Inspiring

De ce iubesc ziua de luni?

Citatele precum “May your coffee be strong and your monday be short” nu mi se potrivesc. De ce?

Pentru că evit să beau cafea şi pentru că eu IUBESC LUNEA.

Unul dintre avantajele vieţii de antreprenor este că îţi poţi organiza programul(aproape) cum vrei tu. Eu îmi doresc să menţin un echilibru aşadar mă gândesc şi la mine, dar şi la nevoile clientelor. Încerc de fiecare dată să le ajut atunci când au nevoie, nu doar atunci când vreau eu.

Cu toate acestea, de ceva timp încoace am reuşit să îmi iau aproape întotdeauna lunea liberă. Prin urmare, ziua aceea în care toată lumea se trezeşte greu pentru a merge fără chef la muncă este pentru mine o plăcere.

Deoarece de multe ori muncesc sâmbăta, weekendul meu este compromis. Duminica nu îmi este de ajuns pentru a reuşi să bifez toate lucrurile pe care îmi doresc să le fac. Prin urmare, o zi liberă în plus este tot ce îmi pot dori pentru a începe săptămâna aşa cum trebuie.

Dar…de ce urâm lunea în general?

De fapt, eu nu cred că oamenii urăsc lunea. Urăsc să accepte că îi aşteapta 5 zile de muncă până la weekend. Era un citat care spunea: “You don’t hate Mondays. You hate your job“. Şi cred că aşa este. Ca fericită posesoare a unui job care mă pasionează, pot spune că dacă ţi se pare un calvar ziua de luni, probabil ar trebui să te reprofilezi şi să alegi să faci ce îţi place.

Pe de altă parte, chiar dacă nu ai jobul visurilor tale, psihologii au demonstrat că ziua de luni nu ni se pare atât de groaznică precum enunţăm. Un articol de pe BBC ne explică de ce.

Un cercetător din Australia a vrut să testeze dacă ziua de luni chiar îi afectează pe oameni atât de tare. Rugaţi să aprecieze care zi din săptămâna ce urmează va fi cea mai grea, majoritatea au răspuns că lunea. Acelaşi răspuns a fost dat şi când subiecţii au fost întrebaţi ce zi a fost cea mai grea din săptămana ce trecuse.

Pe de altă parte, când a venit momentul să acorde un punctaj fiecărei zi a săptămânii trecute, ziua de luni nu a reieşit ca fiind mai rea.

Se pare că nu rememorăm momentele din viaţa noastră exact aşa cum se întâmplă, ci deformăm realitatea. Felul în care ne amintim despre anumite zile este diferit de modul în care ne-am simţit de fapt în acele zile. Nu suntem buni la a face predicţii legat de cum ne vom simţi în viitorul apropiat.

Deci, data viitoare când vei vrea să spui că urăşti lunea, întreabă-te înainte dacă este aşa cu adevărat.

Și tu urăști ziua de luni? Poate că de fapt nu e chiar așa...
Sursa foto: Unsplash.com

Dacă răspunsul rămâne da, iată 5 lucruri pe care le poţi face pentru a îmbunătăţi acest aspect:

1.Alege un job care să îţi placă. Am mai discutat despre acest lucru puţin mai sus. După cum spunea Steve Jobs: “Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do.”

2.Începe ziua cu un lucru pe care îl iubeşti. Fie că este vorba de o activitate sau o prăjitură servită la micul dejun, să începi săptămâna în acest fel te poate ajuta să ai o altă perspectivă.

3.Implementează o rutină nouă. Şi aici nu mă refer la dieta pe care tot spui că o începi de luni. De fapt, te sfătuiesc să nu începi vreo dietă vreodată. Motivul îl găseşti în articolul acesta. În schimb, ar fi o variantă bună să îţi propui sa faci 15 minute de exerciţii zilnic. Sau să scrii în fiecare zi 5 lucruri pentru care eşti recunoscător. Sau să citeşti fie şi o singură pagină dintr-o carte pe zi.

4.Ascultă muzică în timp ce te pregăteşti pentru muncă. Pentru mine acest lucru funcţionează de minune dimineaţa. Alege o melodie care îţi dă o stare de bine şi vei vedea cum ţi se va modifica mood-ul.

5.Poartă hainele preferate. Când te îmbraci bine, te simţi bine. Şi exact aşa vrei să îţi începi săptămâna, simţindu-te bine, nu?

Spor!

Enjoy the rest of your monday!

2 Comments

  • Stefan

    Luni rocks.
    Ps: esti citita mai mult de barbati pt ca nu esti casatorita. Dupa, o sa simti ca se schimba balanta:))))

    • floranced

      Ma bucur ca si tu iubesti lunea. Haha, se poate sa ai dreptate… O sa verific din nou dupa ce ma voi casatori :))