10 suplimente alimentare ce nu îmi lipsesc din rutina zilnică
După cum probabil ați observat, sunt destul de activă pe contul meu de instagram. Postez aproape zilnic idei de mese sănătoase, sfaturi de beauty, ce curs online mai fac, ce mai citesc și multe altele. Una dintre întrebările pe care le-am primit des și la care am promis să răspund printr-un articol este aceasta: ”Ce suplimente alimentare folosești tu zilnic?”
Trebuie să recunosc că nu am fost dintotdeauna o susținătoare a suplimentelor. Asociam cu ideea de pastile, pe care nu mi-a plăcut niciodată să le iau. După câteva seturi de analize, puțină consiliere pe partea de nutriție și informare am ajuns însă la concluzia că este necesar îi oferim puțin ajutor corpului nostru pentru a depăși mai ușor situațiile stresante la care este supus zilnic.
Multe din vitaminele și mineralele necesare pot fi obținute prin intermediul unui regim alimentar echilibrat și sănătos. Smoothie-urile, de exemplu, sunt de un real ajutor dacă sunt preparate în mod corect.
Cu toate acestea, chiar și cu un plan de alimentație bine pus la punct, de multe ori este nevoie să apelăm la suplimente alimentare. Iată care sunt cele pe care le folosesc eu:
1.Polen crud – este o sursă foarte bună de vitamine precum C, B2, B3 și de minerale precum potasiu, calciu și magneziu. Conține, de asemenea, cantităţi mari de antioxidanţi, având proprietăţi antiinflamatoare foarte puternice.
Mare grijă să fie crud, nu uscat. Studiile au arătat că beneficiile celui uscat sunt mult, dar mult, mai scăzute. Polenul crud se păstrează întotdeauna la congelator(are un conținut de apă foarte scăzut, deci nu îngheață). Se recomandă o lingură pe zi, consumată la mic dejun. Se poate adăuga și în smoothie.
Îl puteți comanda de pe Apiland.ro.
2.Vitamina D – Pentru că de multe ori nu ne putem expune nici măcar cele 15 minute recomandate zilnic la soare, este bine să nu neglijăm nivelul vitaminei D. Am mai scris despre acest lucru la finalul articolului în care vă povesteam despre alegerea corectă a protecției UV.
Vitamina D este unul din acele suplimente alimentare esențiale din punctul meu de vedere. Ajută la susținerea oaselor și a dinților sănătoși, absorbția calciului, întărirea sistemului imunitar, menținerea funcției musculare normale și nu în ultimul rând, la o dispoziție bună. V-ați întrebat vreodată de ce aveți o stare alterată atunci când nu e soarele pe cer? Ei, de asta. Sfânta vitamină D.
Majoritatea persoanelor din România au o valoare scăzută a vitaminei D în organism. Puteți determina sta cu ajutorul unei simple analize de sânge – se numește 25-OH-vitamina D.
Dintre toate suplimentele încercate, varianta de spray pare cea mai potrivită. Se administrează oral, având o absorbție mult mai ridicată față de de celelalte forme de prezentare. Un puf pe zi este suficient, în prima parte a zilei. Se recomandă în jurul orei 12. Vă las mai jos poza produsului pe care eu îl folosesc. Este de la Better You și se găsește pe Botaniq.ro.
Varianta verde este recomandată persoanelor peste 13 ani. Există și varianta pentru copii, căutați pe site.
3.Chlorella și spirulina
Chlorella este una dintre cele mai vechi specii de alge, soră cu spirulina. Este un supliment alimentar natural care energizează organismul, hrăneşte și susține sănătatea sistemului imunitar, elimină metalele grele din organism, reduce inflamaţiile, susţine funcţionarea optimă a creierului, sistemului digestiv şi ficatului. Conține acizi grași omega 3, beta-caroten și biotină.
Spirulina este și ea o microalgă unicelulară, cu un conținut de proteine mult mai mare decât Chlorella. Conține mult fier, magneziu, cupru, vitaminele B și omega 3.
Se pot asocia cele două. Se pot lua între 6-12 tablete pe zi(eu iau 4 de spirulină și 4 de chlorella), în timpul mesei.
Pe acestea le cumpăr de la Republica Bio. Le găsiți aici sau în magazinele Biocorner. De oriunde ați cumpăra însă, aveți grijă ca țara de proveniență să nu fie China.
Atenție: Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă, din cauza conținutului mare de iod, este posibil ca unii medici să nu recomande consumul de alge.
4.Curcuma – este un antiinflamator puternic care ajută la functionarea sănătoasă a articulațiilor și mușchilor. Susține sănătatea sistemului nervos, previne acumularea de grasimi și ajută la procesarea lor de către ficat. Îmbunătățește funcția cardiacă și ajută la menținerea sănătății plămânilor și a tractului respirator superior.
Cu toate acestea, trebuie să avem grijă ca suplimentul pe care îl luăm să conțină și piperină, o substanță ce se găsește în piper. Fără aceasta nu se absoarbe.
Folosesc mai multe tipuri, în funcție de ce găsesc, însă îmi place mult și cel de la Republica bio. Este un brand care îmi inspiră încredere 🙂
5. Aswagandha – este un superaliment adaptogen, echilibrant emoțional, care redă vitalitatea si bunăstarea fizică și mentală. Este foarte utilă în perioadele de oboseală și stres deoarece sprijină procesele de învățare. Este recomandată mai ales femeilor – susține fertilitatea feminină și sănătatea sistemului reproducator feminin.
Se găsește sub formă de comprimate sau pudră. Eu una am avut și pudra, însă prefer varianta de comprimate. Aici aveți o variantă.
6.Maca are foarte multe proprietati, printre care: proprietați fungistatice, bacteriostatice, anticarcinogene, antioxidante, îmbunatatește nivelul energetic general, rezistența la stres, memoria și învațarea, ajuta la mentinerea dinților sănătoși si asigură rezistența oaselor.
Are un gust dulceag, plăcut. Eu o folosesc în varianta de pudră, o linguriță pe zi, dimineața. O găsiți aici.
7.Magneziu – unul din acele suplimente alimentare care nu ar trebui neglijat. Are rol în sinteza proteinelor, controlul glicemiei și prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind în mare măsură atât sănătatea fizică, cât și psihică.
Există foarte multe tipuri de suplimente cu magneziu pe piață. Multe dintre ele au însă o absorbție foarte slabă, uneori de doar 3%. Magneziu bisglicinat este unul dintre acele suplimente cu o absorbție foarte bună, care nu are efecte adverse precum altele(cum ar fi citratul de magneziu, care are și el absorbție bună, însă și efect laxativ).
Eu îl folosesc pe acesta. Îl găsiți pe life-balance.ro, un site cu produse foarte bine formulate. O să vedeți că multe din produsele recomandate de mine sunt de pe acest site.
8.Omega 3 – Organismul uman nu poate sintetiza acizii grași, prin urmare ei trebuie introduși în dieta zilnică fie prin alimentație, fie prin suplimente alimentare. Omega 3 ajută la menținerea unui nivel scăzut de colesterol, reduce inflamațiile, ajută în cazul problemelor articulare, împiedică apariţia celulelor canceroase și multe altele.
Formula pe care o folosesc eu conține și coenzima Q10, foarte bună în reducerea stresului oxidativ.
Se administrează o lingură seara, la cină. Eu o adaug în salate de obicei.
Tot pe site-ul Life Balance îl găsiți, aici.
9.Colagen – produs in mod natural in organism, colagenul asigura sănătatea și buna functionalitate a întregului organism, mai ales a pielii, a oaselor și a articulațiilor. Datorită poluării și a radicalilor liberi, precum și o dată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen scade, astfel că este necesară suplimentarea acestuia.
Cel mai bun colagen este cel marin, având o absorbție mult mai bună. Nu vă faceți griji însă, nu are gust de pește. Eu îl cumpăr pe acesta și îl adaug în smoothie-uri(1 lingură pe zi).
10. Pudră proteică vegetală – pentru că eu consum rar carne, am grijă să îmi iau destulă proteină din alimentație. Consum foarte des fasole, năut, linte și altele asemănătoare, însă uneori nu sunt de ajuns. Prin urmare, apelez la suplimente alimentare: pudra obținută din semințe de cânepă este o variantă foarte bună. Conţine 50% proteină completă, toţi aminoacizii esențiali și are absorbție lentă. Eu o folosesc pe cea de la Canah, o adaug în smoothie-uri. Porția recomandată este de 30 grame.
O puteți găsi pe Bebe tei la un preț foarte accesibil. Se găsește însă și în supermarketuri.
Acestea sunt suplimentele pe care eu le folosesc zilnic. Sper că v-au fost de folos informațiile prezentate 🙂
2 Comments
Pingback:
Pingback: