Daily

Tu dormi în poziţia corectă? Află cât de important e acest aspect

După articolul despre efectele negative ale amânării constante a alarmei dimineaţa, simt nevoia să povestesc puţin despre un alt lucru important pentru îmbunătăţirea sănătăţii, ce ţine de felul în care dormim.

În ultimul timp am început să îi acord somnului o mai mare atenţie, întrucât am realizat cât de mult ne influenţează nivelul de energie din timpul zilei următoare şi nu numai. Fiind o persoană activă mai degrabă în a doua parte a zilei decât dimineaţa, deseori stăteam până la ore târzii pentru a-mi rezolva din treburi. Nu e de mirare că după ani şi ani am ajuns să mă simt lipsită de energie perioade lungi de timp, din cauza oboselii acumulate.

Aşa că am început să ma informez şi să bifez, pe rând, lucrurile recomandate pentru un somn cât mai odihnitor. Primul punct de pe listă a fost să dorm între 6-8 ore pe noapte, al doilea să nu mai dau snooze alarmei şi iata-ne la al treilea punct: postura corectă pentru somn. Felul în care dormim ne afectează mai mult decât am crede.

Sursă foto: pinterest

Deşi ştim cu toţii că cea mai recomandată poziţie pentru dormit este pe spate, cu mâinile paralele, cred că sunt foarte puţine persoane care o adoptă în mod natural. Eu reuşesc să fac asta, însă perioade scurte de timp, după care ard de nerăbdare să mă răsucesc în vreun fel.

Dormitul pe burtă, oricât de tentant ar suna, este complet nerecomandat din mai multe motive: exercită o presiune mare asupra spatelui, umerilor şi gâtului, nu sprijină curburile coloanei vertebrale, pune presiune pe abdomen şi organele interne… să mai vorbesc şi despre faptul că favorizează apariţia ridurilor sau este suficient?

Aşa ajungem la varianta de compromis pe care o iubim cu toţii, şi anume dormitul pe o parte. Acesta este benefic pentru persoanele care au apnee de somn obstructivă, sforăie, au dureri de spate şi de gât, dar şi pentru femeile însărcinate.

Specialiștii ne spun că indicat ar fi să dormim pe partea stângă. Inima şi implicit, sistemul circulator funcționează mai bine, ficatul, care nu mai trebuie să susțină atâta greutate, își execută mai bine funcțiile, iar sistemul limfatic – care elimină din corp toate toxinele și impuritățile – este şi el favorizat.

Trebuie să avem mare grijă însă, căci această poziţie lasă piciorul superior nesusţinut, iar genunchii şi coapsa tind să alunece înainte, pe saltea, rotind coloana vertebrală inferioară. Pe termen lung, asta poate duce la dureri de spate şi de genunchi. Lucruri pe care eu le-am resimţit din plin în ultimul timp, dând, de fiecare dată vina pe pasiunea mea pentru alergare(la care am renunţat o perioadă din acest motiv) şi a orelor petrecute pe scaun la muncă.

Sursă foto: sidesleeper.ro

Am descoperit însă că nu este numai asta şi de atunci am inclus în viaţa mea un nou accesoriu: perna pentru genunchi. Simpla poziţionare a unei perne speciale între genunchi ajută la alinierea corectă a coloanei, ameliolarea durerilor de spate, genunchi şi şold şi contribuie la o circulaţie mai bună. Acesta este, se pare, cel mai indicat mod în care să dormim.

Sursă foto: sidesleeper.ro

Trebuie să recunosc că nu mi-ar fi venit această idee dacă nu aş fi văzut reclama la perna ortopedică pentru genunchi SideSleeper. Are o formă ergonomică ce permite fixarea uşoară între genunchi, spumă cu memorie şi este confecţionată din material hipoalergenic. Este recomandată, de asemenea, persoanelor aflate în recuperare postoperatorie, persoanelor cu deficienţe de mobilitate şi femeilor însărcinate. În plus, are garanţie de 3 ani, deşi nu ştiu cât de mult ajută asta, căci nu mă pot gândi la o modalitate în care s-ar putea strica.

Dacă aveţi probleme cu spatele, şoldurile sau suferiţi de dureri articulare, da-ţi-i o şansă, cel mai probabil veţi ajunge şi voi ca şi mine, dependenţi de ea.

Sursă foto: sidesleeper.ro

Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le-am schimbat în viaţa mea când vine vorba de dormit, iar de atunci pot spune că am un somn mult mai odihnitor. Sper că v-am inspirat şi pe voi.

Spor la dormit corect!