Inspiring

De ce iubesc florile de Lotus

Primii lotuși sau nuferi, cum mai sunt cunoscuți, pe care i-am văzut au fost in timpul unei plimbari cu tatăl și sora mea, în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova.

Eram destul de mică și mă fascina orice floare, dovadă stau toate pozele în care, pe oriunde mergeam, aveam câte o floricică în mână. Însă când am ajuns în dreptul lacului cu nuferi, a fost greu să mă mai ia cineva de acolo.

Ochii mei nu se puteau dezlipi de pe florile cărora le vedeam doar petalele și frunzele, nu și tulpina.

Mă fascina frumusețea unei astfel flori care se deschide pe apele tulburi. Probabil mi-a rămas întiparită în minte și deoarece a fost singura floare pe care nu am adus-o acasa – nu mi-am asumat riscul de a-mi uda rochița căzând în lac, nuferii fiind destul de departe de margine.

Cu timpul, nufărul a căpătat multe alte semnificații pentru mine. Simbolistica lotusului este generoasă și diferită – la egipteni, acesta era considerat simbol al renașterii. În hinduism, lotusul este simbol al păcii. Dacă vorbim despre budism, acestei flori i se asociază puritatea, iubirea și compasiunea precum și alte înțelesuri specifice acestei religii. În filosofia feng shui, lotusul simbolizează perfecţiunea şi puritatea, fiind considerată aducatoare de noroc. În practica yoghină, fiecărei chakre îi corespunde un anumit număr de petale. Centrului coronal sau Sahasrara îi revine un lotus cu 1000 de petale, reprezentând iluminarea.

Lotus roz
Sursa foto: Unsplash

Dintre cele 5 culori în care se găseşte floarea de lotus(alb, roz, roşu, albastru şi violet), aş alege oricând culoarea roz. Lotusul de culoare roz este considerat floarea supremă din această specie şi este asociată cu zeităţile din majoritatea culturilor, dar mai ales cu Buddha, ilustrat adesea stând aşezat pe acesta floare. Reprezintă, de asemenea, iluminarea.


Pentru mine, lotusul este o lecţie de viaţă.

Când înfloreşte, acesta îşi aruncă seminţele, acest lucru fiind asociat cu principul cauzei şi efectului: orice gând sau acţiune se materializează într-o experienţă pe care o putem trăi fie în această viaţă, fie în vieţile viitoare.

Faptul că lotusul se ridică deasupra apei, crescând prin tulpini suspendate reprezintă abilitatea nostră de a depăşi obstacolele şi a ne înalţa deasupra suferinţelor.

Picăturile de apă ce nu pot adera la frunzele lotusului datorită stratului ceros al acestora sunt precum ataşamentele lumeşti pe care o persoană elevată alege să nu se concentreze.

Lotusul este floarea care își păstrează frumusețea chiar și în ape tulburi. Aceasta iese la suprafața apelor, fără a fi atinsă de noroiul din adâncime. Exact așa cum noi, oamenii, ar trebui sa ne păstram eleganța, bunătatea și frumusețea în orice moment al vieții.

În încheiere, cuvintele lui Gautama Buddha:

“Spiritul celor mai buni oameni este fără pată, asemenea unei flori crude de lotus într-o apa întunecoasă, ce nu se lipește de acesta”.

Citește și:

OPTIMIST SAU PESIMIST? IATĂ CÂND TE POATE AJUTA PESIMISMUL!

O VIAŢĂ PE FUGĂ

GOING UGLY IN PUBLIC