Ce spun studiile? Afectează lampa UV ADN-ul uman sau nu?
Zilele acestea au tot circulat știri atât la TV, cât și în mediul online care susțin că lampa UV folosită pentru uscarea gelului ar produce mutații la nivelul ADN-ului.
Aceleași informație fragmentată, aproape identică am urmărit-o pe toate canalele media. Nu cred că mai are rost să spun că în imaginile prezentate la TV, atât lămpile cât și produsele surprinse în cadre erau de cea mai slabă calitate posibilă și erau folosite acum 15 ani, la începuturile acestui domeniu de beauty, timp în care tehnologia folosită a avansat enorm.
Impactul știrilor a fost unul foarte puternic, în mod evident, din moment ce majoritatea femeilor optează acum pentru o manichiură cu ojă semipermanentă sau gel, datorită avantajelor pe care aceasta le are: rezistență îndelungată, luciu intens, corectarea anumitor defecte ale unghiilor naturale etc.
Pentru că activez în acest domeniu de mai bine de 10 ani și pentru că m-am informat mereu cu privire la tot ce ține de el, aș vrea să analizăm puțin împreună informațiile recent expuse de canalele media și să vedem cât de adevărate sunt ele sau nu, venind, bineînțeles, cu explicații științifice.
Doug Schoon este om de știință, autor și educator recunoscut la nivel internațional, cu o experiență de peste 30 de ani în industria cosmetică, de frumusețe și de îngrijire personală. El este o autoritate importantă în industrie, cunoscut pentru activitatea sa tehnică și de reglementare. Este co-președinte al Nail Manufacturers Council (NMC), iar în calitate vicepreședinte Creative Nail Design’s (CND), a fost șeful departamentului de laborator de cercetare și dezvoltare R & D, QA și de testare/ evaluare de teren de aproape 20 de ani. Acesta suține peste 15 conferințe pe an, în toată lumea, în care vorbește în detaliu despre unghia naturală și artificială.
Împreună cu Paul Bryson și Jim McConnell, ce dețin studii de doctorat în chimie, folosind un laborator independent, au testat principalele lămpi UV folosite în saloanele de înfrumusețare pentru a determina cât de mult UVA și UVB emit și apoi au comparat asta cu lumina naturală a soarelui.
1.Compararea lămpilor UV cu cele folosite pentru bronzare este total eronată
Ați văzut vreodată o clientă care să plece de la manichiura cu mâinile bronzate, după introducerea acestora în lampa UV? Nu, nu-i așa? Asta pentru că sunt echipamente total diferite, cu funcții diferite.
Lămpile folosite pentru manichiură au scopul de a porni o acțiune de polimerizare care schimbă structura moleculară a materialului, transformându-l dintr-unul fluid/vâscos, așa cum este în recipient, într-unul solid, așa cum este atunci când este aplicat pe unghii si procesul de uscare s-a finalizat.
Pe de altă parte, tuburile UV folosite pentru echipamentele de bronzare au scopul de a facilita formarea melaninei în celulele pigmenților, aceasta din urma fiind responsabilă pentru colorarea pielii, folosind în mare parte lumină UVB.
Totodată, expunerea pielii la razele UV în cazul bronzării este mai mare decât în cazul unei unei manichiuri, deoarece într-un astfel de aparat, lumina se reflectă de mult mai multe ori pe piele.
2.Lămpile de generație nouă pentru manichiură nu folosesc raze UVB
Este bine cunoscut faptul că atunci când vorbim despre efectele nocive pe care razele UV le au asupra pielii, ne referim în primul rând la razele UVB.
Ei bine, aflați că în cazul lămpilor pentru manichiura se filtreaza aproape în totalitate razele UVB, iar în cazul lămpilor de generație mai nouă, cele LED, se folosesc doar raze UVA pentru polimerizarea produselor.
Acest lucru a fost proiectat tocmai pentru a putea oferi un proces de înfrumusețare sigur pentru sănătate.
3.Expunerea la lampa UV nu este mai dăunătoare decât expunerea la soare
În mod normal, o manichiură cu oja semipermanenta sau gel se realizează de maxim 2 ori pe lună. În cadrul unei ședinte, mâna se ține în lampa în jur de 7 minute. Putem să ne gândim, deci, că în cazul în care manichiura se realizează de două ori pe lună(și nu o dată, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor), o mână este expusă la razele UV timp de 14 minute.
În studiul condus de Doug Schoon, Paul Bryson și Jim McConnell, studiu în care s-a comparat nivelul de expunere al pielii la cel mai puternic timp de lampă UV pentru manichiură cu cel al expunerii la soare, au rezultat următoarele:
Nivelul raze UVB la care clienta este expusă în cadrul celor două sedințe de manichiură este echivalent cu cel pe care îl obțin dacă stau la soare între 17 și 26 de secunde în fiecare zi din cele două săptămâni dintre programările la salon.
Iar dacă vorbim de nivelul de raze UVA, studiul a arătat că expunerea la UV-A pentru pielea clientului este echivalentă cu o perioadă de 1,5 până la 2,7 minute în lumina soarelui în fiecare zi între vizitele la salon, în funcție de tipul de lampă UV pentru unghii utilizată.
Prin urmare, mai mult v-ar putea afecta efectul razelor de soare ce ajung pe pielea voastră în drumul spre salonul de înfrumusețare, decât ședința de manichiură în sine.
Nu sună atât de alarmant, nu-i așa?
Totodată, dacă este să ne referim la informația conform căria ADN-ul din celulele pielii poate fi afectat de lampa de UV folosită la manichiură, aflați că acesta este afectat de razele UVB, raze care, așa cum spuneam mai sus, sunt prezente în cantități foarte mici(în cazul lămpilor de manichiură cu tuburi UV clasice) spre inexistente(în cazul lămpilor de generație nouă, LED). Știți, în schimb, unde sunt prezente în cantități mari? În razele soarelui.
De aceea vă recomand mai degrabă să vă focusați pe a vă aplica SPF constant pe piele atunci când vă expuneți la soare(am scris aici un articol despre cum alegi un SPF corespunzător) și să vă bucurați de manichiura lunară.
Nu este recomandat să aplicăm cremă cu factor de protecție pe mâini înainte de programarea la manichiură, deoarece orice produs gras poate compromite complet aderența produselor pe unghia naturală, cauzând astfel lifting(dezlipirea produsului de pe unghii).
Pentru un plus de confort psihic însă, dacă informațiile prezentate din studiul științific nu v-au convins, puteți folosi o pereche de mânuși de bumbac sau nitril, cu zona unghiilor liberă în timpul programării.
Găsiți link către studiu aici:
https://schoonscientific.com/wp-content/uploads/2016/08/UV-Nail-Lamp-Facts-1.pdf