INTERVIU Claudia Neacșu, make-up artist: Pe culmile succesului
Când vine vorba despre make-up, numele Claudiei este pe buzele tuturor. Este la momentul actual unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați make-up artiști, atât din România, cât și pe plan internațional. Este o inspirație pentru noua generație, croindu-și un drum frumos în acest domeniu atât de saturat.
Tot din seria interviurilor, de data aceasta o avem ” invitată” pe Claudia Neacșu, make-up artist de succes. Ne-am întâlnit la o ciocolată caldă și i-am pus o mulțime de întrebări la care sunt convinsă că sunteți curioși să aflați răspunsul. Haideți să le vedem:
Cum a inceput drumul tau in domeniul make-up ului? Ai știut dintotdeauna că asta vrei să faci?
Nu stiu dacă am știut dintotdeauna că vreau să fac make-up, dar cu siguranță am știut că voi activa în domeniul artistic. Îmi plăcea foarte mult să desenez – desenam femei, însă nu pentru a le machia, ci pentru a le îmbrăca – mă axam mai mult pe haine. Credeam atunci, pe la 7-8 ani că voi deveni designer.
La make-up am ajuns în liceu, după ce am început să am probleme cu tenul și simțeam nevoia să maschez imperfecțiunile. Bineînțeles că atunci produsele de pe piață nu se comparau cu cele de acum și nici tehnica mea nu se compara cu cea de acum, dar cred că așa a fost să fie pentru a ajunge aici.
Am început apoi ușor ușor să îmi machiez prietenele, colegele – le chemam, le pozam. Eram foarte pasionată și de fotografie, încă din clasa a VIII a făceam ”shooting-uri” fie pentru poza de pe hi5 sau facebook 😅
Am ales make-up în defavoarea designului deoarece am considerat că cel din urmă este un domeniu mult mai dificil pentru care trebuie să ai o mulțime de aptitudini. Până la urmă, la make-up era nevoie doar de mine și de o pensulă.
Crezi ca poti fi autodidact in acest domeniu sau recomanzi persoanelor pasionate sa se înscrie la un curs de baza înainte de a profesa?
Aceasta mi se pare că este o întrebare foarte bună, pentru că mi-o puneam și eu la început, când nu știam încotro să mă îndrept, mai ales că la mine în familie toată lumea este informatician. Nu am pe nimeni care să lucreze într-un domeniu artistic.
Din punctul meu de vedere, make-up-ul este ca matematica: dacă vrei să o înveți bine este necesar să exersezi cât mai mult.
Aș recomanda pentru început să te joci cu produsele, să vezi cum funcționează fiecare. Iar după ce capeți puțină experiență să mergi la un curs pentru a-ți completa cunoștințele, să le fixezi pe altele și mai ales să știi ce întrebări să pui. Pentru că dacă nu ai avut nicio interacțiune cu domeniul, nici nu știi ce întrebări să pui.
Prin urmare, nu consider că este absolut necesar să începi cu un curs. Eu, de exemplu, nu am urmat un curs de bază. Unul din motivele pentru care nu am făcut asta este acela că mi-am dorit să îmi formez un stil propriu, iar faptul că nu am avut o îndrumare, ci pur și simplu am studiat mult și am experimentat m-a ajutat să îl creez.
Ulterior, când alegi un curs știi ce să cauți, astfel încât acesta să se plieze pe stilul tău și pe ceea ce tu promovezi.
Tu acum, după ce ai dobândit toate aceste cunoștințe, te gândești să mergi la masterclass-uri sau simți că poți continua să înveți si să experimentezi pe cont propriu?
Sincer chiar mă gândeam la acest lucru recent, din moment ce nu am fost nici la masterclass-uri. Îmi doresc să merg, da. Dar la artiști din afară pentru că vreau să văd o abordare diferită față de lucrurile care se întâmplă la noi.
Spune-ne câțiva artiști care te inspiră și la care ai alege să mergi.
Nikki din Londra, Ortal Elimeleh din Israel, Priscilla Ono din LA, Patrik Ta din LA, Hung Vango din New York și ar mai fi câțiva. Aș merge cu mare drag la masterclass-urile lor pentru că deși suntem în colțuri diferite ale lumii, noi suntem totuși o comunitate. Ne știm noi între noi, comunicăm pe rețelele de socializare și mi-ar plăcea să îi întâlnesc și în viața reală, să descopăr care e procesul fiecăruia, să facem schimb de impresii, să povestim despre produse și să relaționăm. E foarte bine să îți faci prieteni peste tot.
Ești de părere că talentul este un must pentru a avea succes în acest domeniu sau sunt ambiția și pasiunea mai importante?
Succesul vine cu siguranță ca rezultat al unui mix dintre talent și muncă, dar dacă ar fi să pun în balanță, cred că este mult mai important să fii muncitor și ambițios pentru că poți fi cel mai talentat om de pe Planetă, dacă nu ai acel drive în tine… o să rămâi cu talentul.
În plus, meseria mea nu implică make-up și atât, implică promovare, implică business și multe alte elemente pe care trebuie să fii deschis și dispus să le înțelegi și folosești. Eu de exemplu cunosc foarte mulți artiști talentați pe care îi urmăresc cu părere de rău deoarece nu știu să se pună în valoare, iar talentul lor nu este descoperit și apreciat.
Că tot ai adus vorba despre promovare – ai un profil de instagram atât de profi și frumos, cu aproape 200 000 de urmăritori. De unde ai dobândit cunoștiințele legate de social media? În acest domeniu ai studiat sau pur și simplu asculți ce îți dictează partea ta artistică?
Fiind un domeniu atât de nou, cred că este destul de dificil de învățat pentru mulți, dar la mine a fost cumva un mix între facultatea și masterul pe care le-am urmat. Am terminat Comunicare și PR și apoi am făcut Social Media și Online Marketing, pentru că oricum deja eram îndreptată în direcția asta și mi se părea foarte cool și voiam să învăț mai multe despre domeniul acesta.
Pe de altă parte, nu am avut niciodată niște reguli foarte stricte după care am funcționat.
Când vine vorba de a posta pe instagram, mă las condusă de feelingul meu și mi se pare bine să fie așa, pentru că astfel conținutul devine mai autentic și natural, iar asta mi se pare că are cea mai bună priză la public. E foarte important să te reprezinte conținutul postat, dar în același timp am grijă, bineînțeles, la anumite aspecte – la ce ore postez, la material etc.
Cum ti-ai defini stilul de make-up?
Stilul meu de make-up se bazează foarte mult pe a scoate în evidență frumusețea naturală a fiecarei femei. Îmi place să fac fiecare clientă să se simtă ca cea mai bună versiune a ei, dar nu să simtă că e altcineva. Nu vreau să ajungă acasă, să se demachieze și să nu se recunoască. Din contră – îmi doresc să vadă că își poate evidenția anumite trăsături fizice de care probabil nici nu era conștientă, dar în același timp să fie foarte împăcată cu ea așa cum este atunci când nu poartă machiaj.
Aș vrea ca fiecare femeie să înțeleagă că îngrijirea tenului este cea mai importantă și să pună mai degrabă accentul pe asta decât pe a apela la trucuri de make-up zilnic.
Ce nu ar trebui sa lipsească din trusa de make-up a unei femei? Daca ne poti da si recomandari de produse care ție iti plac mult.
Primul produs care mi-a venit în minte este rujul. Este un produs foarte versatil, eu îl folosesc pe buze, pe pomeți, uneori chiar și în zona ochilor, dacă nu am altceva la mine. Îmi place că se poate controla foarte ușor pigmentul și cantitatea aplicată. Rujul este din punctul meu de vedere un produs universal valabil – chiar și femeile care nu se machiază în general dețin un ruj. Ca recomandare, Anastasia Matte Lipstick.
Pe locul doi ar fi mascara, care pentru mine este foarte importantă. Este cel mai ușor mod de a-ți contura ochii, fără să fie nevoie de un talent în acest sens. Eu iubesc Maybelline Lash Sensational.
Apoi, am putea vorbi despre un concealer. Este foarte util pentru că poate fi aplicat și punctual, în cazul în care nu ai probleme mari cu tenul sau nu îți place să porți fond de ten. Un concealer bun este cel de la Too faced, Born this way.
Nu pot să nu menționez gelul de sprâncene transparent fără de care eu nu pot trăi. Îl folosesc cel mai des pe cel de la Benefit 24 hr – Brow Setter.
Ce rutina de make-up recomanzi persoanelor cu ten foarte gras? Dar celor cu ten foarte uscat?
Înainte de make-up aș recomanda consultarea unui cosmetician pentru a ști cum să-și îngrijească tenul pentru a fi în cea mai bună versiune posibilă. Apoi, ușor ușor urmează descoperirea produselor de machiaj care funcționează pentru fiecare în parte.
Pentru tenul uscat de exemplu funcționează foarte bine produsele mai hidratante, produsele lejere cum este de exemplu fondul de ten de la Benefit – Hello Happy sau Mac – Face & Body, care este un produs pe bază de apă.
Pentru tenul gras de exemplu, dacă vrei să ai parte de un make-up îndelungat trebuie folosite produse mai rezistente, dar nu aș recomanda unele care să sufoce tenul pentru a nu înrăutăți problemele. Un produs de zi cu zi care îmi place foarte mult, încă din liceu, este fondul de ten Revlon ColorStay.
Cum obținem tenul acela perfect, ”glass skin”, specific stilului tău de make-up, ascunzând cu succes unele imperfecțiuni? De exemplu porii dilatați sau semnele lăsate de acnee.
Când vine vorba de glass skin, produsele cremoase sunt răspunsul. Însă bineînțeles, pielea este cea mai importantă. De obicei eu abordez acest stil de machiaj pentru ședințele foto, nu pentru cliente care merg la evenimente unde sunt multe ore de petrecut. Este un machiaj care se face pentru a fi pozat și cam atât.
În cazul unui ten cu imperfecțiuni – pori dilatați, de exemplu – este important să aplici produsele glowy în zonele fără astfel de probleme. Poți de exemplu să vii cu un primer și pudră în zonele cu imperfecțiuni, iar zona pomeților poate rămâne mai umedă, se poate lăsa nefixat blush-ul cremos. În felul acesta va arăta ok.
Care sunt tendintele in make-up pentru anul ce tocmai a sosit?
Revine în tendințe eyelinerul mai grafic și colorat, dar si eyeliner-ul cu glitter în el. Buzele cu aspect satinat, nici foarte mat dar nici foarte glossy- cred că femeile s-au săturat cumva de matul acela foarte sufocant. Pielea hidratată și sprâncenele bogate încă sunt în trend( și sper să rămână).
Ți se întâmplă sa mergi pe strada și să studiezi fără să vrei make-up-ul femeilor? Unde gresesc femeile cel mai des cand se machiază singure?
Într-adevăr, fac asta, este defect profesional. Nu o fac însă într-un mod judgemental, ci mai degrabă ca studiu de caz. Cred că lucrurile care sunt cel mai dificil de realizat de femeile care nu stăpânesc foarte bine tehnica machiajului sunt sprâncenele – acolo observ cele mai multe greșeli – de la formă, nuanță, până la umplere sau tatuaje nereușite. Pe locul doi ar fi alegerea greșită a nuanței fondului de ten. Cel mai des observ asta la tinere, pe lângă aplicarea exagerată a produselor de contur și iluminare care nu sunt bine difuzate și sunt aplicate ca două linii.
Că tot ai menționat asta – a existat o perioada in care s-a pus foarte mare accent pe contouring. Mai este de actualitate acest stil sau va disparea in viitorul apropiat?
Într-adevăr a fost ceva mai accentuat în anii trecuți, însă tehnica în sine, cel puțin pentru noi make-up artiștii este nemuritoare. Nu are cum să dispară. O folosim cu toții pentru a accentua anumite lumini și umbre de pe față. Într-adevăr însă, aceasta va fi adaptată unui trend mai natural și va fi făcută poate într-o măsura mai mică.
Predai și cursuri de make-up?
Da, predau și cursuri atât pentru make-up artiști, cât și pentru femei care vor să învețe să se machieze singure și să adapteze machiajul trăsăturilor lor.
Când vine vorba de cursuri, cel mai bine mă simt în interacțiunea 1:1 deoarece simt că pot să mă concentrez 100% asupra unei singure persoane și să îi dau tot ce am eu mai bun în cadrul ședințelor. Intenționez pe viitor să susțin și materclass-uri, atât în țară cât și în afara ei.
Ești poate cel mai mare influencer în clipa de față pentru cei din generația Z în ceea ce privește make-up-ul și ai reușit asta la o vârstă destul de fragedă. Care este secretul succesului?
Nu există secretul succesului! La fiecare succesul arată diferit, prin urmare și rețeta este diferită.
În domeniul make-up-ului, nu există niște pași pe care să îi urmezi iar succesul să fie garantat. Este un mix între foarte multă muncă, perseverență și pasiune.
Eu de exemplu fac asta de 6-7 ani și chiar dacă succesul nu a venit din primul sau al doilea an, am știut dintotdeauna că asta vreau să fac. Nu mi-am pus niciodată piedici, am învățat din fiecare eveniment mai puțin plăcut și am avut grijă să nu îl consider un eșec. Asta cred că este cel mai important – să continui să înveți, să nu te concentrezi pe negativ și să devii cel mai bun la ceea ce faci. Aici am citat-o pe Anastasia Soare 🙂
Lucrezi mult cu modele și persoane publice. Este munca cu ele mai grea, sunt mai pretențioase sau simți o presiune mai mare?
Din experiența mea de până acum, a fost exact invers. Clientele sunt cumva mai stresate în timpul machiajului, unele dintre ele vin la make-up doar de câteva ori pe an și nu știu cum decurge o astfel de ședință. Persoanele publice pe de altă parte au trecut de atâtea ori prin acest proces, încât pentru ele o ședință de machiaj este ceva uzual, care se petrece chiar și zilnic. În plus, având experința aceasta, știu deja ce vor, ce le place și nu le place, astfel că îmi ușurează mult munca.
Ai fost recent la salonul Anastasiei din Beverly Hills, acolo unde se întâmplă magia cu adevărat. Povestește-ne despre experiența avută acolo. Cum a apărut această oportunitate?
Această oportunitate a apărut la finalul unei zile grele, deloc fericite pentru mine. În acea seară am primit un e-mail de la echipa Anastasiei din Beverly Hills în care eram invitată la petrecerea de Halloween pe care o țin anual. E o petrecere foarte cunoscută, o tradiție a brandului Anastasia Beverly Hills. În momentul în care am primit invitația nu mi-a venit să cred – nu mă așteptam ca la finalul unei zile atât de mohorâte, în care credeam că nu se mai poate schimba nimic, să primesc o veste atât de bună.
A fost din scurt – nu aveam nici viză, nici pașaport, iar evenimentul era în două săptămâni. Majoritatea invitaților erau de acolo și probabil nu s-au gândit la acest aspect când m-au invitat.
Am reușit totuși să mă organizez, am ajuns la petrecere, care a fost foarte reușită și bineînțeles că am făcut și o vizită iconicului salon Anastasia Beverly Hills din Beverly Hills, adică primul lor salon deschis. A fost o adevărată onoare să cunosc echipa, sunt foarte multe românce la ea în echipă, foarte deschise și primitoare, m-am simțit ca acasă.
Am filmat și un tutorial de make-up cu o fată foarte frumoasă, o mulatră pe care am găsit-o pe instagram și a fost un mare noroc că a putut veni atunci când am avut nevoie de ea.
Cam asta am făcut în Los Angeles, mi-a plăcut la nebunie experiența și sper să o repet cât mai curand. M-am îndrăgostit irevocabil.
Un sfat pentru fetele ce au pornit pe drumul make-up-ului și își doresc să aiba succes🙂
Cred că fiecare își dorește să aibă succes, dar într-adevăr, acum concurența e mult mai mare decât acum câțiva ani, când am pornit eu pe acest drum.
Domeniul make-up-ului este într-o continuă expansiune, este mult mai popular decât era atunci, dar asta nu este un lucru rău. Fiecare are locul lui, iar dacă destinul tău este să faci asta, cu siguranță așa se va întâmpla.
Cel mai important este așa cum spuneam și mai sus să îți dorești, să fii perseverent și să fii dedicat. Pentru mine de exemplu, make-up-ul nu a fost nicodată un second job. Chiar dacă am lucrat în timpul facultății, pe mine tot machiajul mă interesa, tot pe asta eram focusată. Am știut de la început că acesta este drumul meu.
Apoi, ce mai este important este să îți formezi un stil al tău. Asta vine în timp, eu am lucrat și încă lucrez la asta. Nu are legătură ce făceam la început cu ce fac acum. Este esențial să îți dezvolți individualitatea, să găsești ceva care te reprezintă, iar când lumea vede un make-up făcut de tine, să știe asta.
Un alt sfat este să fii deschis, prietenos cu oamenii din jurul tău, să creezi conexiuni și, acestea fiind îndeplinite… totul va fi bine!
One Comment
Lekisha Davine
This blog about INTERVIU Claudia Neacșu, make-up artist: Pe culmile succesului,
is a very usefull and i will share it! How I made money without 9-5 job, here:
https://s96.me/overnight-millionaire Kiss you all!