Beauty

Sfaturi de la specialişti – Cum îngrijim tenul gras

Când vine vorba de tenul meu, pot spune că am trecut prin foarte multe experienţe. Deşi nu atât de problematic precum îmi place mie să exagerez, tenul acela perfect, de porţelan mi s-a părut mereu un ideal de neatins. Unele persoane se nasc cu el, pe când altele… ei bine, se străduiesc să îl obţină.

Pe lângă alimentaţie şi gândurile noastre, care sunt extrem de importante şi se reflectă mult mai mult decât vrem noi să credem în exterior, este esenţială tratarea acestuia şi o rutină de îngrijire corespunzătoare.

Experienţa mea cu tratamentele cosmetice

De-a lungul timpului, încă din adolescenţă şi până acum m-am străduit să găsesc reţeta perfectă pentru a obţine tenul acela curat şi frumos din reviste. Deşi nu am avut niciodată acnee sau probleme grave cu tenul, aspectul lui nu m-a mulţumit niciodată pe deplin. Exces de sebum, pori dilataţi, mici imperfecţiuni – voiam să scap de ele.

Mi-am cumpărat produsele recomandate de dermatologi şi cosmeticiene. Am încercat să merg la tratamente lunar. Obţineam mereu acelaşi rezultat: înainte de a merge la tratament, tenul meu era încărcat, după tratament era plin de semne, care se vindecau complet abia când trebuia să merg la următorul tratament. Cumva, nu arăta niciodată aşa cum mi-am dorit.

cum îngrijim tenul gras
Sursa foto: Pinterest

Am renunţat şi o perioadă nu am mai facut nimic. L-am acceptat aşa cum e, imperfect. Eram sătulă de testat produse şi tratamente.

Apoi am întâlnit-o pe Mirela.

Omuleţul ăsta frumos a apărut în viaţa mea într-un moment la fel de frumos, cel în care am găsit spaţiu pentru salon. Cumva, de când am văzut-o prima dată şi mi-a spus că de ocupă de partea de cosmetică şi make-up de peste 10 ani, mi-a inspirat încredere şi am întrebat-o instant când mă poate primi la un tratament. Eu, care nu mai avusesem încredere să mă las pe mâinile cuiva de mai mult de 2 ani.

Şi uite aşa a început o nouă eră pentru tenul meu. După ce m-am ridicat de pe patul de cosmetica nu aveam deloc tenul roşu. Şi nici un semn. Nici a doua zi şi nici următoarele. M-a câştigat de clientă pe viaţă şi singurul meu regret este că nu ajung pe mâinile ei atât de des precum mi-aş dori, căci ambele avem un program destul de încărcat.

Sunt mai mult decât fericită să o am colegă, nu numai pentru că este profesionistă, ci şi pentru că este o persoană caldă, cu care relaţionezi foarte uşor. Dacă sunteţi în căutarea unui specialist, v-o recomand cu drag.

Mirela, cosmeticiana mea preferată

Dacă acum 8 ani, când am început să lucrez în domeniul înfrumuseţării credeam că fiind zilnic în salon voi fi mereu ca scoasă din cutie, am descoperit rapid că în domeniul nostru, suntem exact ca cizmarul fără cizme. Ne lăsăm mereu la urmă, în favoarea clienţilor. Iar singurul motiv este lipsa de timp. Spunem mereu că ne vom programa exact ca un client normal, dar nu reuşim să o facem niciodată.

Revenind la rutina de îngrijire a tenului, povestind cu Mirela am ajuns şi la importanţa folosirii produselor potrivite fiecărui tip de ten, atât în timpul tratamentului, cât şi acasă, şi a urmat o serie de recomandări. Aşa am descoperit printre altele şi gama de produse Juliette Armand, de care nu mai auzisem, dar cărora le-am acordat cu încredere o şansă în urma rezultatelor obţinute după tratament.

Cu o experienţă de peste 25 de ani pe piaţă, produsele Juliette Armand sunt fabricate în laboratoarele integrate ale companiei ce are sediul în Atena. Acestea sunt testate dermatologic şi nu conţin parabeni, uleiuri minerale, propilenglicol şi alergeni. De asemenea, raportul calitate-preţ mi se pare bun, preţul fiecărui produs fiind în general sub 150 lei. Cantităţile folosite zilnic sunt mici, prin urmare produsele îmi sunt de ajuns câteva luni de zile.

Ce produse folosesc

Înainte foloseam un gel de curăţare şi o apă micelară(despre care nici nu ştiam ca nu se lasă pe piele, ci se clăteşte după aplicare), crema lipsind cu desăvârşire. Acum am o gamă special adaptată nevoilor tenului meu cu care mă înţeleg foarte bine. V-aş recomanda totuşi să citiţi acest articol la modul informativ şi să ţineţi cont că fiecare tip de piele este diferită iar ce funcţionează bine pentru mine, nu va funcţiona neapărat la fel de bine pe un alt ten. Deoarece noi de foarte multe ori exagerăm sau încadrăm greşit tipul de ten(spunem că îl avem gras, deşi îl avem mixt, de exemplu), cel mai indicat este să cereţi sfatul specialistului.

Dacă acum ceva timp cumpăram haotic produse care stăteau degeaba pe noptiera de lângă pat, acum am doar câteva, specifice tenului meu, toate din gama Elements by Juliette Armand, pe care le folosesc constant. Iată ce recomadări am primit de la colega mea:

Clarifying foaming wash – este o spumă pentru spălatul feţei, ce conţine Canadian Wilowherb. Aceasta acţionează împotriva bacteriei Propionibacterium Acnes. O folosesc în fiecare dimineaţă şi seară.

Clarifying Lotion – Loţiune de curăţare cu acţiune antimicrobiană şi antiinflamatorie. Conţine, printre alte ingrediente naturale şi mentă, care dă o senzaţie răcoritoare pe care o ador.

Clarifying active cream – Cremă pe care eu o folosesc zilnic, de cele mai multe ori şi ca şi bază de machiaj, ce reglează secreţiile de sebum. Are un final touch racoritor.

Clarifying Mask – O folosesc în perioadele in care tenul meu o ia razna şi nu mă mai pot înţelege cu el. Conţine argilă, aminoacizi Normaseb, acid glutamic, cisteina, vitamina B6 şi H, triclosan care au acţiune antiinflamatoare şi îndepărtează stratul adipos.

Phytopeeling mask – Masca aceasta, pe care o folosesc cam o dată pe săptămână face minuni atunci când ai un ten încărcat. Mi-o aplica Mirela de fiecare dată la finalul tratamentului facial şi mi-a plăcut atât de mult încât am cumpărat-o şi pentru acasă. Se foloseşte extrem de puţină pulbere(2-3 g) ce se amestecă cu apă calduţă. Se obţine o pastă ce se aplică pe faţă, gât sau decolteu. Este un produs cu rezultate foarte bune, asemănătoare unui peeling chimic light, ce stimulează metabolismul celular. După aplicarea ei, există o uşoară senzaţie de urzicături absolut normală. Trebuie hidratată pielea şi evitat make-up-ul în ziua respectivă. Apoi îţi rămâne doar să te bucuri de un ten curat şi fin la atingere.

Aceasta este rutina mea zilnică acum. Nu trebuie să fac un efort suplimentar să îmi amintesc să folosesc aceste produse, pentru că efectiv mi-o cere tenul.

Alimentaţia

Pe lângă îngrijirea pielii la exterior, sunt şi câteva schimbări în alimentaţie pe care le-am făcut. Deşi nu le consumam nici înainte în exces, am redus la minim alimentele procesate. Mănânc în schimb multe fructe, legume, cereale integrale şi proteine vegetale.

Am renunţat la lapte, înlocuindu-l cu cel vegetal.

Se pare că în urma unui studiu realizat pe aproximativ 47.000 de femei şi publicat în American Academy of Dermatology  s-a demonstrat că există o legătură strânsă între consumul de lactate şi apariţia acneei. Asta datorită faptului că majoritatea lactatelor pe care le consumăm provin de la animale gestante, deci conţin o mare cantitate de hormoni ce poate da peste cap producţia de sebum umană, ne explică medicul dermatolog Joel Schlessinger. Pentru mine, înlocuirea laptelul normal cu cel vegetal nu a fost o problemă, întrucât îmi plăcea şi înainte laptele de cocos sau migdale, pe care prefer să mi le pregătesc în casă.

Un alt aliment care favorizează apariţia acneei este ciocolata, datorită conţinutului de lapte condensat şi zahăr.

Poate fi înlocuită cu succes de ciocolata amăruie, care vine şi cu alte beneficii la pachet: ne dă energie, scade tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, diminuează ridurile. Pentru a beneficia de aceste avantaje, alege ciocolata cu minim 70% cacao.

Eu nu le-am consumat niciodată regulat, însă dacă tu o faci şi ai probleme cu tenul, indicat ar fi să renunţi la fast food, chips-uri şi băuturi carbogazoase.

De asemenea, hidratarea este foarte importantă pentru aspectul tenului, aşadar nu uita de cei 1,5-2l de apă recomandaţi zilnic.

Acestea sunt câteva lucruri de care eu ţin cont de ceva timp încoace, iar rezultatele nu au întârzâiat să apară. Cel mai bine este să lupţi pe ambele fronturi şi să acţionezi atât din interior, cât şi din exterior. Vei vedea diferenţele cât de curând.

Tu ce tip de ten ai şi cum îl îngrijeşti?