Eating

Cum să nu câștigăm kilograme în plus în perioada izolării

Poate părea hilar să abordăm un astfel de subiect în timpurile acestea grele, însă situația este reală: stăm acasă, gătim, mâncăm. Mâncăm mai mult, mai des decât este cazul, facem mișcare mai puțină. Șansele să ieșim din izolare cu câteva kilograme bune în plus sunt foarte mari.

Foarte mulți dintre noi și-au făcut provizii în această perioadă. Pandemia de COVID-19 a reușit să ne panicheze pe fiecare dintre noi, astfel că a ne face cumpărături pentru o perioadă mai lungă de timp a fost prima grijă. Și asta nu neapărat din teama că nu vom mai găsi alimente, ci în cazul meu din dorința de a ieși cât mai rar la cumpărături.

În vreme ce eu mi-am cumpărat ceea ce folosesc în mod normal, multe persoane și-au făcut stocul de făină, paste, orez și, să nu uităm, de chestii de ronțăit. Am fost surprinsă când am mers în supermarketuri să văd că rafturile cu chipsuri și croissante erau și ele goale.

Cu atâtea tentații chiar sub nasul nostru, e greu să ne abținem, nu e așa? Mai ales că avem mai puține activități și suntem mai plictisiți. Este dovedit științific că plictiseala duce la un consum mai mare de mâncare. Încă un motiv pentru care să fugim de ea. Am enumerat aici și motivele psihologice pentru care trebuie să neapărat să eliminăm plictiseala în perioada izolării.

Sursa foto: www.pritikin.com

Iată ce poți să faci pentru a te menține în formă pe perioada izolării:

1.Crează-ți un program de somn zilnic și încearcă să te ții de el pe cât posibil. Să spunem că îți propui să te trezești în fiecare zi în jurul orei 9 și să nu adormi mai târziu de ora 24.

2. Stabilește orele la care să iei mesele. 3 mese principale și 2 gustări ar fi mai mult decât indicat, ajustând cantitatea și alegând alimentele în funcție de necesități.

3.Ori de câte ori simți nevoia să mănânci ceva, întreabă-te dacă îți este cu adevărat foame sau dacă doar te plictisești. Verifică ceasul – cât timp a trecut de la ultima masă? Dacă este vorba doar de o oră sau două, ia o gustare.

bea apă pentru a scăpa de kilograme
Sursa foto: www.romper.com

5.Bea multă apă. Știu că e ceva ce citești peste tot. Dar dacă ți-aș spune să adaugi ceva la acest obicei? Lipește pe sticla cu apă un bilețel pe care să scrii doar cuvinte pozitive precum ”iubire”, ”pace”, ”sănătate”, ”siluetă perfectă” (you name it).

Sigur ați auzit despre descoperirile cercetătorului japonez Masaru Emoto în ceea ce privește modificarea structurii moleculare a apei și programarea acesteia. Dacă nu, aruncați o privire aici.

6.Consumă cât mai puțin zahăr. Dintr-o dată, avem timp să încercăm toate acele rețete de prăjituri. Pe lângă faptul că îngrașă și nu este sănătos, acesta scade imunitatea organismului cu până la 40% în primele ore după consum. Iar acum, mai mult ca niciodată vrem să avem o imunitate cât mai bună, nu e așa?

7.Cântărește-ți porțiile. Tu știi cât mănânci de fapt la o masă? Un cântar de bucătărie te-ar putea face să realizezi că mănânci mai mult decât îți imaginai. Nu spun să faci o obsesie din asta, ci doar că te va ajuta să aproximezi mai bine cantitățile alimentelor și vei avea o vedere de ansamblu mai bună. Și dacă tot faci asta…

8.Folosește aplicația My Fitness Pal. Este gratuită și foarte utilă. Îți poți nota acolo toate mesele și gustările, precum și antrenamentele. În funcție de goal-ul setat și câteva caracteristici corporale, aceasta îți va calcula necesarul caloric. Astfel vei ști când îl depășești și în ce direcție te îndrepți.

Tip: Când introduci alimentele, poți folosi varianta de a scana codul de bare. Este foarte util și funcționează în cele mai multe din cazuri.

9.Fă mișcare! Sunt foarte mulți instructori de fitness cu care te poți antrena online. Odată cu izolarea, majoritatea și-au regândit business-urile, făcând posibile antrenamentele la distanță. Foarte multe clase sunt gratuite, așa că nu ai nicio scuză.

Sursa foto: www.popsugar.co.uk

Câteva exemple: Karuna Studio – clase de Pilates dimineața, începând cu ora 9:00 și yoga de la ora 18:00. Yoga by Monica Filip – ore de începători de luni până sâmbătă, între orele 8:00 și 9:00, iar duminica – yoga împreună cu copii. Fetele de la MPower Yoga au și ele o clasă gratuită sâmbăta de la ora 10:30.

10.Ține-ți mintea liniștită. Atunci când suntem stresați, anxioși, panicați – și este cazul majorității persoanelor în aceste momente de incertitudine – avem tendința de a mânca mai mult. Și nu doar mai mult, ci și mai gras și mai dulce, după cum ne arată studiile. Un bun remediu este meditația. Dacă nu ai încercat niciodată, poți începe prin a-ți pune o muzică relaxantă, a te concentra pe respirație și a încerca să îți golești mintea de gânduri. Chiar și 10 minute de practică zilnică sunt de folos.

Tu ce metode aplici pentru a te menține în formă în această perioadă?