Eating,  Traveling

Top 10 preparate culinare pe care trebuie să le încerci în Puglia

Știați, așa-i, că după articolul despre ce este de văzut în Puglia urmează cel cu ”ce este de mâncat în Puglia”? Normal că știați, doar așa v-am obișnuit 🙂 și intenționez să îmi păstrez obiceiul.

Așadar, hai să vedem nu ar trebui să ratezi dacă ajungi în această frumoasă zonă a Italiei.

BURRATA PUGLIESE

burrata în Puglia
Sursă foto: Unsplash

Cea mai bună burrata, aici o poți mânca, la mama ei! S-a născut în provincia Bari pe undeva prin anii 1900 și a rămas consacrată. Această specialitate lactată apuliană seamănă cu mozzarela ca formă, însă interiorul ce conține straciatella este mult mai cremos. O delicatesă!

PANE DI ALTAMURA

Chiar dacă nu ajungeți în orășelul Altamura, ce este situat în centrul Pugliei, aveți șanse să găsiți renumita Pane di Altamura și în alte orașele. Noi, de exemplu, am găsit-o în centrul Materei.

Sursă foto: Unsplash

Aceasta este în continuare preparată după o rețetă tradițională, având la bază făină de durum cultivată în Altamura. Dintre cele peste 1000 de varietăți de pâine produse în Italia, aceasta este singura premiată.

Are dimensiuni mari, este de formă rotundă, iar crusta sa tare, de 3mm grosime garantează că miezul se păstrează proaspăt și moale. În 2003 a câștigat statutul de DOP(Denumire de origine protejată).

GAMBERI DI GALLIPOLI

Sursă foto: Unsplash

Puglia este cu siguranță locul potrivit pentru a mânca fructe de mare proaspete all day long. Însă dacă vrei să ai o experiență cu adevărat unică, nu ar trebui să ratezi creveții roșii de Gallipoli. Aceștia au un gust special, foarte diferit de cei clasici, având o aromă ușor dulceagă. Diferența majoră o veți descoperi însă când vine vorba de textură – creveții Gallipoli mai că ți se topesc în gură. FANTASTICI.

Noi nu am ajuns în orașul Gallipoli, însă am găsit acești creveți în meniul unui restaurant din Polignano a Mare ce se numește Acquamarea. Tot acolo am mâncat calamar și caracatiță foarte bune, iar view-ul este tare drăguț, restaurantul fiind de tip rooftop. Recomand.

ORECCHIETTE CON LE CIME DI RAPE

Nu le-aș recomanda ca fiind ”something to die for”, însă dacă sunteți precum mine, curioși din fire când vine vorba de preparatele locale, ar trebui să încercați acest fel de mâncare.

Orecchiette Puglia
Sursă foto: Unsplash

Orecchietele sunt un tip de paste specifice Pugliei, ce își au denumirea din asemănarea lor cu… ați ghicit, o ureche mică 😀

Cu asta m-am lămurit rapid, însă până am aflat ce este de fapt ”cime di rape” a fost drum lung. Tradus în general greșit, ei bine, după ceva timp am elucidat misterul și am descoperit că acest ingredient nu este reprezentat de nimic altceva decât de… frunze de broccoli, care, de altfel, sunt destul de prezente în bucătăria lor.

Acest preparat mai conține anchois, usturoi și pesmet prăjit.

TIELLA

Tiella preparat din zona Puglia
Sursă foto: Unsplash

Ei, asta da. Midii, cartofi, orez, ceapă ca ingrediente principale, toate la cuptor. Nothing fancy, but delicious. Recomand.

BOMBETTE DI ALBEROBELLO

Sursă foto: Unsplash

Rolls-uri din carne de porc, umplute cu brânză caciocavallo(specifică zonei Gargano, ce se găsește în nordul Pugliei), salami, pătrunjel, toate acestea gătite pe grătar. Atât spun. Ah, și că sunt originare din Alberobello, dar… v-ați dat seama din denumire, așa-i?

PANZEROTTI

panzerotti Puglia
Sursă foto: Unsplash

Un fel de calzone umplut cu roșii și mozzarella, însă ceva mai mic. Diferența majoră dintre cele două însă este mai degraba consistența aluatului și faptul că panzerotti este prăjit, nu copt.

PETTOLE PUGLIESI

Sursă foto: Unsplash

Așa cum probabil v-ați dat seama din imagine, vorbim despre gogoși, ce se găsesc în două variante: dulci și sărate. Cele dulci sunt foarte asemănătoare cu ceea ce întâlnim la noi, iar cele sărate se servesc de regulă cu un praf de sare și cu o lingură de sos tomat și brânză alături.

PASTICIOTTO

Lăsând la o parte deserturile italienești consacrate precum gelato, canollo, tiramisu, baba a rum etc. etc., dacă este să vorbim despre unul ce ar trebui încercat în Puglia, acesta este pasticiotto.

Pasticiotto desert Puglia
Sursă foto: Unsplash

Originar din Lecce, pasticiotto este un desert italienesc de formă ovală, format dintr-o coajă de patiserie umplută cu cremă. Rețeta originală are la bază ricotta sau cremă pe bază de ou, însă acum există mai multe variante – vanilie, ciocolată, fistic, amarene, migdale, gianduia etc.

Se recomandă ca acestea să fie servite calde, mai ales la micul dejun, dar sunt delicioase la orice oră din zi. Vă garantez eu 🙂

Vino di Puglia

Despre mâncare cam asta a fost în mare, deși aș mai fi putut menționa câteva lucruri ce trebuie încercate. Am ales totuși să fac o selecție a celor mai importante, plus că mă bazez pe faptul că le mai descoperiți și voi pe restul la fața locului. Și poate îmi povestiți și voi despre ele, așa cum v-am povestit eu.

vino di Puglia
Sursă foto: Unsplash

Nu vreau însă să închiei articolul fără să vă povestesc puțin și despre vinuri, doar știți că sunt pasionată de ele de când am făcut cursul de introducere în lumea vinului cu Roxana, despre care v-am povestit aici.

Regiunea Apulia se mai numește și ”pivnița Italiei” deoarece furnizează cea mai mare cantitate de vin din țară. Datorită climei calde și a celorlați factori, vinurile rezultate sunt corpolente și cu un nivel de alcool mai ridicat.

Principalele soiuri albe cultivate în Puglia sunt Bombino Bianco, Moscato di Trani si Verdeca, iar ca soiuri roșii remarcăm Primitivo, Aleatico, Bombino Nero, Malvasia Nera, Montepulciano, Negroamaro si Sangiovese.

Așadar, suficiente încât pe toată durata șederii să nu beți același vin de două ori.

Ca recomandare de local, dacă ajungeți în Alberobello, mergeți la Paco Wines Eno-Winery. Veți avea parte de vin bun și de un ambient cald și plăcut.

Cin – cin!

Pe data viitoare!