Ce trebuie să ştii înainte de prima ta clasă de yoga
Yoga a început să fie din ce în ce mai practicată şi în România. Deşi noi o cunoaştem mai mult prin prisma posturilor (asane), yoga este mult mai mult de atât: este o filosofie începută în India acum 5.000 de ani, al cărei părinte este Patanjali, cel ce a scris Yoga Sutra.
Yoga, prin definiţie, este o uniune: uniunea planului fizic cu cel al minţii şi al spiritului. Printre beneficiile ei întâlnim: îmbunătăţirea flexibilitaţii şi a echilibrului, întărirea muşchilor, scăderea tensiunii arteriale şi a
nivelului de stres, îmbunataţirea calităţii vietii.
Dacă te-ai decis să participi la prima ta clasă de yoga, iată de ce ar trebui să ţii cont:
1.Nu trebuie să îţi fie teamă că nu te vei descurca
Deşi este foarte posibil să nu înţelegi la început denumirea asanelor în sancrită sau să simţi că nu poţi ţine pasul cu ceilalţi participanţi, nu trebuie să te descurajezi.
Fiecare postură are mai multe variante, de la simplă la complexă(full pose). La începutul fiecărei clase de yoga, instructorul întreabă dacă este cineva pentru prima dată, iar dacă sunt începători li se acordă atenţie şi indicaţii suplimentare.
2.Nu folosi problemele mici de sănatate ca scuză pentru a nu practica yoga
Foarte multe persoane consideră că durerile lombare sau de genunchi le vor împiedica în a practica yoga – adevărul este că yoga le poate ameliora. Spune-i instructorului la începutul orei ce probleme ai, iar el îţi va oferi variante de posturi care nu să îţi aducă disconfort.
3.Nu ai nevoie de echipament sportiv
Foarte multe persoane vin la prima clasa de yoga pregătite ca pentru o oră de cardio. Deşi este foarte posibil ca hearth rate-ul să îţi crească aproape la fel de mult precum în timpul alergării de exemplu, adevarul este că nu ai nevoie de prea multe lucruri.
Lasă sticla de apă în vestiar, nu este recomandat să consumăm lichide în timpul orei. Nu ai nevoie de adidaşi şi nici măcar de şosete – yoga se practică desculţ (sau dacă ţii neapărat, cu şosete speciale pentru yoga).
Alege haine comode, precum o pereche de colanţi sau pantaloni scurţi şi un maiou – este bine totuşi să nu porţi haine foarte largi – astfel intructorul îţi poate observa mai bine postura şi te poate corecta atunci când este cazul.
4.Îţi poţi aduce propria saltea
Deşi toate studiourile îţi pun la dispoziţie saltea pentru practică, pe care o dezinfectezi înainte de folosire, poţi opta pentru folosirea propriei saltele pentru o igienă crescută. Pentru un confort sporit eu îmi aduc un prosop absorbant şi antiderapant, pe care îl aşez deasupra saltelei.
5.Nu mânca înainte de clasa de yoga
Este indicat să iei masa cu 1-2 h înainte de practică şi este bine ca aceasta să fie una uşoară. Atunci când simt totuşi nevoia de o mică gustare înainte de oră, optez pentru câteva migdale sau nuci.
6.Yoga nu este o competiţie
Nu te compara cu cei din jur – e posibil că nu poţi realiza de la început posturile aşa cum ţi-ai dori, însă scopul este să le execuţi corect, nu să duci fruntea până la genunchi. Concentrează-te pe tine, observă senzaţiile din corp fără a le judeca. Cu practică constantă vei ajunge acolo unde îţi doreşti.
7.Respiraţia se face doar pe nas
Poate că eşti obişnuit de la celelalte tipuri de sport să inspiri şi să expiri pe gură. La yoga, respiraţia se face pe nas. Acest lucru te va ajuta sa îţi calmezi corpul şi să îţi reglezi fluxul de oxigen.
8.Yoga nu este doar pentru femei
Deşi este privită ca o practică adresată în mod special sexului feminin şi poate părea statică, nu este deloc aşa – asanele din timpul unei clase îţi lucrează toate grupele de muşchi. Surprinzător sau nu, bărbaţii care participă la ore spun că este mai solicitantă decât s-ar fi aşteptat iniţial.
9.Nu te pripi în a trage concluzii
Dacă prima clasă nu îţi place în mod deosebit, nu renunţa imediat. Nu toate şedinţele sunt la fel. Unii instructori pun accentul mai mult pe meditaţie, alţii pe respiraţie, alţii pe asane… Încearcă să mergi la mai multe clase cu instructori diferiţi şi alege-i pe cei cu care simţi că rezonezi. Eu am mers la peste 10 instructori, dintre care am doar 3 preferaţi 🙂
10.Concentreză-te exclusiv pe tine
Uită de persoanele din jurul tău şi focuseaza-ţi toată atenţia pe respiraţie, postură şi concentrare. Nu te gândi că ceilalţi participanţi sunt atenţi la tine şi îţi judecă performanţa – nimeni nu face asta.
Yoga este o modalitate excelentă de a-ţi goli mintea, iar asanele au rolul lor în a te ajuta să faci asta, căci eşti atât de preocupat de a-ţi menţine echilibrul şi de a le executa cât mai corect, încât nu ai timp să te gândeşti la altceva.
Aminteşte-ţi că nu există postură prea uşoară – dacă simţi că este aşa, fie nu o execuţi corect, fie trebuie să treci la următoarea variaţie a ei. Chiar şi la finalul clasei, când te întinzi câteva momente în savasana (postură de relaxare), mintea nu trebuie să fugă la mail-ul pe care nu l-ai trimis, ci să relaxeze mental fiecare parte a corpului.
Gândeşte-te la savasana ca la momentul în care restartezi computerul atunci când nu mai dă randament – după repornirea lui, acesta are o funcţionalitate mult mai bună. Exact aşa te vei simţi la finalul practicii.
Eu m-am îndragostit iremediabil de yoga. Tu când o încerci?
Citește și: BENEFICIILE PRACTICĂRII YOGA ÎN AER LIBER