Eating

Smoothie-urile: cum le preparăm în mod corect?

În afară de numele meu şi multe alte feluri în care mă alintă cunoscuţii, Miss Smoothie este unul dintre apelativele care mi-a fost atribuit. De ce, cred că este uşor de ghicit.

Pe lângă micul dejun, pe care nu îl sar niciodată, mese sănătoase şi echilibrate în mare parte, gustările au şi ele locul lor în rutina mea alimentară. Şi pentru că de multe ori să găsesc timp pentru a mânca este destul de dificil, smoothie-urile sunt o variantă excelentă. Aşadar, colegii mei de la salon s-au obişnuit să mă vadă destul de des cu un smoothie în mână, de aici şi apelativul despre care vă povesteam.

Însa… Ce este un smoothie de fapt?

Adesea sunt făcute confuzii între suc, smoothie şi milkshake.

smoothie cu kiwi
Sursa foto: Unsplash.com

Smoothie-ul se difineşte ca băutură mai groasă, obţinută din piure de fructe sau legume crude, folosind un blender. Prin urmare, spre deosebire de un suc, smoothie-ul conţine şi pulpa fructelor şi legumelor din care acesta este făcut. De asemenea, modul de preparare este diferit: sucurile sunt obţinute prin stoarcere, pe când smoothie-urile sunt obţinute prin tocarea fină a ingredientelor.

Deşi în unele situaţii şi milkshake-urile, şi smoothie-urile conțin lapte, ceea ce le diferenţiază este un ingredient ce se adaugă doar în milkshake-uri: îngheţata.

Dacă un milkshake este consumat mai ales pentru gust, un smoothie este consumat mai degrabă pentru proprietaţile sale. Acestea diferă în funcţie de modul în care combini ingredientele. Fructele şi legumele sunt alese astfel încât să obţinem anumite beneficii, cum ar fi detoxifierea, cresterea nivelului de energie sau pentru a pierde/câştiga câteva kilograme. Ca lichid, se poate folosi lapte, fie el de origine animală sau vegetală, sau chiar apă. Deoarece şi fructele şi legumele conţin apă, nu vei avea nevoie de o cantitate mare de lichid.

De ce smoothie şi nu suc?

În cazul meu, deoarece am nevoie de o alternativă sănătoasă pentru o masă rapidă. De asemenea, deoarece îmi dau ocazia de a consuma anumite alimente benefice pe care altfel nu le-aş alege atât de des.

smoothie time

Sursa foto: Unsplash.com

În plus, fibrele din pulpa smoothie-ului ajută la curăţarea colonului. Acestea sunt recomandate mai ales persoanelor de consumă multă proteină animală sau au obiceiuri alimentare nesănătoase.

Pe de altă parte, dacă scopul tău este să sa asimilezi multe vitamine, nutrienţi şi minerale rapid, fără ca organismul tău să facă eforturi cu digestia, sucurile sunt o variantă bună. Acestea, neconţinând fibre, se digeră în 15-20 de minute.

Sfatul general este să le alternezi, consumând atât sucuri, smoothie-uri, cât şi hrană solidă.

Dar… cum preparăm în mod corect un smoothie? 

Ei bine, deşi un smoothie este foarte rapid şi uşor de preparat, ingredientele pe care acesta le conţine trebuie alese cu mare atenţie, deoarece îl pot transforma dintr-o masă sănătoasă într-o bombă calorică.

Greşeala cea mai des întâlnită este aceea de a prepara un smoothie doar din fructe, la care adăugăm ulterior şi miere sau alţi îndulcitori.

Pentru a pregăti în mod corect un smoothie, proporţiile recomandate sunt 80% legume şi 20% fructe. Un alt sfat ar putea fi acela de a nu depăşi 200 g de fructe la o gustare(echivalentul unui mar, a unei banane sau a unei portocale de marime medie). Trebuie acordată atenţie şi faptului că atât legumele, cât şi fructele se încadrează în două categorii: acide şi alcaline. Singurele alimente care pot fi combinate cu orice sunt merele şi morcovii. Pentru a nu da greş când vine vorba de alegerea ingredientelor, îţi recomand să citeşti articolul pe care l-am scris în acest sens, Combinarea corectă a alimentelor. Schema pe care o vei găsi acolo te va ajuta cu siguranţă.

Totul despre smoothie uri sănătoase

Sursa foto: Unsplash.com

Alte lucruri care ar trebui menţionate este că toate ingredientele trebuie spălate foarte bine şi că ideal ar fi să se folosească un blender special, care să nu distrugă nutrienţii din fructele şi legume alese. Dacă foloseşti un blender convenţional, ai grijă să nu îl ţii pornit mai mult de două minute, pentru a evita acest lucru.

În ce parte a zilei consumăm smoothie-urile?

Teoretic, în orice parte a zilei. Lucrul de care trebuie să ţinem cont sunt ingredientele. Dacă în prima parte a zilei sau la mic dejun consumăm un smoothie făcut după proporţiile ideale de 80% legume, 20% fructe, seara ar trebui să ne orientăm spre un smoothie care să conţină doar legume, mai ales dacă scopul este acela de a elimina câteva kilograme. De asemenea, acesta nu ar trebui consumat la ore târzii deoarece produce energizare şi poate duce la insomnii.

Ce smoothie-uri sunt recomandate?

Fără îndoială, cele verzi. Legumele verzi conţin foarte multă clorofilă, care are o structura moleculară similară cu cea a hemoglobinei. Nu degeaba clorofila este numită sângele verde al plantelor.

smoothie verde

Sursa foto: Unsplash.com

Unul dintre motivele principale pentru care sunt recomandate legumele verzi este acela că menţin raportul acid-alcalin. Datorită mâncării super-procesate pe care o consumăm în mod regulat, PH-ul sângelui scade sub valoarea sa normală(7,35-7,45). Astfel, corpul nostru devine un teren acid, imunitatea scade şi ne putem îmbolnăvi mult mai uşor.

Pe de altă parte, tot ceea ce este verde este alcalin. Astfel, legumele verzi ajută la reglarea acidităţii organismului. Printre beneficiile clorofilei se găsesc: îmbunătăţirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea digestiei, tratarea afecţiunilor respiratorii, detoxifiere, întârzierea îmbătrânirii, prevenirea insomniei, grabirea vindecării, întărirea oaselor, echilibrarea hormonilor….să vă mai spun?

Sper că v-am convins.

Eu una am fugit deja să îmi prepar un smoothie hrănitor cu avocado, spanac, măr și ghimbir.Yummy!

smoothie hrănitor cu avocado, spanac, măr și ghimbir

Şi pentru am primit foarte multe întrebări pe social media în legătură cu ingredientele din care îmi prepar sucuri si smoothie-uri, promit să revin curând cu un articol care să conţină reţetele mele preferate.

Până atunci,

Don’t forget to eat(or drink) your greens!