Beauty

Afectează gelul unghia naturală? Mituri desființate

Nu ştiu de ce mi-a luat atât de mult timp până să încep să scriu acest articol. Făcând parte din industria înfrumuseţării, probabil te-ai aştepta ca astfel de subiecte să găseşti în primul rând pe acest blog.

Universul meu se învârte în jurul acestui domeniu, iar multe întrebări mi se pare că și-au găsit demult răspunsul, încât văd lucrurile foarte clar şi mi se pare că toată lumea o face la fel.

Nu este adevărat, totuși. De exemplu, trăiam cu impresia că nu există persoană interesată de procedeele de înfrumuseţare care să nu ştie şi să poată şi argumenta răspunsul la întrebarea “Afectează gelul unghia naturală?”

Afectează gelul unghia naturală?
Sursa foto: Pinterest

Asta probabil pentru că eu întotdeauna le explic clientelor noi tot ce trebuie să ştie despre procedeul ales.

Se pare, însă, că nu este aşa. Aud această întrebare destul de des de la femeile îngrijorate de ceea ce au auzit de la alte persoane(de obicei cele care nu au nicio tangenţă cu domeniul, ştiţi că lor le place să-şi spună părerea). În primă fază m-am întrebat de ce nimeni nu face puţin research, doar avem atâta informaţie la dispoziţie.

La prima căutare pe Google m-am lămurit. Sunt atâââât de multe informaţii greşite încât probabil că e mai bine să nu citeşti deloc decât să preiei informaţiile eronate de pe unele site-uri.

Prin urmare, astăzi dedic acest articol tuturor celor ce se întreabă care dintre lucrurile pe care le tot aud despre unghiile tehnice sunt adevărate.

Haideți să vedem care sunt cele mai des întâlnite mituri:

Unghiile cu gel distrug unghiile naturale

Afectează gelul unghia naturală?
Sursa foto: Pinterest

Nu gelul în sine poate afecta unghiile naturale, ci tehnica de lucru. Mai exact, ceea ce distruge de fapt unghiile în cele mai multe cazuri este pilirea excesivă a acestora. La vizita lunară a nail-tehnicianului pentru procedura de întreținere, nu se pileşte niciodata tot gelul de pe unghiile naturale, ci se lasă un strat subțire. Doar partea crescută de lângă cuticulă se mătuiește (atenție, nu pilește) pentru aderență. După care se aplică soluţiile de pregătire şi apoi gelul. Dacă se optează pentru înlăturarea acestuia, din nou, se lasă un strat subțire, aproape invizibil de gel care va fi împins in jos pe măsură ce unghia crește. Prin urmare, daca tehnica este corectă, unghia naturală nu are de suferit.

Lumina UV folosită pentru uscarea unghiilor este cancerigenă

uscarea gelului în lampa UV
Sursa foto: Pinterest

Foarte multe persoane aseamănă lumina UV a lămpii cu cea folosită în studiourile de bronzare(credință eronată, de altfel, radiațiile folosite fiind diferite) și de aceea cred că aceasta poate fi dăunatoare. Nu exista însă nici un studiu care să confirme acest lucru.

Femeile însarcinate nu ar trebui să apeleze la acest procedeu de înfrumusețare

unghiile cu gel și sarcina
Sursa foto: Pinterest

Ţesutul cornos al unghiilor este o adevarată bariera fizică și chimică, prin urmare nu lasă potențialii factori agresori externi să ajungă în organism. Nici lumina UV care ar putea fi orientată spre burtica gravidei nu ajunge la făt deoarece radiatia UVA este extrem de scăzută, acționează doar local si oricum nu trece prin îmbrăcăminte.

Unghiile cu gel te împiedică să îți desfașori activitățile casnice obișnuite

unghiile cu gel și gătitul
Sursa foto: Pinterest

O manichiură cu gel corect realizată îti oferă mult mai multă rezistență și un aspect mult mai placut pentru până la 5 săptamani (când partea crescută începe să arate inestetic). Poți uita de unghii rupte, exfoliate si de oja sărită de la vârful unghiei. Acestea nu incomodeaza absolut deloc, decât, bineînțeles, în situația în care se optează pentru unghii foarte lungi. Chiar si formele extreme(stiletto, migdală rusească, edge etc) pot fi integrate foarte bine în desfașurarea activităților de zi cu zi, dacă purtătoarea lor învață să le folosească corespunzător.

Unghiile trebuie lăsate să “respire” din când în când

mituri despre unghiile cu gel
Sursa foto: Pinterest

Unghiile sunt alcătuite din keratină, subtanță conținută și de firele de păr care, întocmai ca și unghiile, reprezintă țesuturi moarte. Unghiile nu necesită o sursă externă de alimentare cu aer, acestea primesc nutrienții necesari prin sângele transportat către matricea unghiei. Prin urmare, gelul aplicat nu afectează unghia naturală nici din acest punct de vedere.

Oja semipermanetă arată mai natural, faţă de gel

unghii cu oja semi
Sursa foto: Pinterest

Diferenţa majoră dintre o manichiură cu oja semipermanetă şi una cu gel este un strat de construcţie, aplicat după bază, înainte de culoare în cazul unghiilor cu gel. Acesta este menit să confere mai multă rezistenţă unghiilor.

Lucrat corespunzător, gelul aplicat nu va arăta deloc inestetic, deoarece acsta se pileşte şi subţiază atât în zona cuticulei, cât şi a vârfului. Ca aspect final, unghiile cu gel nu sunt mai groase faţă de cele cu ojă semipermanentă, ba chiar au o serie de avantaje: rezistenţa este garantată pentru mai mult timp; dacă o unghie se rupe, poate fi reconstruită; se pot schimba forma şi lungimea unghiilor oricând, se poate corecta convexitatea(unghii încovoiate), se pot face mai multe design-uri.

Oja semipermanetă afectează mai puţin unghia naturală, faţă de gel

Sursa foto: Pinterest

Aşa cum vă spuneam mai sus, nu modalitatea de aplicare sau produsul în sine afectează unghia, ci felul în care este înlăturat, fie că urmează reaplicarea sau nu. Gelul de exemplu se pileste iniţial cu ajutorul frezei electrice, iar apoi cu o pilă din carton, lăsându-se un strat subţire de gel pe unghia naturală.

La oja semipermanentă, varianta iniţială era aceea de înfoliere a unghiilor cu ajutorul unei soluţii speciale şi aşteptarea ca aceasta să se dizolve, în aproximativ 15 minute. Acea soluţie specială conţine sau este în unele cazuri în totalitate acetonă pură. Lăsată în contact cu pielea şi unghiile, deshidratează teribil. De cele mai multe ori însă, chiar şi aşa, oja nu se desprinde de pe unghii, fiind efectiv înlăturată cu o spatulă, împreună cu baza pentru ojă, uneori chiar si cu un strat subţire din unghia naturală…

Multe dintre tehniciene au ajuns la concluzia că această tehnică nu este neapărat cea mai recomandată şi au început să folosească acelaşi procedeu de înlăturare ca în cazul gelului, cu ajutorul frezei electrice. Aceasta este varianta predată acum şi de către traineri la cursurile de specialitate.

Concluzia?

Fie că este vorba despre aplicarea ojei semipermanente, a acrilului, gelului sau acrygel-ului, dacă tehnica de lucru este corectă, unghiile nu vor avea de suferit.

Eu port unghiile cu gel de peste 7 ani fără pauză și nu pot decât să mă bucur ca am scapat de grija unghiilor exfoliate şi a ojei sărite de la vârf în ziua aplicării. 🙂 Asta după ani de zile în care am încercat toate vitaminele, tratamentele şi ojele posibile. Singurele care dau rezultate când vine vorba de unghii mai rezistente sunt tratamentele de unghii pe bază de formaldehidă, o substanţă toxică, cu efect cancerigen demonstrat. Aşadar, vă sfătuiesc să vă informaţi foarte bine în alegerea produselor folosite, deoarece multe din ojele din comerţ conţin substanţe dăunătoare.

Dacă nu aveţi unghii rezistente din naştere sau v-aţi săturat să trebuiască să vă faceţi manichiura de câteva ori pe săptămână, puteţi opta cu încredere pentru pentru unghii tehnice, cu o singură condiţie: alegeţi-vă cu foarte mare grijă nail tehnician-ul. Sfatul meu este să nu mergeţi doar pe recomandare, ci să şi vedeţi lucrări de ale persoanei respective. Pe lângă aspect, contează foarte mult produsele folosite şi o tehnică de lucru corect însuşită. Alegeţi o persoană pasionată, care îşi iubeşte job-ul şi care merge constant la cursuri şi seminarii. Este foarte important în această industrie să fii mereu la curent cu noutăţile.

Nu uitați, mâinile sunt cartea de vizită a oricui, dar mai cu seamă a femeilor!