Inspiring,  Loving

Cronică: Cea mai frumoasă nuntă

Titlul acestui articol este cel mai probabil şocant pentru cei ce mă cunosc şi au avut ocazia să discute cu mine pe acest subiect. Am susţinut mereu sus şi tare că nu îmi plac nunţile şi iată-mă acum povestind despre cea mai frumoasă nuntă la care am luat parte.

Am scris acest post întâi de toate pentru a rememora acest eveniment drag, şi apoi pentru viitoarele miresici, cărora cred că le vor fi de folos multe informaţii şi sfaturi prezente în acest articol.

De ce nu sunt fan nunţi în general

Nu îmi displace evenimentul în sine, căci primirea tainei căsătoriei mi se pare în continuare un lucru emoţionant şi cumva esenţial în buna funcţionare a cuplului, deşi nu mă consider o persoană evlavioasă şi am în general o problemă cu nivelul de corupţie al sistemului religios.

Nici petrecerea nu e motivul, căci deşi nu(mai) sunt genul care să se distreze până în zori, mă bucur întotdeauna de muzica bună si prieteni dragi alături.

Uităm esenţialul

Ce mă deranjază în schimb la nunţile româneşti este că se pierde din vedere scopul lor. Mirii se concentrează atât de mult pe organizarea evenimentului, încât uită că de fapt, tot ce trebuie să facă este să se bucure şi să sărbătorească această bucurie împreună cu persoanele dragi.

planificator pentru nuntă
Sursa foto:Unsplash

Lucrez cu femeile zilnic şi conform legilor fireşti, multe dintre clientele mele s-au căsătorit pe parcursul colaborării noastre. Am împărtăşit multe momente frumoase de-a lungul timpului, de la cererea în căsătorie până la emoţiile de dinaintea zilei cele mari.

Lucrul care mă întristează însă este că deşi la început ideea de nuntă este ceva minunat, cu cât se apropie evenimentul ajunge să fie ceva hilar. Îmi este foarte uşor să observ stadiile, căci serviciile de înfrumuseţare oferite beauty lounge-ul meu necesită vizite lunare.

De la “De abia aştept să vină” la “Vreau să treacă”

Sute de telefoane date, planificări, avansuri, meniuri, flori, costumaţii, aranjamentul la mese, discuţii în contradictoriu, pe scurt, stresul ca totul să iasă perfect şi toată lumea să fie mulţumită au făcut ca de cele mai multe ori să aud cu câteva zile înainte de eveniment din gura viitoarelor mirese: “Vreau doar să treacă odată!”

stress înainte de nuntă
Sursa foto: Unsplash

Nici feedback-ul primit după eveniment nu e prea încurajator. Majoritatea mirilor nu reuşesc de cele mai multe ori nici măcar să guste din preparatele alese cu atâta grijă înainte. Nu o dată am auzit de mirese care au leşinat în ziua nunţii căci nu au apucat să mănânce nimic. Mulţi îmi spun că toată ziua respectivă a fost o fugă continuă, că nu au înţeles nimic din eveniment şi că dacă ştiau în ce se bagă, nu mai făceau acest pas.

Există însă şi excepţii

Nu pot să nu vă povestesc şi despre lucruri frumoase şi reale.

Există femei care chiar au reuşit să se bucure de tot ce înseamnă această zi şi mi-au spus s-au distrat atât de tare şi că a trecut atât de repede, încât ar repeta experienţa. Un procent destul de mic, ce-i drept, dar există şi sper să fie în continuă creştere.

Cea mai frumoasă nuntă
Sursa foto: Pinterest

Un astfel de eveniment este unul la care am participat de curând, foarte important pentru mine şi familia mea, căci este vorba de nunta surorii mele.

Eu şi sora mea am avut întotdeauna o relaţie specială. Spun mereu că să o am pe ea este cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi în această viaţă. Era absolut normal ca în ziua cea mare să îi împărtăşesc în totalitate bucuria şi să mi se pară una dintre cele mai frumoase nunţi.

Însă nu mi s-a părut una dintre cele mai, ci chiar cea mai frumoasă.

M-am ferit tot timpul de a folosi superlativul absolut: cea mai frumoasă femeie din lume, cel mai frumos loc din ţară… cea mai frumoasă nuntă. Mi se parea că este greşit să faci o astfel de afirmaţie, căci frumuseţea este relativă şi este în ochii privitorului.

Aşadar o să vă spun că pentru mine, aceasta a fost cea mai frumoasă nuntă la care am luat parte.

Ce face această nuntă atât de specială?

În primul rând, faptul că a fost cu adevărat un legământ al iubirii. Sunt foarte multe motive pentru care oamenii se căsătoresc, şi nu includ întotdeauna iubirea. Unele cupluri se căsătoresc la presiunea părinţilor, altele pentru că urmează sa apară un copil şi vor să fie un singur nume pe certificatul de naştere, altele pentru că sunt de părere că a sosit vârsta pentru asta sau consideră că fiind de ani de zile cu o persoană în relaţie, acesta e următorul pas firesc.

Iubirea

Sora mea şi Augustin însă sunt acel tip de cuplu veşnic îndrăgostit, aproape deranjat de perfect. Au o energie pe care rar se întâmplă să nu o remarce oricine stă în preajma lor. Nu cred că există vreo persoană singură care să îi fi întâlnit şi să nu exclame: “Ei, uite aşa o iubire vreau şi eu să găsesc.” Incluzându-ma pe mine.

Organizarea & Florile

Apoi, faptul că organizarea nunţii în sine nu a fost deloc un calvar, aşa cum este în majoritatea cazurilor. Sigur că au fost şi momente puţin mai tensionate, căci este ceva firesc atunci când încerci să te gândeşti la 200 de persoane odată. Însă departe, departe de alte poveşti pe care le-am auzit de-a lungul anilor.

Pentru acest lucru trebuie să îi mulţumim Andreei Dăscălescu, Wedding Planner şi Floral Designer la FloriAvalanche. Ea s-a ocupat de organizare, precum şi de florile superbe. Este acel gen de persoană căreia îi spui preferinţele tale, după care îi laşi creativitatea să iasă la iveală, fără a-ţi face probleme. Buchetul surorii mele a fost o surpiză, în sensul în care nu ştia exact cum va arăta, până când l-a primit în ziua nunţii, înainte de cununia religioasă. A fost superb, diferit şi deosebit.

Rama foto de mai jos a fost realizată tot de Andreea şi a avut un foarte mare succes. Încadrarea perfectă în decorul locului şi peisajul din spate au contribuit la relizarea a sute de fotografii reuşite.

Make-up şi păr

Ca mireasă, mi se pare esenţial să păstrezi aspectul natural, dulce, angelic şi să alegi persoanele cu care colaborezi pe aceste servicii cu grijă. Fiecare dintre noi salvează poze cu machiajul sau coafura dorite pe care le arată apoi stilistului, însă este esenţial să nu pierdem din vedere că avem trăsături specifice şi că niciodată nu vom arăta exact ca în poza prezentată iniţial. Ideal este mergi la o probă înainte de eveniment, dacă nu ştii exact cum arată make-up-ul şi coafura care ţi le doreşti.

La păr această probă a fost necesară în cazul surorii mele, căci are o podoabă capilară deasă, cu greutate, destul de greu de fixat. Monica, care împreună cu soţul ei deţine Moni’s Line, i-a făcut cu câteva săptămâni înainte de eveniment şi nişte şuviţe foarte naturale, genul acela care par decolorate de soare, menite să completeze cocul lejer ales de sora mea pentru ziua cea mare.

coafură nuntă

Spre dimineaţă totuşi, odată cu schimbarea în cea de-a doua rochie, acest coc frumos a fost desfăcut, tocmai pentru a se potrivi cu aerul relaxat al ţinutei.

La make-up, sora mea a ales-o pe Andra Manea, nu doar datorită profesionalismului său care a consacrat-o, ci şi datorită felului său de a fi: cald şi relaxat. În ziua cea mare este vital să fii înconjurată de persoane liniştite, altfel vei prelua din agitaţia lor.

Fără să îi spună ce îşi doreşte, sora mea s-a lăsat pe mâinile Andrei, iar ce magie a făcut pe chipul ei, puteţi vedea în poza de mai jos.

Rochia

Una dintre cele mai mari griji ale unei viitoare mirese, nu a fost deloc aşa pentru sora mea. Dacă majoritatea femeilor ce urmează să se căsătorească pleacă într-o căutare a rochiei perfecte uneori şi cu doi ani înainte de eveniment, bifând fiecare târg de mirese, în cazul de faţă, totul s-a terminat cu câteva vizite la atelierul bunei noastre prietene Aida.

Cea mai frumoasă nuntă

Având la activ un curs de croitorie şi multă creativitate, sora mea a ştiut de la început ce vrea. O rochie aparent simplă, dar spectaculoasă, elegantă, cu detalii voluminoase. Deşi spre deosebire de o rochie tip prinţesă, cu tulle, dantelă şi aplicaţii manuale cea aleasă de sora mea pare una foarte simplu de realizat, Aida şi croitoresele pricepute ce au muncit săptămâni în şir la ea spun că este cea mai dificilă rochie pe care au făcut-o vreodata. Asta pentru că a necesitat multă muncă de creaţie. A meritat însă pe deplin, satisfacţia finală fiind prezentă de ambele părţi.

Cea mai frumoasă nuntă

Şi pentru că să te simţi în largul tău este esenţial pentru a te bucura de muzică şi petrecere, a existat şi o a doua rochie, de un roz-pudrat delicios, foarte uşoară, genul acele pe care uiţi că o porţi. A fost perfectă pentru cea de-a doua parte a serii, în care toată lumea s-a destins şi a dansat pe ritmurile atât de diverse ale muzicii.

Cea mai frumoasă nuntă
Foto: https://florinstefan.ro

Pantofii de mireasă

Pantofii de miresică perfecţi pentru dans, cu cel mai comod calapod posibil au fost realizaţi de buna noastră prietenă Sibi Stanciu, owner al Traces of Heels, care produce pantofi made-to-measure.

Ea a fost salvarea surorii mele, care este fericita(sau nu) posesoare a unui picioruş subţire şi mic, exact ca al Cenuşăresei, marimea 34. Este de la sine înţeles că fără ajutorul lui Sibi, nu ar fi avut niciodată pantofii visurilor ei.

Slujba religioasă

Cununia religioasă nu mi-a parut deloc interminabilă, aşa cum mi-o aminteam de la alte nunţi, căci cei doi preoţi tineri de la Biserica Ghermăneşti, de altfel plini de har, au avut grijă să destindă atmosfera cu 2-3 glumiţe. Sfaturile date la final, foarte actuale şi corul bisericii au făcut din această slujbă religioasă un moment de care să ne amintim cu drag şi emoţie.

Costumul ginerelui

Frumosul costum made-to-measure al ginerelui a fost realizat cu mare grijă de către Rin Drăgoiu, de la Christian Tailoring.

Locul

Locul ales pentru petrecerea de după a fost perfect pentru atmosfera relaxată şi sofisticată a nunţii, permiţând aranjamentelor florale alese de Andreea să se încadreze perfect.

Aflată la 5 km în afara comunei SnagovCasa Vlăsia este o locaţie de vis, înconjurată de păduri şi lacuri. Are propria fermă, grădina de legume, livezi și viță de vie, toate crescute cu grijă și din pasiune pentru spiritul autentic românesc.

Mâncarea

Cu astfel de ingrediente organice, este de la sine înţeles că mâncarea a fost foarte gustoasă. Pe lângă barul de brânzeturi şi candy bar-ul de la intrarea în cort care au fost special amplasate pentru a te bucura de o mică gustare înainte de mâncarea propriu zisă, meniul a cuprins preparate delicioase, precum foie gras, pară fiartă în vin cu brânză roquefort, pulpă de raţă confiată, salată de somon cu avocado(me happy). Nu au lipsit nici muşchiuleţul de porc sau berbecuţul la proţap, pentru iubitorii de carne.

Salty bar-ul a fost asigurat de cei de la Adore Cakes, care, în ciuda numelui care te duce cu gândul doar la dulce, se ocupă şi de acest segment. A arătat cam aşa:

Foto: https://florinstefan.ro

Muzica

La începutul petrecerii ne-a încântat cu jazz-ul superb cu care ne-a obişnuit draga noastră Jazzy Jo.

Foto: https://florinstefan.ro

Mai apoi a urcat pe scenă trupa Vox, pe care probabil o ştiţi dacă aţi urmărit X-factor.

Foto: https://florinstefan.ro

Iuliana, solista trupei, cu energia ei debordantă a reuşit rapid să aducă lumea pe ringul de dans, oricât de tentant era pentru invitaţi să se bucure de o băutură de la barul de cockail-uri de afară, admirând lacul.

Dansul mirilor

Foto: https://florinstefan.ro

Să nu uităm de un alt moment cheie al oricărei nunţi, şi anume dansul mirilor. Deşi în general mi se pare o etapă lipsită de emoţie, în care el se gândeşte doar cum să nu o calce pe ea pe rochie iar ea numără atent paşii, m-am bucurat să trăiesc alături de proaspeţii însurăţei fericirea ce se citea clar pe feţele lor. Au trăit fiecare moment, fredonând şi zâmbind non-stop.

Deşi iniţial optaseră pentru o singură melodie, Elena, soţia lui CRBL, în trecut coregrafă la Dansez pentru tine, a venit cu ideea unui colaj şi a unei coregrafii pe măsură.

Foto: https://florinstefan.ro

Cu toate că părea dificilă la început şi au crezut că nu se vor ridica la nivelul aşteptărilor Elenei, şi-au dat seama după a doua şedinţă că aceasta ştie ce face şi că a ales dansul în funcţie de potenţialul lor.

Tortul

tort nuntă
Foto: https://florinstefan.ro

Un alt element important al oricărei nunţi, tortul, a fost de la Zexe Brassierie şi a fost o alegere inspirată şi nemaîntâlnită până acum la ei, aş spune, căci reţetei originale a prăjiturii Le Petit-Antoine i-au mai fost adăugate câteva ingrediente pentru un gust mai răcoros.

Tot cei de la Zexe fost pregătit şi candy bar-ul, de unde am mâncat brioşe şi macarons foarte bune.

Barul de cocktailuri

Fie că vrem sau nu să recunoaştem, de multe ori la o nuntă ne interesează mai mult băuturile decât mâncarea în sine. Nu a fost de mirare astfel că barul de la intrare a fost principala zonă de interes. Iar de acolo… direct pe ringul de dans!

Mulţumim Exquisite Cocktail Bar and Events pentru băuturile excelente.

Foto & Video

Întotdeauna am fost de părere că fotograful este una dintre cele mai importante persoane de la un astfel de eveniment. Eu pun mare preţ pe imagini, căci o singură imagine chiar poate transmite 1000 de cuvinte şi emoţii. Am lucrat cu câţiva fotografi, toţi profesionişti, de-a lungul timpului, însă doar pe unul sau doi i-aş alege pentru un proiect mare sau o zi importantă din viaţa mea. De asemenea, să nu uităm că fiecare fotograf este specializat pe un domeniu anume, aşadar să nu aveţi aşteptări ca un fotograf de fashion să vă ofere fotografii de eveniment deosebite.

Am fost mai mult decât fericită când sora mea mi-a spus că la nuntă îi va fotografia Florin Ştefan, căci îi admir munca demult. Are o viziune aparte, reuşeste să surprindă detalii, emoţii, grimase pe care altfel nici nu le-ai fi observat.

Pe Florin l-am intervievat după nuntă. Poți citi articolul aici.

Partea de video a fost asigurată de Mugur Cristescu, un alt profesionist care a fost prezent şi la petrecerea de cununie şi a realizat atunci fotografii deosebite, dintre care preferata mea este chiar cea care a fost pe invitaţia de nuntă.

Cea mai frumoasă nuntă

Cabina Foto

Nu există nuntă fără cabina foto, nu-i aşa? Cei de la Collect Moments au fost toată noaptea la dispoziţia nuntaşilor ce au dorit să aibă amintiri. Uite aşa am reuşit să fac şi eu poze cu sora mea şi câteva alte persoane dragi.

De ce am scris toate aceste lucruri?

În primul rând pentru că a fost o zi specială, în care m-am simţit aproape la fel de implicată, dar şi fericită precum sora mea. Toate aceste lucruri despre care v-am povestit au contribuit la o zi atât de frumoasă şi o petrecere atât de reuşită, la care am dansat până când nu mi-am mai simţit picioarele.

Apoi, pentru că vreau să vă împărtăşesc bucuria mea de a descoperi că este posibil să ai o nuntă foarte frumoasă fără să îţi pierzi minţile, dacă ai oamenii potriviţi alături. Am lăsat la fiecare persoană ce a contribuit la acest eveniment reuşit câte un link, în cazul în care vă sunt de folos.

Nu în ultimul rând, pentru a vă reaminti că nunta este despre bucurie şi iubire, aşadar acestor două ingrediente trebuie să le acordaţi absolut toată atenţia voastră în ziua cea mare.

Cea mai frumoasă nuntă
Foto: https://florinstefan.ro

Şi pentru că sezonul evenimentelor este aici deja, pot să urez doar:

La cât mai multe nunţi frumoase, pline de bucurie şi iubire!