Iată care sunt preparatele filipineze pe care trebuie să le încerci
Recent m-am întors dintr-o frumoasă(și furtunoasă) vacanță în Boracay, unde m-am întâlnit pentru prima dată cu preparatele filipineze.
După cum vă povesteam și în articolul 15 PREPARATE CULINARE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNCERCI PE COASTA DE AZUR, printre primele lucruri care mă interesează într-o vacanță este gastronomia țării respective.
Din punctul meu de vedere, cel mai bine reusești să cunoști cultura unei țări prin mâncarea ei.
Trebuie să recunosc că Boracay-ul nu m-a surprins plăcut atât de tare la capitolul mâncare, deoarece cam toate preparatele conțin carne, iar eu nu sunt o consumatoare înrăită. Au însă și destule feluri de mâncare cu legume și bineînțeles, cu fructe de mare proaspete.
Bucătăria filipineză are câteva preparate pe care nu le vei găsi în altă parte a lumii. Hai să le trecem în revistă împreună:
Adobo chicken/pork/beef
Adobo chicken este principalul preparat la care trebuie să te gândești când vine vorba de preparatele filipineze. Practic, este vorba despre carne de pui(dar poate fi de porc, vită, fructe de mare sau legume – schimbându-se denumirea) marinate într-un sos specific(adobo) format din vinegar, sos soia, usturoi și piper. Se servește alături de multtt orez.
Chop Suey
În traducere mot-a-mot însemnând ”piese asortate”, Chop Suey este un preparat din legume, acompaniate de un sos gros. Poate fi adăugată carne de pui, porc sau fructe de mare.
Pinakbet
Aceeiași Mărie cu altă pălărie, Pinakbet este tot un preparat ce conține legume gătite la abur și carne. Diferența o fac legumele – se folosesc bame, castravete amar, vinete și dovleac, precum și un sos preparat din creveți sau pești mici uscați și fermentați, în care se adaugă sare.
Adobong Kangkong
Kangkong, tradus din filipineză înseamnă ”spanac de apă”. Deși ai crede că e același lucru cu spanacul pe care îl mâncăm noi, află că nu e așa. Cel dintâi are gust și formă diferită față de cel cunoscut de noi.
Se folosește același sos Adobo despre care v-am povestit la începutul articolului și se adaugă, bineînțeles, carne(deși există si o variantă cu branză).
Pancit Bihon
Pancit sunt tăiței prăjiți. Bihon se referă tot la tăiței, însă la varianta lor lungă și foarte subțire, preparată din orez. Prin urmare, e lesne de înțeles că vorbim de tăitei din orez prăjiți, acompaniați, din nou, de legume și carne. Sosul este de regulă preparat din sos de soia, sos de scoici, sos de pește și piper negru.
Sotanghon Guisado
Este un preparat filipinez ce are la bază tăiței sotanghon. Aceștia sunt obținuți din amidon, fiind transparenți. Se adaugă pui, creveți, varză, ceapă verde, nelipsitele sosuri de soia și scoici et… voila!
Pește și fructe de mare
Sigur că nu putea lipsi de pe listă această categorie. De la scoici la pește proaspăt, creveți, crabi, homari, arici de mare… găsești de toate pe insulă!
D’Talipapa este o piață foarte cunoscută situată în Station 2, de unde poți cumpăra pește și fructe de mare proaspete ce se gătest chiar sub ochii tăi pe plită, contra unor sume modice. Nu uităm să negociem, da?
Balut
L-am menționat doar pentru că asocierea este inevitabilă, dar îți trebuie un stomac de fier pentru a te gândi la acest fel de mâncare și mai ales pentru a te apropia de el. Pe lângă acest preparat, gândacii sau scorpionii prăjiți din Thailanda par floare la ureche. De ce spun asta? Pentru că deși pare un simplu ou fiert, balut conține de fapt… un embrion de rață de 18 zile.
Mie una mi se pare un non-sens și o cruzime, însă localnicii povestesc despre asta ca despre o delicatesă. Nu v-am lăsat o poză mai explicită pentru că nu am putut, pur și simplu, însă dacă aveți curiozități… google it!
Trecem peste și vorbim despre lucruri ceva mai interesante și anume:
Ce mâncăm dulce în Boracay?
Ei bine, dacă este ce m-a fascinat în vacanța asta, este un lucru numit Ube. Am întâlnit acest ingredient în multe din preparatele filipineze și nu reușeam să înțeleg ce este. Mă intriga culoarea lui(mov intens) și nu mă lămurea nimeni și nimic. După degustarea a câtorva deserturi în care am încercat să găsesc particularități ale gustului și ceva research(trăiască sfântul Google și Youtube-ul), m-am lămurit.
Ube sau purple yam este o legumă de culoare purpurie. Este foarte cunoscută în Filipine datorită faptului că este dulce atunci când e gătită. Tocmai de aceea se folosește în deserturi.
Se aseamănă foarte mult cu un cartof mov și sunt multe persoane care le confundă pe cele două. Alteori este confundat cu taro, care poate avea și el culoarea mov. De fapt, nu are legătură cu nicuna din cele două, făcând parte dintr-o familie diferită de plante. Dacă ar fi să compar cu ce găsim la noi în țară, aș concluziona că ube este ca o combinație dintre cartoful dulce pe care îl cunoaștem cu toții, la care adăugăm culoarea mov. Pe lângă gustul bun, are și multe proprietăți benefice: conține vitaminele A,C și E, precum și fibre, potasiu și fier.
Ube se fierbe și se face un piure din el(la care se adaugă lapte condensat și zahar brun), căpătând denumirea de Ube Halaya. Se servește fie așa, ca un fel de sos dulce, fie se adaugă în deserturi.
Vom vedea că mai toate preparatele filipineze dulci au, în mare, cam aceleași ingrediente. Haideți să le descoperim împreună:
Halo-Halo
De departe cel mai ciudat desert. De fapt, în Filipine, deserturile nu sunt chiar deserturi, în sensul în care acestea nu sunt atât de dulci cum ne-am obișnuit noi.
Halo-Halo este o amestecătură în adevăratul sens al cuvântului, întrucât în Tagalog(o altă denumire a limbii filipineze), numele acestui desert înseamnă ”amestecat împreună”.
Baza o constituie un pat de gheață fină, în care se adaugă de la ube, despre care vă povesteam mai sus, la lapte condensat, jeleuri, fulgi de porumb și chiar fasole(am observat și în Thailanda că fasolea se folosește destul de des în deserturi).
Buko Pandan
Buko este denumirea nucii de cocos pe care o găsiți în Filipine. Vom povesti despre ea puțin mai jos. Pandan este o plantă, din a cărei frunze se extrage sucul de Pandan. De aici culoarea verde. Iar Buko Pandan ca desert se referă la jeleuri obținute din acest suc, în care se adaugă gulaman, un gelifiant specific bucătăriei filipineze. Se servesc în lapte de cocos, în care se adaugă uneori și pulpă de cocos sau tapioca.
Buko Suman
Buko Suman se referă la orez fiert în lapte de cocos și învelit în frunze de banană sau palmier, ținute la abur. Se servesc de regulă cu latik, care este un sirop de cocos caramelizat. Din nou, deși se încadrează la categoria desert, nu este așa dulce precum v-ați gândi.
Maja Blanca
Cunoscută și sub denumirea de budincă de cocos, maja blanca este tot unul din preparatele filipineze sub formă de jeleu obținută din amidon de porumb, lapte de cocos, lapte condensat, zahăr și boabe de porumb. Deși de regulă are culoarea albă(de aici și denumirea de ”blanca”), de multe ori se adaugă și pandan, căpătând astfel culoarea verde.
Ce alte lucruri dulci mai găsești în Boracay?
Tot felul de preparate din orez, tapioca, roll-uri cu baby banana deep fried, jeleuri. Doar să ai timp să le încerci pe toate!
Cum stăm la capitolul fructe?
Binișor, dar nu excelent. În Boracay nu am găsit așa de multe fructe precum mă așteptam, dar mă gândesc că asta se întâmplă din cauza ce este destul de greu de aprovizionat această insulă micuță.
Buko
Buko este denumirea în tagalog a nucii de cocos tinere. O găsești pretutindeni – pe plajă, la restaurant, lângă aeroport. Eu sunt îndrăgostită de apa de cocos, așadar de abia așteptam să mă înfrupt dintr-un coconut, așa cum mi-o aminteam eu. Din păcate însă, nu am regăsit în nicio nucă de cocos din Boracay aroma pe care mi-o aminteam din Thailanda. Chiar și așa, am profitat din plin și am servit Buko zilnic.
Sweet Mango
Diferit de fructul pe care îl cunoaștem noi, sweet mango este mai aromat, mai dulce, mai cremos și mai puțin fibros. Îl găsești și pe acesta pretutindeni și te sfătuiesc să profiți din plin de el.
Mangustan
Am fost fericită să găsesc fructe de mangustan – atât de gustoase, cremoase și pline de beneficii: acesta este un antiinflamator și antioxidant puternic, conține substanțele nutritive necesare sănatății pielii, sănatății sistemului cardiovascular, întărește sistemul imunitar, contribuie la menținerea sănatății vederii și multe altele. V-am mai spus că este delicios?
Durian
Ei bine, de când l-am încercat în Thailanda, cu siguranță nu pot să îl mai uit. Cred că este singurul gust pe care îl rețin perfect: dulceag, foarte cremos, dar până când să îi simți gustul efectiv te lovește mirosul, atât de similar unei ghene ce a stat toată ziua în soare…
Pot recunoaște mirosul de la 1 km depărtare, cred. Nu rămân eu traumatizată de alimente de obicei, însă acesta mi-a creat repulsie instant. Dar nu vă luați după mine, părerile sunt împărțite: unele persoane sunt în asentiment cu mine, însă altele spun că este delicios și că are gust de budincă de vanilie. So… you should try it and see by yourself!
Acum că am trecut în revistă preparatele filipineze și fructele cele mai cunoscute, să vorbim puțin și despre bătura lor alcoolică preferată.
Romul filipinez
Surprinzător sau nu, deși s-ar putea considera că este de o calitate slabă, romul filipinez a început să își facă un nume. În 2018 brandul Tanduay a câștigat primul loc pe plan internațional, depășind faimosul nume Bacardi.
Care e secretul acestui rom? Ei bine, trestia de zahăr este plantată pe solul vulcanic din climatul umed subtropical. Aceasta e udată cu apă de izvor naturala, lucru care contribuie la aromele finale ale băuturii – fresh și rotunde. Aceste condiții naturale sunt imposibil de replicat în alt colț al lumii, ceea ce face romul filipinez unic.
Te sfătuiesc să încerci Tanduay și Don Papa, cele mai faimoase branduri filipineze. (Don Papa îl găsești și la noi, pe finestore.ro).
Cam asta a fost, în mare, ce am avut de povestit despre preparatele filipineze încercate în Boracay. Deja îmi e dor fructele de mare, sweet mango și toate acele preparate cu ube…