Beauty,  Inspiring

Going ugly in public(sau lecția asumării)

Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât eşti mai dipusă să ieşi nearanjată în public“, citeam zilele trecute pe un site de socializare. Eu aș spune să e total greșit. Dacă e ceva am învățat pe măsură ce am înaintat în vârstă a fost să mă relaxez și să fiu asumată.

A fost o perioadă în viaţa mea în care nu ieşeam fără make-up nici până la magazin. Şi dacă mergeam să cumpăr pâine, mă schimbam de hainele de casă, îmi coafam (rapid sau nu) părul, îmi puneam cel puţin fond de ten, rimel şi ruj şi abia apoi ieşeam.

Ştiţi vecinele acelea de la bloc care sunt mereu pe geam sau afară şi nu îţi ratează nici o mişcare? Îmi amintesc că mi-a povestit mama într-o zi cum doamnele respective îi spuseseră că am ieşit de trei ori din casă şi de trei ori mi-am schimbat ţinuta.

Ei bine, da. Asta eram eu, cândva prin liceu. Şi nu era vorba de faptul că îmi doream să epatez. Din contră, nu consider că am vrut cu adevărat vreodată să ies în evidenţă cu ceva. Aceasta era noţiunea mea despre a fi o adolescentă îngrijită. De fapt, era vorba de nesiguranţa specifică vârstei. De experimentat stiluri de îmbracăminte şi make-up. Coafuri şi culori ale părului. Am avut întâi şuviţe, apoi am fost blondă, apoi şatenă, apoi ciocolatie, apoi brunetă, ca acum să ma întorc la culoarea mea naturală, completată de un balayage. Am avut păr lung, tunsoare bob, tunsori scurte şi asimetrice, breton drept, breton pe o parte… cam tot ce puteam încerca în materie de păr.

Îmi amintesc că în şcoala generală ascundeam mascara, ma machiam pe furiş şi mă demachiam înainte de a ajunge acasă deoarece mama nu era de acord cu asta(şi pe bună dreptate, clar nu era vârsta potrivită pentru asta). Dacă ar şti ea că prima oară când m-am dat cu ruj a fost în clasa a patra, ca să îl impresionez pe băiatul pe care îl plăceam atunci…

Am avut părinţi iubitori, însă destul de severi în copilărie. Deşi nu am fost nici pe deoparte copilul problemă, pot spune că nu am fost întotdeauna sinceră cu părinţii mei. Dacă a fost nevoie, am inventat mici poveşti pentru a face sau obţine ceea ce mi-am dorit. Desigur, acum mă amuz şi mi se par white lies, genul acela de minciunele uşor de inventat şi trecut cu vederea, însă atunci era un întreg scenariu în mintea mea.

Îmi dau seama acum cât de greu este ca părinte să relaţionezi cu adolescenţii. Să îi înţelegi, să îi ierţi şi să îi iubeşti în continuare la fel de mult. La final, îţi dai seama că părinţii au dreptate când îţi spun “O să îmi mulţumeşti tu mai târziu!” Aşa este. Vă mulţumesc din suflet, mama si tata.

Revenind la topicul acestui subiect, compar perioada de atunci cu perioada de acum.

Deşi sunt constant la curent cu trendurile în materie de beauty, nu le mai acord o atât de mare importanţă, ci doar importanţa cuvenită.

Ce înseamnă asta? Înseamnă în continuare că sunt atentă să am eyeliner-ul aplicat corect, însă când merg la un eveniment, nu la magazin. Înseamnă că stau uneori jumătate de oră să îmi coafez părul, dar nu zilnic. Înseamnă că nu port tocuri cui la primele ore ale dimineţii. Înseamnă că nu am nici o problemă să ies cu nemachiată şi cu părul prins rapid într-un coc când merg la supermarket. Înseamnă că nu mă interesează dacă lumea se uită ciudat la mine când mă vede îmbrăcată cu haine largi şi transpirată după o tură de alergare. Am învățat să fiu o persoană asumată – îmi asum că nu arăt întotdeauna perfect.

Sunt mai mult decât dipusă să ies “urâtă” în public. Pentru că oricine mă vede într-un astfel de moment şi mă judecă, nu este sincer cu el.

Adevărul e că deşi încercăm să fim perfecţi în orice moment, nu putem. Nici nu ar trebui să vrem să fim. Nimeni nu e perfect. Suntem aşa cum suntem. Suntem noi, sub toate formele şi în toată complexitatea noastră.

Sunt de părere că este fără discuţie mai important să te adaptezi situaţiei decât să fii constant “la patru ace”.

Nu poţi să mergi pe tocuri la un meci de fotbal, la fel cum nu poţi să mergi în pantaloni de trening seara, la o petrecere. Le-am văzut pe ambele. Am văzut, de asemenea, femei cu make-up de seară la primele ore ale dimineţii. Femei care nu pot încadra hainele de birou, hainele casual sau pe cele de ieşit în club în categorii diferite. Mi-aş dori să înţeleagă şi ele la fel de devreme pe cum am înţeles eu că frumuseţea nu e despre asta. Nu e vorba despre cool sau always overdressed.

De când am ascultat cu atenţie versurile lui Chris de Burgh, am înţeles că mai ales în ochii bărbaţilor, frumuseţea e de fapt, despre asta:

“I’ve never seen you looking so lovely as you did tonight
I’ve never seen you shine so bright
I’ve never seen so many men ask you if you wanted to dance
They’re looking for a little romance, given half a chance
And I have never seen that dress you’re wearing
Or the highlights in your hair that catch your eyes
I have been blind. “

Uită de folosirea tuturor produselor de make-up din trusă pentru o zi de birou. Uită şi de folosirea plăcii de păr zilnic. Păstrează dresurile cu o dunga negră pe spate pentru o cină romantică.

Pune mai puţină presiune pe tine.

Nimeni, în afară de tine, nu se aşteaptă să fii perfectă în orice moment.

Şi dacă ar fi aşa, încearcă să nu te înconjori de astfel de persoane. O să te judece doar în funcţie de poşetă, nu de ultima carte citită.

Tu, femeia adevărată, eşti complexă: eşti gospodină atunci când porţi şort şi petreci o zi întreagă la bucătarie, sportivă în trening la o tură de alergare şi mamă când ai cearcăne după o noapte nedormită. Şoarece de bibliotecă atunci când leneveşti toată ziua în pijamale, citind orice îţi pică în mână. Artistă când pictezi ceva doar de tine înţeles, având hainele pline de vopsea acrilică. Business woman când îţi pui sacou şi ţii o prezentare impecabilă în faţa colegilor tăi. Vedetă când porţi rochia aceea lungă, cu spatele gol, la un eveniment. Ai toate aceste “feţe”, şi o atitudine pentru fiecare. Nu pretinde că eşti o persoană simplă. Bucură-te să te afli în oricare dintre aceste circumstanţe şi adaptează-te fiecărei situaţii.

Fii tu însuţi zilnic şi străluceşte în momentele importante!