Wine time – Cum poți învăța să alegi un vin bun
Cei ce mă cunosc din social media, mai ales de pe pagina de instagram, unde sunt foarte activă, ştiu deja că “I have a thing” for the wine.
Totul a început acum câţiva ani, când am constatat că pentru mine, vinul este mai mult decât o băutură alcoolică care îmi dă o stare bună de dispoziţie. Nu aş fi ştiut atunci să spun de ce, însă mi se părea că are o eleganţă ce nu poate fi asociată multor alte băuturi.
Una dintre plăcerile mele cele mai mari este ca după o zi obositoare să ajung acasă şi să îmi torn un pahar de vin pe care să îl savurez fie în timp ce fac o baie cu spumă, fie în timp ce citesc ceva sau… pur şi simplu.
Ajungând în diverse ocazii la wine bar-uri, mă fascina întreg procesul de studiere şi degustare al cunoscătorilor care se aflau la masă cu mine sau la mese alăturate. Mă tot întrebam la ce caracteristici sunt atenţi atunci când studiază vizual vinul sau cum e posibil să distingă cineva atâtea arome dintr-un singur nas.
Timpul a trecut, curiozitatea s-a mărit iar informaţiile fragmentate pe care le primeam fie citind câte un articol de specialitate, fie de la prietenii pasionați de acest domeniu nu mi-au fost suficiente.
Aşadar am hotărât să aprofundez și să mă înscriu la un curs de vinuri la care să învăţ lucrurile de bază. Mai cautasem astfel de cursuri pe internet în urma cu unul-doi ani, însă la momentul respectiv existau doar cursuri de somelier şi mi s-a părut cumva prea mult, având în vedere că nu aveam de gând să lucrez în domeniu. Acum, daca mă întrebaţi.. hmm. Parcă îmi surâde ideea unui curs mai complex.
Am făcut cercetări mai amănunţite şi am găsit un curs care mi s-a părut pur şi simplu perfect pentru mine. Numit simplu: “Cum alegem un vin bun?”, cursul pentru începători susţinut de Roxana Nicolăescu promite să te înveţe exact ce sugerează titlul: la ce caracteristici să fii atent atunci când vrei să alegi un vin bun.
Un plus pentru mine a fost acela că acest curs are loc la Fundația Calea Victoriei, care îmi place foarte mult prin prisma oamenilor frumoși pe care i-am întâlnit acolo. Am mai participat în trecut în acest loc la un atelier de pictură(o altă pasiune de a mea despre care o să vă povestesc cu altă ocazie). Au tot felul de cursuri și ateliere interesante, din toate sferele, de la cursuri adresate firilor artistice, până la cursuri de cultură generală, modă și frumusețe, dezvoltare personală. Au, de asemenea, și ateliere pentru copii. Găsiți programul cursurilor pe fundatiacaleavictoriei.ro.
Am citit puţin despre Roxana şi am aflat că este somelier certificat şi absolvent de curs WSET, nivelul 3(mai multe despre ce înseamnă asta, aici). A absolvit un master de Tehnologii viti-vinicole, a fost la nenumărate târguri de vin în Bucureşti şi Londra, a vizitat podgorii peste podgorii… Mi s-a părut omul perfect pentru o inițiere în tainele vinului.
Între timp am realizat și un interviu cu ea, îl puteți găsi AICI.
M-am hotărât aşadar să mă înscriu la acest curs ce a avut și are în continuare loc la Fundația Calea Victoria și este format din 4 ateliere, fiecare cu durata de 2h30.
Am îndragit-o pe Roxana din prima clipă, iar vibe-ul grupei ce s-a format a fost atât de fain, încât la finalul atelierelor nu m-am putut abține să nu exprim verbal că aș vrea ca aceste întâlniri să aibă loc săptamânal pentru tot restul vieții.
Din fericire, există un grup pe facebook pentru cei ce au participat la un atfel de curs în care facem schimb de păreri în legătură cu vinurile pe care le încercăm și ne punem la curent cu știri sau evenimente din sfera viticolă.
Ce am învățat la acest curs?
Istoria vinului
Câteva lucruri de bază despre cultura viței de vie – viticultură, geografie, climă şi soluri. La ce se referă noțiunea de terroir. Factorii care determină calitatea vinului
Clasificarea vinurilor, care se poate face: după tipul vinului( liniștite, efervescente, spumante), după culoare(albe, roșii, roze), după conținutul de zahăr(seci, demiseci, demidulci, dulci), după proveniență(DOC, DOC-CMD, DOC-CT, DOC – CIB)
Am discutat despre controversații sulfiți
Ce înseamnă un vin echilibrat
La ce temperatură servim fiecare tip de vin
Care vinuri au potențial de învechire și care nu
Am studiat și degustatat fiecare tip de vin în parte, începând cu alb și ajungând la rose, roșu, spumant, vinuri fortifiate. Am învățat tipurile de arome(primare, secundare, terțiare) ce se pot regăsi într-un vin, cum le identificăm, cu ce feluri de mâncare putem asocia fiecare dintre vinurile menționate.
Despre viticultura organică și principiile acesteia. Diferențele dintre vinurile organice, biodinamice și naturale
Și acestea sunt doar câteva dintre lucruri. Mie acest curs mi-a deschis și mai mult apetitul pentru vin – atât pentru a mă informa mai mult, cât și pentru a degusta din ce în ce mai multe vinuri. Ce ar putea părea curios – deși este complet logic – este faptul că pe măsură ce dezvolți o pasiune pentru această băutură, o bei în cantități mai mici. Asta deoarece te interesează înainte de toate calitatea lui și nu mai ești dispus să consumi un pahar de vin care nu este în totalitate pe gustul tău. Devii din ce în ce mai selectiv.
Dacă sunteți pasionați de vinuri sau poate vreți doar să înțelegeți la ce caracteristici trebuie să fiți atenți atunci când degustați un vin, acesta este un curs pe care îl recomand din toată inima și cu toată sinceritatea.
Și pentru că iubesc să vorbesc despre vin, urmează o serie de articole foarte interesante pe această temă așa că… stay tuned 🙂