoresc, ca orice mireasă, am pornit la pas în București, am mers la toate târgurile de specialitate, am plecat într-un final și în afara țării dar spre surprinderea mea, după multe căutari nu am gasit o rochie care să se potrivească cu totul dorințelor mele. La momentul respectiv lucram în atelierul doamnei Doina Apreotesei și împreuna am decis să confecționăm rochia mea de mireasa, chiar daca nu știam exact ce presupune asta. Procesul a durat 3 luni și nu a fost deloc ușor, chiar dacă aparent este o rochie simplă.

Foto: Aida Lorena

Pe aceasta cale vreau să îi mulțumesc din suflet Doinei pentru faptul că m-a inițiat în această meserie frumoasă și a avut rabdare și putere să ma învețe exact lucrurile de care am avut ulterior mare nevoie. Rochia mea de mireasa a fost unică iar modelul a fost o sursă de inspirație pentru multe mirese care au început să mă caute în urma vizionării fotografiilor de la nunta mea.

2.Spune-ne ce tipuri de creații găsim în portofoliul tău. Pe ce te axezi în mod deosebit?

Foto: Aida Lorena

Rochiile pe care le creez impreuna cu Claudia Jenaru sunt adaptate nevoilor mireselor secolului 21, sunt versatile, ușor de purtat, comode și unice datorita broderiei personalizate. Materialele pe care le alegem sunt cât mai naturale iar modelele sunt create și gândite pentru a pune în evidență corpul și personalitatea miresei.

3.Cum ți se pare că se îmbracă româncele?

Româncele se îmbraca destul de clasic în general, însă eu am avut norocul să cunosc multe mirese nonconformiste și curajoase care au ales să îmbrace în ziua nunții sau a cununiei pantaloni pană și frac sau pantaloni evazați cu body si pălărie. Ador miresele care ne scot din zona de confort și ne provoacă cu un model atipic.

Foto: Aida Lorena

4. Cum este să lucrezi cu oamenii într-un domeniu atât de delicat – femeile sunt cele care sunt cele mai nehotarate cand vine vorba de haine. Ti se întâmplă să îți dea o comandă și apoi să se răzgândească? Cum procedezi în astfel de situații?

Oftez puțin la intrebarea aceasta. Într-adevăr, nu este ușor sa lucrezi cu femeile. Problema cea mai mare este că majoritatea nu știu exact ce își doresc și asta ne-a pus de câteva ori în situații dificile, dar cu timpul ne-am perfecționat în comunicarea cu clientele și am conceput reguli interne care îl ajută pe client să se hotărasca destul de repede. În momentul în care se plasează o comanda se schițează un model, se iau masurile, se scriu toate detaliile referitoare la aspectul final al rochiei, materialele folosite, datele probelor și toate sunt respectate cu sfințenie de către noi, dar și de către client. Nu pot să zic că avem o rata mare de retururi având în vedere că rochiile noastre sunt made to measure. Încercăm pe cât posibil să nu avem clienți nemulțumiti, dar cu toate acestea exista erori omenesti pe care le întâlnim peste tot în viață și în business.

5.Care este materialul tău preferat și de ce?

Iubesc matasea naturala datorita fluiditatii acesteia, a texturii ușoare și a transparenței ei.

Foto: Aida Lorena

6.Ce piesă vestimentară nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei?

Cu siguranță, neglijeul este un articol ce nu ar trebui să lipsească.

7.Cum vezi tu rochia perfectă?

Rochia perfecta este cea care-ți pune în evidență cel mai bine calitățile corpului și ascunde defectele. Este acea rochie care întoarce orice cap la un eveniment.

8.Care este cea mai apreciată creație realizată vreodată de tine?

Am în fiecare colecție câteva produse care sunt foarte apreciate dar cred că cea mai de suflet rămâne rochia mea de mireasa.

Foto: Aida Lorena


9. Ai un designer preferat din România? Dar din afară?

Din România îmi plac mulți designeri, dar cel mai mult o admir pe Cristina Andrei care pe langă talentul ei desavarșit m-a impresionat mult cu puterea, caracterul ei deschis și abordarea diferită. Din afara țării lista e lungă și îi urmăresc pe toți la fiecare fashion week, lansare etc. Nu pot să nu îi menționez pe Ellie Saab, Zuhair Murad, Berta, Galia Lahav, Ashi Studio, Vera Wang, Monique Huiller. Mai sunt mulți alții pe care îi admir, de la care ma inspir și a căror colecție abia aștept să apară.


10. La ce festivaluri ai participat până acum?

Foto: Aida Lorena

Am participat aproape la toate festivalurile din Romania. Cel care mi-a rămas în suflet și pe care îl recomand oricărui designer este Feeric Fashion Week de la Sibiu. Am participat de asemenea la Barcelona Bridal Week iar anul acesta sunt invitată la Milano Fashion Week.


11. Ai avut o prezentare fascinantă la Feeric Fashion Week. Povestește-ne puțin despre ce se întâmplă acolo, care este atmosfera? 

Foto: Aida Lorena

Experiența de la Feeeric este mereu ca o fantezie la care nu m-am așteptat și din care nu reușesc să îmi mai revin. Feeric Fashion Wek este un proiect internațional la care participa designeri, jurnaliști și invitați din peste 25 de țări. Este cel mai important eveniment de modă din Europa de Est. Organizatorii evenimentului sunt ca familia mea, mă susțin enorm și mă încurajează de când i-am cunoscut. Mitichi, Landiana, Dariana, Julie, Myra sunt o parte din cei care fac acest vis posibil in ultimii 12 ani si sunt foarte norocoasa ca i-am cunoscut.


12. Ce apariții în presă ai avut?

Foto: Aida Lorena

Vogue, Elle, 33 Magazine, Cosmopolitan, Buro sunt câteva dintre revistele de specialitate din presa internațională în care am ajuns și asta datorită prietenilor enumerați mai sus, cărora le mulțumesc.


13. Ce ne pregătești în viitorul apropiat?

Sezonul de nunti se încheie toamna și reîncepe în luna februarie, așa că avem suficient timp să pregatim colecțiile pentru 2020. Ne vom încânta clientele cu o colecție de rochii de seara și de asemenea pregătim o surpriză despre care o să îți spun doar atât – este vorba despre o colecție unică de rochii de mireasă sustenabile, pe care o vom lansa in cadrul festivalului Feeric FW 2020. 

Foto: Aida Lorena


14. Cum vezi moda anului viitor? Care sunt influențele?

Va urma un an foarte cool! Miresele vor fi mai dezinvolte – vor purta capă în loc de voal, pantaloni cu trenă, salopete și topuri brodate manual. În general se va adopta un look fresh cu rochii comode dar cu detalii glamour, în tonuri de culori calde precum champagne sau pistachio. 


15. Unde te putem găsi?

Pe site – AICI, Facebook – AICI și Instagram – AICI. Mulțumesc.